Digitale uitsluiting

Kunnen we hier koffiedrinken en lunchen?’ vroeg ik het personeelslid van het restaurant. Ik was afgelopen zaterdag 25 september met drie vrienden een dagje uit. ‘Ja hoor,’ zei zij. Het restaurant was grotendeels leeg, ongeveer vijf tafels waren bezet. ‘Zoek maar een tafel uit. ….Maar ik moet wel eerst even uw QRcode scannen,’ zei zij met een apparaat in de hand. ‘Die heb ik niet,’ zei ik. ‘Oh, dan mag ik u niet toelaten,’ zei zij. ‘Maar ik ben wel gevaccineerd,’ zei ik. ‘Dan heeft u toch een QRcode,’ zei de vrouw. ‘Nee, die heb ik niet. Vertrouwt u mij niet?’ vroeg ik. ‘Nou dat is het niet, maar ik moet van de overheid bewijs hebben dat u gevaccineerd bent of een negatief testbewijs hebben,’ zei de schat.  ‘Oké,’ zei ik en haalde als bewijs het gele vaccinatieboekje uit de binnenzak van mijn colbert. Ik vouwde het boekje open en liet haar zien dat ik tweemaal met Pfizer was gevaccineerd. De badge stickers, de GGD-stempels en het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ op de omslag oogden best wel officieel. Ook staat op de omslag en pagina 3 duidelijk ‘Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’ waar Hugo de Jonge demissionair minister van is. De vrouw keek schaapachtig naar het gele boekje. ‘Waar zit de QRcode,’ vroeg zei. ‘Die zit niet op of in dit boekje,’ zei ik. ‘Dan is het niet geldig en kan ik u toch niet toelaten,’ zei zij nu met wel enige vertwijfeling in haar stem. ‘Maar ik heb nu toch bewezen dat ik gevaccineerd ben,’ zei ik rustig. Een oudere man die aan een tafel een omelet aan het eten was keek mij verwijtend aan. Deze rebelse discussie verstoorde duidelijk zijn lunch. ‘Alleen een QRcode is geldig,’ zei de vrouw. ‘Kom, we gaan ons geld elders uitgeven,’ zei een van mijn vrienden. ‘Jammer,’ zei ik tegen de vrouw, ‘We hadden best wel flinke trek’.

Het is weliswaar handig, maar niet wettelijk verplicht om in Nederland een smartphone te bezitten waar apps op te downloaden zijn. Dus waarom alleen toegang krijgen via een app met QRcode op een smartphone?  Maar, zegt onze overheid, de trieste stakker die geen iPhone o.i.d. heeft kan de QRcode uitprinten en die dan laten scannen om ergens binnen te komen. En wat als je geen printer hebt? Dan is de overheid zelfs bereid jou je uitgeprinte QRcode per post op te sturen. Je uitgeprinte QRcode aanvragen? Dat moet via je DigiD. Via een computer of smartphone. Moet je dus wel een computer hebben. Fijn voor de circa 700.000 digibeten en 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, waarvan 1,8 miljoen moeite hebben met lezen. Nee, Nederland is geen homogene groep mensen die allemaal de nieuwste smartphones hebben, die wekelijks nieuwe apps installeren, die allemaal een computer en een printer thuis hebben of die allemaal kunnen lezen. Waarom kunnen deze mensen niet met hun ingevulde, gestickerde en gestempelde gele vaccinatieboek in de hand een kop koffie gaan drinken, uit eten gaan of een theater bezoeken? Ik ben gewoon rebels en dwars en wil niet zomaar de CoronaCheck op mijn iPhone installeren. Ik heb ook geen e-reader, print pdf-s die ik moet lezen uit, koop alleen papieren boeken dus ik wil gewoon een papieren officieel vaccinatiebewijs, net zoals ik dat heb voor hepatitis, tetanus, rabies of andere narigheid.

