Volks’gezond’heid

Onlangs liet ik mijn blik gaan over de overdrachtslijst van 20 op de intensive care opgenomen COVID-patiënten. In een van de kolommen staat VG (voorgeschiedenis) en NU (huidige opname-indicatie). De lijst van VG was lang met veel dezelfde aandoeningen: Diabetes Mellitus-2 (6x), astma (4x), obesitas (5x), Hypertensie (6x), OSAS (3x) en diverse maligniteiten. De lijst van NU was kort: COVID-19.  Bij één COVID-19-patiënt was VG: blanco. Het is het beeld dat we al meer dan anderhalf jaar zien. Het hebben van onderliggende chronische ziekten is een échte risicofactor voor het krijgen van ernstige COVID-19 waarvoor opname en behandeling op de intensive care noodzakelijk is. Veel van de onderliggende ziekten, zoals DM2, obesitas, hypertensie, zijn chronische leefstijlziekten, als gevolg van een ongezonde leefstijl. Weinig beweging, veel ongezonde fabrieksvoeding, weinig vers fruit en groente en te veel vlees en zuivel leiden uiteindelijk tot de genoemde ziekten. Wellicht is COVID-19 in veel gevallen dan ook wel als leefstijlziekte te zien. We leven in een ‘sick society’ waarin ‘sick individuals’ de norm zijn geworden. 

Ik sprak van de week een medewerker van het ziekenhuis die onderweg was voor zijn boostervaccinatie. Hij is obees en heeft DM2. Hij is, terecht, bang om COVID-19 te krijgen. Ik vroeg hem direct: ‘Waarom ga je niet intensiever aan je leefstijl werken?’ Hij antwoordde: ‘Hoe dan?’ ‘Nou, met een leefstijl-coach,’ zei ik. ‘Heb je gezien wat dat kost,’ zei hij. Nee, dat had ik niet. Ik ging het internet op. Aan coaches geen tekort: ‘Voeding-Lifestyle-coach’; ‘Primal-Health-Coach’; Vitaliteit-coach’; ‘Gewichtsconsulent’; ‘Lifestyle-coach’ en andere welklinkende benamingen. De kosten voor een uur consult? Tussen 80 en 165 euro per uur, de excessen daargelaten. Meestal niet vergoed want een ieder kan zo’n praktijk opzetten zonder controle op kwaliteit. Ik snapte de medewerker nu wel. De opleiding tot een leefstijlcoach kost zo’n 2000 euro. In 15-25 lesdagen gediplomeerd. Nu wordt een Lifestyle-coach weliswaar soms vergoed, een vrije keuze welke coach je wil is een ander verhaal. En vergoeding krijgen voor hulpverlening die niet gereguleerd is is doorgaans niet gemakkelijk. En de dokters van de ‘Vereniging tegen de kwakzalverij’ zullen al staan te trappelen om de coach tot de grond toe af te branden als onzin.

Ik herinnerde mij nog dat in september 2021 berichten kwamen dat er 5000 BOA’s extra moesten worden opgeleid om coronatoegangsbewijzen te controleren. De kosten voor de opleiding BOA-Basisbekwaamheid is zo’n 1500 euro. In 4 maanden een diploma. Het kabinet gaf toen aan extra geld vrij te maken voor gemeenten voor extra toezicht en controle. De overheid had verder miljoenen euro’s gereserveerd voor coronatesten en corona-vaccinaties in 2022. 

Wanneer neemt het Ministerie de ‘V’ in VWS eens serieus en zet zij in op Volks’gezond’heid door bijvoorbeeld ruiterlijk de kosten voor een lifestylecoach te vergoeden zodat mensen, die het zelf echt niet kunnen, geholpen kunnen om aan hun gezondheid te werken zodat de kans dat zij de komende jaren met een virusinfectie in het ziekenhuis komen als gevolg van hun onderliggende ziekten verminderd kan worden. Dát is mijns inziens primaire Volksgezondheid: waar het kan primaire én secundaire ziekten voorkomen. Het ‘volk’ ‘gezond’ houden en daar dan voor ‘zorgen’. 