Op de website van de Rijksoverheid en op de website van de GGD valt te lezen dat het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van het Koninkrijk der Nederlanden uitgegeven ‘Vaccinatieboek’ géén officieel vaccinatiebewijs is. Ook de twee vaccinatiekaarten die je aansluitend op je vaccinatie krijgt zijn dit niet. Alleen de via CoronaCheck verkregen QRcode is hét enige officiële bewijs in Nederland. Alleen daarmee mag je sinds 25 september 2021 in Nederland nog toegang krijgen tot horeca, theaters, bioscopen, kortom tot de leuke sociale gelegenheden. Zonder QRcode word je dus door de overheid uitgesloten van deze fijne verbintenissen.  Sorry voor de digibeten, laaggeletterden en oude mensen die geen raad weten met de moderne online wereld en de twee miljoen mensen die zich om diverse redenen (nog) niet hebben laten vaccineren. En dwarse rebellen als ik. Zij worden zonder QRcode uitgesloten van het aangename leven. Ook al zijn ze gevaccineerd. De niet QR-bewezen gevaccineerden en de ongevaccineerden worden gediscrimineerd, geridiculiseerd en gestigmatiseerd. En dat is moreel bezien slecht te begrijpen.

Op de website van Sdu, de uitgever van het Vaccinatieboek (Sdu staat voor Staatsdrukkerij en Uitgeverij), staat dat ‘Het gele boekje is van oudsher het officiële vaccinatiebewijs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat wereldwijd voor verscheidene reizigersvaccinaties wordt gebruikt. Zodat reizigers dit vaccinatiepaspoort aan de grens kunnen tonen’. Het is sinds 1983 het officiële vaccinatiebewijs van de WHO én VWS. Op de website staat verder te lezen: ‘Als reisdocument is het te zien als een medisch paspoort dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen’ en ‘Voor COVID-19 vaccinaties heeft de WHO geadviseerd, ongeacht welke technologie dan ook die in de toekomst wordt geïmplementeerd, dat de COVID-19 vaccinatiestatus van internationale reizigers het beste kan worden geregistreerd via een bijschrijving volgens het protocol in het gele boekje’ en ‘Verschillende Europese landen zoals IJsland, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk accepteren het gele boekje nu als vaccinatiebewijs, vooruitlopend op de digitale app van de EU’.  Ook valt te lezen dat: ‘Vanaf maandag 7 juni 2021 kunt u bij de GGD vragen om een stempel als u daar op locatie om vraagt. Het invouwen van de registratiekaart wordt nog steeds aangeraden’.

Hoewel Sdu in 2013 werd overgenomen door de Franse branchegenoot Éditions Levebvre Sarrut worden nog steeds Staatspublicaties, zoals de stukken van de Eerste en Tweede kamer, stukken van de Staatscourant en het Staatsblad verzorgd. Onder de naam Sdu Information Solutions is het bedrijf actief op de markt voor onlinedienstverlening voor de lokale en centrale overheid. Een van de topproducten van Sdu is het 3-talige Internationale vaccinatieboekje. Het kost bij Sdu 7,19 Euro.

De WHO ziet het International Certificate of Vaccination or Prophylaxis (ICVP) (yellow card, card jaune, het gele boekje) als hét officiële vaccinatie paspoort. In Annex 6 van de International Health Regulations (2005) van de WHO is dit als zodanig en duidelijk beschreven.

Er is weinig te vinden waarom het ministerie van VWS haar eigen officiële internationale vaccinatieboekje in eigen land niet accepteert als officieel bewijs van vaccinatie voor COVID-19. Het is echter wél geldig als door de WHO erkend bewijs voor vaccinatie als je als Nederlander een land in wil gaan waar werkelijk zeer nare infectieziekten (gele koorts, cholera, difterie, hepatitis A-B, HPV, mazelen, poliomyelitis, rabies, pokken, meningococcenmeningitis) heersen, maar het is echter niet geldig als je, volkomen gezond, in eigen land een kop koffie wil gaan drinken in een publiek toegankelijke horecagelegenheid. Beiden zijn besloten door een en het zelfde ministerie van VWS. Een rare en moeilijk te begrijpen willekeur lijkt dit.