21 gedachtes over “Volks’gezond’heid

 1. Bij deze heb je groot gelijk. En dan nog maar te zwijgen over de nutteloosheid van het testen voor elk wissewasje en de berg plastic die het milieu vervuilen en de kleine flesje met chemische stof die erbij zit. Het onnodig geld verspillen aan mondkapje waarvan allang is bewezen dat deze meer schade veroorzaakt aan de luchtwegen dan dat ze echt nuttig zijn. En laat staan het milieu ook zwaar belasten en de natuur, want overal zie je die vieze vodjes liggen.
  de groene vinken maatschappij is een dwangmiddel om onderdrukt te worden en om steeds een booster te moeten halen, die overigs bijna niets doen. RADAR had ooit een programma waarin naar voor kwam dat men mensen medicijnen geeft om nog zieker te maken zodat mensen eigenlijk een soort junk worden van de Big Pharma (massa is Kassa).

  Geliked door 2 people

 2. 100 % met u eens. Echter ook één kanttekening, mensen zijn gewend geraakt om aan de hand mee genomen te moeten worden door een coach. Heel veel leefstijl consultants, van selfmade ( en daar zitten hele veel goede bij) tot artsen die zich in gezonde voeding en de chemie erachter hebben verdiept geven veelal gratis informatie! Mijn inziens is het dan ook niet alleen een financieel probleem, echter heb je voldoende motivatie vanuit je zelf, wil je echt gezonder leven. Of heeft men zich overgeleverd aan het gemak en de verslaving van ongezonde voeding. Wat de overheid betreft, snackbars en friettenten konden open blijven tijdens lockdowns, sportscholen moesten sluiten, de omgekeerde wereld toch!? En als ik het goed begrepen heb, gaan komende week de kappers en nagelstudio’s op afspraak weer open, echter sportscholen blijven nog steeds gesloten. Over essentiële activiteiten gesproken!

  Geliked door 2 people

 3. Onder druk wordt alles vloeibaar. En dan worden de emotionele keuzes gemaakt zonder de eerdere structurele gedachten nog te raadplegen. De onderlegger is altijd financieel. Nu is er een minister die bij zo’n acute afweging de structurele van de volksgezondheid meer gewicht zal geven. Dat hoop ik tenminste.
  Hij zal de eerste honderd moeten doordrukken. Daarna zal ook hij verzanden in compromisdenken door de politieke rondom hem, en de zuigende rem vanuit zijn ministerie.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dag Erwin, ik blijf je stukken met bewondering en waardering lezen. Blijf het goede werk doen! Wilde ik even zeggen.
  Hartelijke groet, René ten Bos

  Like

 5. Mooi artikel. Uiteraard kan je heel veel dingen doen om ziekten te voorkomen en met name leefstijl gerelateerde ziekten. Ook bv vitamine D is toch voor heel veel mensen geen overbodige luxe tegen de strijd van Corona. Je kan via bloedonderzoek je waarde bepalen. Daar zou overigens ook eens een goed onderzoek naar gedaan moeten worden. Blijkt dat veel mensen die op de IC terecht komen een te lage vit D in hun bloed hebben.
  Overigens vind ik wel dat iedereen ook zelf de verantwoordelijk kan nemen om wat aan je levensstijl te doen met of zonder coach.
  Maar begrijp de essentie van het artikel. Helemaal mee eens.

  Like

 6. Leefstijl aanpakken hoeft niet veel geld te kosten. Coaches niet nodig wel support van je vrienden, die je stimuleren.
  Ik heb net een COVID19 infectie achter de rug zonder ziekenhuisopname. Ik ben een week goed ziek geweest. Ik heb medicijnen gehad en supplementen [ o.a. 4000 mg quercetine per dag en Vit D en zink en vit C] en binnen 4 dagen voelde ik me stukken beter. De saturatie steeg van 85% naar 97-99 %. Voor die tijd at ik gezond en was enkele maanden geleden begonnen met intermittent fasting 16 uur niet eten, wel koffie, thee of water drinken, en om 12 uur en 18 uur een gezonde maaltijd [veel groente [ meer dan 500 gr per dag] vooral en weinig vlees 1x per week]. Ik ben 69 jaar oud en wel obees, ik had Diabetes Type 2 en de laatste maanden weer hypertensie. Ik gebruik geen medicijnen meer omdat ik dat niet meer wilde en vertelde de diabetesverpleegkundige en de huisarts, dat ik met gezonde voeding zonder additieven het wel voor elkaar kon krijgen om van de DM2 en hypertensie af te komen. Dat lukt me sinds 3 jaar al met DM2 dankzij de cursus [betaalbaar, eenmalig 197 euro] van Ben en Marloes Kuijper Ziektevrijleven De Diabetes Omkeren Methode. De hypertensie heb ik onder de knie gekregen [85-130 nu] toen ik ontdekte dat ik veel groentebouillon tabletten gebruikte met enorm veel additieven.Die groentebouillon tabletten heb ik in de prullenmand gegooid. Toen ik die niet meer gebruikte daalde mijn bloeddruk naar normaal niveau. Ik beweeg door te klussen en ik houd ook van fietsen, wat ik regelmatig doe.
  Helaas moet na de infectie met COVID19 mijn spierkracht weer terugkomen. Die was nl. gedaald naar ca. 20 % en nu na 3 weken weer iets toegenomen naar 50%. Voor de infectie kon ik met gemak wasmachine verplaatsen en in een auto schuiven met hulpmiddelen, maar dat lukt nu even niet. Drie vriendinnen van mij hebben ook COVID19 infectie doorgemaakt maar die hadden al voor die tijd de supplementen genomen van zelfzorgcovid19.nl/aanvullen/, en bij hen was er een milder verloop van de infectie. Deze vrienden waren niet obees en hadden geen DM2 en hypertensie.

  Geliked door 1 persoon

 7. Maar Erwin , je hebt toch helemaal geen lifestyle coach nodig om de basis beginselen te weten te komen , gezonde voeding (niet teveel) , matigen alcohol (bier) en bewegen cq sporten .
  Laat dat laatste nu verboden zijn . Ik sport normaal(tennis) ca 3 keer/week maar sinds ik een QR nodig heb helemaal niet meer . De overheid stimuleert ongezond leven al sinds haast 2 jaar . Ook je sociale contacten gaan eraan en als je dan niet de discipline op kan brengen om zelf wat te bewegen op de hometrainer of buiten lopen kom je gauw ook wat kilootjes aan . Mis momenteel in de samenleving common sence en onze ‘overheid ‘is helemaal misdadig bezig anders kunnen we het toch niet meer noemen .
  Laten we niet overal duur betaalde ‘coaches’voor in het leven roepen overigens kan je bij de betere sportscholen ook begeleiding krijgen , moeten ze natuurlijk wel open gaan .

  Like

 8. Beste Erwin,
  zoals altijd schiet je weer precies in de roos, diepe buiging voor jou!

  In diep respect voor de wijze waarin jij jezelf staande houdt in een wereld waar het lijkt of er een directe aanval op het denken plaatsvindt, stuur ik je een hart onder de riem onder je hart.

  alles komt aan het licht, het is het Licht zelf dat de denkfouten in het systeem zichtbaar maakt, het stervende systeem dat als een slang in diens eigen staart bijt.