Op de website van GGD GHOR staat op 7 juni 2021 een beetje omfloerst beschreven dat het ministerie van VWS werkt ‘aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs’. Ook in een tweet van het ministerie van VWS van 14 mei 2021 staat dat ‘Voor coronavaccinaties heeft dit boekje geen officiële status. Er wordt gewerkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs’. Klaarblijkelijk ziet het ministerie van VWS haar eigen en sinds 1983 in omloop zijnde en door de WHO ontworpen en erkende internationale vaccinatiebewijs ‘niet als fraudebestendig’. Die moest ik wel even laten inwerken. Een officieel door WHO en VWS erkend vaccinatiebewijs is niet fraudebestendig? De versie die nu bij Sdu, bij de ANWB of boekhandel te koop is, is in 2021 gedrukt. Dit jaar. Waarom is een officieel internationaal erkend vaccinatieboek in 2021 niet fraudebestendig? Hoe kan een Ministerie van VWS stellen dat een officieel bijna 40-jaar bestaand vaccinatiedocument met haar naam op de omslag en waar op pagina 5 staat: ‘Vastgesteld door het ministerie van VWS Nederland en volgens richtlijnen van de WGO’ géén waarde heeft als bewijs van vaccinatie omdat het fraudegevoelig is? Als dat zo zou zijn, waarom is het dan niet allang aangepast op fraudebestendigheid?  En is het zo, want dat stelt VWS hiermee impliciet, dat een internationale organisatie als de WHO al tientallen jaren fraudegevoelige documenten ondersteund en toelaat? Ik kan mij dat nauwelijks voorstellen. Stelt VWS zich boven de WHO? En, is de QRcode niet fraudegevoelig?

Of is het gewoon zo dat het Ministerie van VWS haar eigen en volgens de WHO officieel aanvaarde internationale vaccinatiebewijs niet als een handig document ziet in de niet aflatende queeste tot het faciliteren van een QRcode-samenleving. Dat dit en-passant aanleiding geeft tot discriminatie en uitsluiting van Nederlandse burgers, en tweedeling in de samenleving dat doet er klaarblijkelijk niet toe.

59 gedachtes over “Digitale uitsluiting

 1. Goede morgen meneer Kompanje, een geweldig stuk weer met gedetailleerde kritiek. Ik ben het volledig met u eens. Ben zelf (met tegenzin) wel ingeënt, maar wil eigenlijk geen QR code en -app op mijn smartphone. Precies om dezelfde reden, een QR code die is bevolen door onze demissionair minister die tot nu toe de ene na de andere loze belofte luchtig ter zijde schuift. Hoe komen we terug uit deze ellende?

  Hartelijke groet, Arie

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. Uw laatste blog over die QR op de telefoon laat m.i. nog duidelijker het waarom van dit digitale volgsysteem zien. Hier kan nl straks van alles op gezet worden, tot oa bankrekening , wat je waar koopt en je zgn CO2 budget. Zodat we volledig te controleren zijn. De social credit score is here to stay! Ik doe hier niet aan mee. Kijken hoe lang ik nog normaal zonder kan leven.

  Geliked door 2 people

  • Janny Klein, je moest eens weten wat ze allemaal (nu al) van je weten, dat gaat van geboortedatum naar bloedgroep, ziekenhuisopnames, tandartsbezoek, medicijngebruik, verkeersovertredingen, autoregistratie, betalingen, winkelbezoek, donorschap, internet gebruik, seksuele voorkeur, huur, hypotheek, straf verordeningen, Tank (brandstof) gedrag, GPS locatie,telefonische en internet contacten, telefonische gesprekken et cetera.
   Het zooitje aan elkaar knopen en je hebt een profiel van IBAN nummer xxx.xxxx.xxxxx.033

   Straks gezichts-herkenning (gaat nu nog niet door de mondkapjes)

   Like

 3. Stuur dit toch naar een Tweede Kamerlid! ‘t Is inderdaad bespottelijk. Weer zo’n idioot besluit waar niet goed over nagedacht is. Er zijn ook mensen die geen mobiele telefoon willen immers.

  Like

 4. Wat de reden is waarom je geen QR-code hebt is voor de overheid niet van belang. Het gaat erom dat je er één hebt.

  Vaccinatie is een prachtig middel op weg naar een QR-code maatschappij. De overheid heeft zelf ook aangegeven dat zo’n QR-code erg handig is omdat je daar straks veel meer ‘aan kunt hangen’.

  We komen terug uit deze ellende door hier niet aan mee te werken, ook niet als de druk straks nog wat opgevoerd gaat worden en dit betekent dat we onze kop koffie thuis moeten drinken.

  Geliked door 2 people

 5. Is het je in een ander restaurant wel gelukt? Ik vraag dit als een hartstikke gezond medemens die bewust niet is gevaccineerd.
  P.S. Lees zojuist dat er volgend jaar weer twee prikken pp aan de medemens worden toegediend…

  Like

 6. De reden daarvan is niet fraude, maar digitalisering en digitale controle. Die QR code gaat uiteindelijk veel meer informatie bevatten, er is een motie verworpen die deze conclusie onderstreept. Daarbij is een van de hoofddoelen van het Coronafonds digitalisatie. Als het om gezondheidsredenen zou gaan, zouden ook de gevaccineerden moeten testen. We rollen langzaam het socialcredit systeem in, dit was de belangrijkste stap.

  Geliked door 1 persoon

 7. Geachte meneer Kompanje, dank voor het heldere èn gedegen onderbouwde artikel. ‘VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs’.? Aan me hoela. Men wil gewoon iedere burger (hoe onrealistisch ook) een QR-code door de strot douwen. Ik ben echt klaar met dit demissionair kabinet. En al helemaal met deze minister van VWS. Wat een ongelooflijke armoede op geestelijk dan wel spiritueel vlak! Wie is (zijn) hier eigenlijk ziek. Gevaccineerd of niet. Ook ik ben niet van plan om met deze totale onzin… eerder waanzin, mee te doen. Het gaat in mijn visie al lang niet meer om de Volksgezondheid. Zoveel ìs en wordt nu toch wel steeds duidelijker naarmate de tijd verstrijkt.

  Geliked door 2 people

 8. Geweldig stuk weer.
  Naar mijn idee heeft u een typefout gemaakt in het laatste gedeelte: ‘Vastgesteld door het ministerie van VWS Nederland en volgens richtlijnen van de WGO’. WGO zal WHO moeten zijn?

  Like

 9. I am so annoyed, I help an old lady. She was totally in panic and crying. She had her papers to prove vaccination but was informed she needed a smart phone and QR code – she has no money to upgrade her old telephone. She tried to call RIVM to ask what to do but only got as far as an answer machine. We purchased the Yellow Book and got the stamps only to be told it is not valid – what a debacle. We sorted her out eventually but what about all those people who do not have help and/ or cannot navigate through the bla bla bla? Disgusting

  Like

 10. Dank je wel weer Erwin,
  jouw schrijven en heldere geest zijn een verademing voor mij; een soortgelijke rebel die al vijf jaar geleden de smarfoon de deur uit deed, en besloot zich niet in de digitale wereld te laten zuigen, met de waanidee dat het leven zich slechts daar afspeelt.
  ik help mezelf door de gedachte te koesteren dat ik het niet ben die uitgesloten wordt van de fijne dingen van het leven, maar dat de Q-code dragers zichzelf uit laten sluiten van het Leven, en geniet van iedere dag dat ik me besef dat er niets in mij is dat nog verlangt naar restaurants, bioscopen en bibliotheken….het is Voorbij!!!!
  Als verpleegkundige stond ik aan het bed van stervenden, en liep mee zover ik kon met mensen in dat proces waarin onafwendbaar het verlaten van het lichaam zich voltrok…..het bewustzijn hoedend dat het sterven is wat zich voltrekt, dat een doodsstrijd niet gewonnen kan worden, hoe ver de strijder ook nog van dat besef verwijderd is en nu sta ik als filosoof op dezelfde grens van een collectief, het stervende paradigma, en haal opgelucht adem wanneer ik jouw schrijven tot mij neem en weet dat ik niet alleen in mijn al-één zijn sta. Hold on Brother, iedere druppel telt.