  Hold On, Peace Exists (H.O.P.E)

  Like

 9. In de ‘alternatieve’ wereld roept men dit al jaren. Weet wat je eet. Als men stopt met teveel suiker en zoveel mogelijk plantaardig eten dan schiet je al lekker op. Erwin, je hebt helemaal gelijk…Ik vraag me alleen af; als mensen voor het vaccin moeten betalen zouden ze zich dan ook laten vaccineren? Heel veel mensen halen op dit moment een booster puur omdat ze te wintersporten willen….terwijl ze geen onderliggende ziektes hebben. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?…

  Like

 10. Helemaal mee eens. Als complementair (orthomoleculair) therapeut heb ik veel mensen kunnen begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl. Mensen die het grotendeels zelf moesten betalen, maar dat er graag voor over hebben omdat ze het belang ervan in zien. Helaas worden de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering steeds minder, óók voor goed opgeleide en gekwalificeerde therapeuten, en worden mensen ontmoedigd om op zoek te gaan naar begeleiding.

  Geliked door 1 persoon

 11. Je kunt wel een ‘dure’ term gebruiken voor een leefstijladviseur, maar in minstens 95 procent van de gevallen is het eenvoudig op te lossen. Bij dezen een gratis advies: Ga elk dag een uur wandelen en sport minstens twee keer per week. Eet minder, rook niet, drink geen alcohol, nuttig geen vette en zoete producten. enz.
  (Suiker tast het immuunsysteem aan). Verder moet de overheid alle ongezonde producten drie keer zo duur maken. Probleem opgelost.

  Like

 12. Je kunt wel een ‘dure’ term gebruiken voor een leefstijladviseur, maar in minstens 95 procent van de gevallen is het probleem eenvoudig op te lossen. Bij dezen een gratis advies: Ga elk dag een uur wandelen en sport minstens twee keer per week. Eet minder, rook niet, drink geen alcohol, nuttig geen vette en zoete producten. enz.
  (Suiker tast het immuunsysteem aan). Verder moet de overheid alle ongezonde producten drie keer zo duur maken. Probleem opgelost.

  Like

 13. Beste Erwin

  Altijd interessant om je berichten te lezen.
  Ik ben het met je eens: primaire Volksgezondheid zou moeten zijn: waar het kan primaire én secundaire ziekten voorkomen.
  Ik vind, voorafgaand aan inzetten van lifestyle coaches, dat de overheid een taak heeft in het aanpassen van de bloostelling (en verleiding) aan goedkope slechte producten en dure gezonde producten”.
  Momenteel is ongezonde voeding nog het goedkoopst en is gezond eten duur. Groenten en fruit nog wel hoog belast. Hoe is het mogelijk?

  Prijs van goederen is een belangrijk mechanisme om mee te kunnen sturen: via de portemonnee.
  Dat zou ook dure leefstijl coaches kunnen uitsparen. Wellicht op scholen ook gezonde leefstijl leren. Met de paplepel ingeven…

  Verder heb ik DM2. Ik heb mijn leven al gezond gegeten, maar wellicht door mijn wetenschappelijk werk wel wat te weinig bewogen (zittend, computer, lange dagen, maar zeker ook veel stress door enorm hoge werkdruk).
  Ik wandel/fiets sinds meerdere jaren veel, zodat ik dat stuk aanpak.
  “Veel van de onderliggende ziekten, zoals DM2, obesitas, hypertensie, zijn chronische leefstijlziekten, als gevolg van een ongezonde leefstijl. Weinig beweging, veel ongezonde fabrieksvoeding, weinig vers fruit en groente en te veel vlees en zuivel leiden uiteindelijk tot de genoemde ziekten”…. In voel me daarom in dit beeld niet gekend…

  Vriendelijke groeten/ best regards
  Liesbeth

  Elizabeth CM de Lange, PhD, FAAPS, PharmDhc
  Professor in Predictive Pharmacology
  Research Division of Systems Biomedicine and Pharmacology
  LACDR, Leiden University
  Gorlaeus Laboratories, LMUY Room 00.20,
  Einsteinweg 55, 2333 CC / PO Box 9502, 2300 RA,
  Leiden, NL
  ecmdelange@lacdr.leidenuniv.nl
  https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/elizabeth-liesbeth-de-lange#tab-1

  President of the Dutch Pharmacological Society
  https://nvfarmacologie.nl/
  nvfarmacologie@gmail.com

  QSPainRelief H2020 project Coordinator
  website: https://qspainrelief.eu/
  [cid:image001.png@01D808D1.97649C90]

  12th Annual Course on the BBB in Drug Development
  5,6, and 7 Oct 2022, Uppsala, Sweden
  http://www.bbbcourses.org
  In Focus
  CNS Drugs Courses and Consultancy
  http://www.infocus-ecmdelange.nl

  Please note: My working hours may not be your working hours. Do not feel obligated to reply outside of your normal work schedule.

  Like

  • Beste Liesbeth,

   Jou antwoord lezend geeft mij toch een beetje een dubbel gevoel. Ik lees dat je stress ervaart door hoge werkdruk, daarna lees ik waar je overal inzit en welke functies je hebt. Dan snap ik niet waarom je er daar niet een paar van afstoot of wordt je ego dan niet voldoende meer gevoed?

   Zie dit maar als een spiegel waar je in kijkt.

   Hopende dat je gezonde keuzes maakt
   Met vriendelijke groet
   Ruud

   Like

 14. Problemen oplossen terwijl niets aan de oorzaken wordt gedaan, lijkt me niet de juiste weg. In dit geval creëer je weer een nieuwe markt, ditmaal voor hulpverleners. De oorzaken liggen uiteraard bij de voedselindustrie etc. Aangezien de vraag bij voedsel niet oneindig rekbaar is wordt aan de aanbodkant er alles gedaan om deze op kunstmatige (letterlijk en figuurlijk) te vergroten. De kwaliteit is bekend en vaak dubieus.

  Aangezien in onze o zo vrije maatschappij het kapitalistisch eigenbelang voorrang heeft zie ik niet een, twee, drie hoe uit deze problematiek te komen.

  Overigens hoe zou de gezondheidszorg eruit zien in een samenleving waar iedereen gezond kon leven? Nu verdient ze ook een aardige duit mee aan een ongezonde leefstijl, dankzij al die ziekmakende factoren.

  Like

 15. Geachte heer kompanje

  Het wordt tijd, dat er een eind komt aan “ virus” en religie fabels, die alleen zijn ontwikkeld om het menselijk brein te onderdrukken; een bacterie is iets heel anders en heeft meer met de omgeving te maken waarin we moeten leven, zoals terreinvervuiling, zie cholera, pest etc

  Een virus komt van binnenuit, het ontstaat door een verzwakt immunsysteem door o.a angst , slecht voor jezelf zorgen etc

  Het lichaam ruimt het gif op, daarom worden we ziek, maar het is niet lichamelijk besmettelijk, wel geestelijk, en wie er geestelijk vatbaar voor is zal door angst sneller ziek worden

  Ik denk dat u wel snapt wat ik bedoel

  Dank voor uw aardige formulering daarover

  Yvon

  Like

 16. Geachte heer Kompanje, beste Edwin,

  Wat een fantastisch stuk! Je raakt de spijker op z’n kop.

  Allereerst gaat het inderdaad om de informatie asymmetrie in de zorg of liever gezegd kennis tekort bij patiënten. Met zo’n leefstijl-coach cursus krijgt de patiënt al heel wat meer inzichten in wat hij/ zij zelf kan doen om minder risicovol te leven (zelfregie).

  Op de tweede plaats zou VWS beter en vaker een kosten-baten analyse moeten doen van maatregelen die een gepaard gaan met een hogere gezondheidswinst en maatschappelijke waarde en die dan ook inzetten!(Lees: investeren in preventieve maatregelen zoals in leefstijl-coach cursussen à circa €2K.)