  graag zou ik je tekst delen, en vraag je permissie, want iedereen verdient de kans om tot bewustzijn te komen, en kraakheldere beschrijvingen als de jouwe kunnen daar een enorme bijdrage aan leveren….om buiten de reactie en de strijd te blijven, maar als getuige van wat gaande is verslag te doen, en taal en besef te koesteren.

  *diepe buiging* voor jou

  Irene Hadjidakis
  Rouwvrouw
  http://www.de-grendwaker.nl/silenceforpeace , vooralfgegaan door http://www.de-grenswaker.nl

  Geliked door 2 people

 11. Ik ken mensen die gevaccineerd zijn, maar geen geldige QR-code hebben. Dan zijn er nog de mensen zoals ik, die gekend zwaar allergisch zijn aan bestanddelen van het vaccin en het niet willen om schade te voorkomen. Medische attesten hiervan om eventueel gratis testen te krijgen of met een sneltest toegang te krijgen, tellen ook niet. Blijkbaar moeten mensen dus uitgesloten worden.
  Wat zegt die QR eigenlijk? Dat je niet besmettelijk bent? Nee, want een gevaccineerde kan ook besmettelijk zijn.
  Ik ben helemaal niet tegen het vaccin, maar wel tegen deze poppenkast. Het is niet verplicht, of nog niet. Als ze het meteen zouden verplichten, zou heel deze poppenkast achter de rug zijn.
  Probleem is dat de overheid dan wel aansprakelijk is voor vaccinatieschade en deze wel vergoed zou moeten worden, net als medische attesten van mensen die het vaccin niet mogen, zullen moeten worden aanvaard.
  En de echte vaccinweigeraars? Die kan men misschien een fikse boete opleggen en dan brengen ze ook nog op. Ik denk dat het vaccin verplichten te enige uitweg is, of heel de poppenkast afschaffen, want nu straft men mensen voor dingen die niet verplicht zijn. Dat is niet logisch.
  Ik ben in ieder geval geen voorstander van verplichte vaccinatie, maar eerder van afschaffing van heel de boel. De tweedeling van de maatschappij en de parallelle samenlevingen die we nu creëren lijken me op termijn gevaarlijker dan het virus.

  Like

  • >Dan zijn er nog de mensen zoals ik, die gekend zwaar allergisch zijn aan bestanddelen van het vaccin en het niet willen om schade te voorkomen.

   Maar het grappige blijft altijd dat als je dan vraagt “Welke bestanddelen ben je allergisch voor dan?”, je nooit een antwoord krijgt…

   M.a.w: onzin.

   Like

 12. Wat mij betreft sla je de plank volledig mis als je het wel een goed idee vind als je plaats mag nemen na vertoon van enig bewijs van vaccinatie.
  Wel of geen vaccinaties ,ongeacht de manier waarop dit geregistreerd wordt , mag nooit ,nooit een reden zijn tot uitsluiting !
  Dat daar nog bijkomt dat de QR gebruikt gaat worden om nog meer beperkende regels aan te verbinden maakt het angstaanjagende maar het begint bij het eerste. Artikel 1 van onze grondwet is niet voor niets als eerste genoemd .
  Wat mij betreft een slecht ,moreel verwerpelijke blog , je doet keihard mee aan discriminatie en polarisatie , wellicht onbedoeld maar dat geld , hopelijk ,voor veel anderen .