  Dat betekent niet dat NIET geïnvesteerd moet worden in corona-teststraten en het vaccinatieprogramma en het opleiden van BOA’s. Kortom, de maatregelen dienen mijn inziens én aan de ‘voorkant ‘ én aan de ‘achterkant’ ingezet te worden.

  Maar het wordt tijd dat er een ‘shift’ ontstaat in het denkpatroon van politici en beleidmakers van ‘tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen’ naar ‘voorkomen dat je gewond raakt’. Immers, voorkomen blijft beter dank genezen.

  Dank voor bovenstaande blog!

  Met vriendelijke groet,

  Jair (Jazz) Eckmeyer

  Like

 17. Mee eens, maargoed. Motivatie is key natuurlijk. Je kan helemaal gratis gewicht verliezen door op youtube aan de slag te gaan met bijv. “Scooby1961”, maar je hebt wel doorzettingsvermogen / motivatie nodig.

  Zo had ik het gedaan, in combinatie met een luxe sportschool (70 euro pm), waar ik na 2 uur trainen mezelf beloonde met een sauna / stoombad ipv een snickers. Maarja, sauna’s zijn nu dicht.
  Kan het zonder, helemaal thuis zonder sportschool? Of met basic fit? Ja in theorie wel, maar ik weet niet of ik de motivatie had kunnen opbrengen.

  Een lifestyle coach werkt vaak goed voor mensen met weinig motivatie omdat er dan “skin in the game” is, ze hebben geld uitgegeven dat ze niet voor niks willen laten tellen. Als je het simpel vergoed, weet ik niet of het echt doorslaggevend zal zijn.

  Er moet toch wel een soort van prikkel zijn om mensen over te halen.

  Like

 18. Mooi artikel ! Wat ik mis is de rol die de POH- Somatiek van de huisarts kan spelen ( mijn baan niet geheel toevallig). Een van de kerntaken beschouw ik leefstijl aanpakken en daar handvaten voor geven. In onze regio heb je je via de ketenzorg recht op de diensten dan de diëtiste, iemand kan ook verwezen worden ( buiten ketenzorg ook) naar een zogenaamde GLI-aanbieders. Dit zijn veelal gespecialiseerd fysiotherapeuten. Valt onder de basisverzekering.
  Verder verwijzen naar Keer diabetes om, Dash-dieet etc. Uiteindelijk is de patiënt degene die het zal moeten doen/aanpakken maar er is echt wel mogelijk zonder (veel) kosten betrouwbare informatie en begeleiding te krijgen..misschien dat die medewerker niet in beeld is bij zijn huisarts en de POH?

  Like

 19. Geachte heer kompanje

  Nogmaals bedankt voor uw vertellingen, ze zijn zeer warmhartig.

  Mijn vraag aan u is, of u misschien weet hoe dat in zijn werk gaat, een virus, wat niet kan bestaan zonder gastcel, van een ziek persoon isoleren, en of er middelen toegevoegd worden tijdens het proces van isoleren, zoals antibiotica ofzo; word er dan ook bij gezonde mensen weefsel ,afgenomen om te zien of de cellen versterven wanneer er toevoegingen, zoals antibiotica etc plaatvinden.

  Ook heb ik een vraag over de pcr test, klopt het dat het verschil maakt hoeveel vergrotingen er gebruikt worden, ik hoorde zelfs Anthony Fauci in het verleden zeggen, dat als er meer dan 35 cycles zijn de test waardeloos is, omdat dan een ordinaire verkoudheid een coronabevestiging kan geven;in nederland hebben ze 45 gebruikt, las ik via een verzoek aan het RIVM.

  Wat veel mensen ook niet beseffen, is dat een virus NIET leeft , zoals een bacterie of parasiet, het is een stukje eiwit, met daarin dna en rna, gebruikt o.a om vervuiling van buitenaf in het lichaam op te ruimen., de uitscheidingen daarvan worden exosomen genoemd, en dat is wat ze testen o.a.

  Met vriendelijke groet

  Yvon

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s