  Like

  • Beste Hans, Ik denk dat je mijn blog verkeerd begrepen hebt. Mijn blog is geen pleidooi voor controle en uitsluiting in wat voor vorm dan ook, maar het aangeven dat de agenda voor QR wellicht heel anders is dan ziektebestrijding, anders zou het WHO vaccinatieboekje wel door VWS geaccepteerd zijn. Daarnaast heb ik aangeven dat de maatregel van controle voor toegang juist discriminatie, stigmatiseren en uitsluiten in de hand heeft gewerkt. Dus lees de blog nogmaals, zoals je mij verwijt is namelijk tegenovergesteld van wat ik geschreven heb.

   Like

   • Beste Erwin , ik veroordeeld de blog niet de schrijver waarvan ik meld dat het wellicht niet de bedoeling was.
    Dat de QR niets met een virus of bestrijding van dien heeft ,zijn we met elkaar eens . Gek genoeg zeggen mensen dan vaak dat ze niets te verbergen hebben . Die groep mensen ontberen het rebelse wat we kennelijk ook gemeen hebben .
    Het gaat mij vooral om het verhaal bij het tafeltje.
    Zoals jij het verteld had je met het vertonen van je gele boekje wel blijven zitten , daarmee blijk je in te stemmen dat iemand naar je medische status vraagt en daar consequenties aan verbind.
    Dat is fout en discriminatie accepterent. Bij de vraag of je de code kan laten zien had je in feite al moeten opstappen ,vragend wat dat met het plaats nemen aan dat tafeltje te maken heeft .
    Dus het bloot leggen van de werkelijke bedoeling van de QR ( kan het haast niet meer uit mijn strot krijgen ) is zeer prijzenswaardig en ondersteun ik van harte maar het voorbeeld en aanleiding ,zacht gezegd, ongelukkig.
    De uitsluiting heeft nogal consequenties , ik mag niet meer meedoen met een gezelligheids toernooitje op mijn tennisclub , dit speelt zich voornamelijk af in de kantine , zelfde geld voor een wintercompetitie . Ik heb de club ook de vraag gesteld hoe ze dit gaan organiseren omdat ieder lid recht heeft er aan mee te doen .
    De overheid vind dit soort zaken geen essentiële bezigheid maar ontspanning speelt een belangrijke rol is voor de gezondheid van de mens. Je ziet ook hoe het voorbereid wordt : eerst het verhaal dat het alleen geld voor grote groepen mensen boven de 50 waardoor veel mensen denken dat zij er niet veel beperkingen zullen ondervinden en dat accepteren , vervolgens is het een voorwaarde voor alle horeca en leuke gelegenheden , onopvallend en natuurlijk rollen ze een dergelijk groot ICT project niet uit voor een maandje . Dat mensen daar nog geloof in hebben vind ik dan weer onbegrijpelijk. Langzaam aan gaan mensen dit soort idioterie gewoon vinden vandaar mijn reactie. We moeten niet gewoon gaan vinden dat we voorwaardelijk mogen deelnemen aan de leuke dingen in het leven . In dat kader een zero tolerance standpunt , want we glijden steeds verder af.

    Like

   • Hans, ik ben het (in principe) met je eens. Misschien kun je mijn reactie hieronder ook lezen?

    Zo af en toe is de schrijfwijze van meneer Kompanje erg subtiel. Daar kun je iets van vinden, zoals ik ;), maar dat wil niet zeggen dat het fout is.

    Gelet op de eerdere blogs van meneer Kompanje én de uiteenzetting van het weigeren van dit “gele boekje” vind ik het, op de keper beschouwd, wel weer een goed blog. Ook omdat het de mensen die het lezen en die wel gevaccineerd zijn én geen morele bezwaren hebben tegen die uitsluiting (immers: de ziekteverwekkers buitensluiten is prima) aan het denken zet zonder ze direct te veroordelen. Een veroordeling zorgt meteen voor tegendruk en verhinderd nieuwe inzichten.

    En met dat stukje uitsluiting: ik kan mij daar ook niet in vinden. Ik stel mij dus maar zo voor dat het hier een theoretisch scenario betreft waarbij meneer Kompanje niet van plan was om daadwerkelijk een “vaccinated priviledge” maaltijd te nuttigen.

    Geliked door 1 persoon

 13. Uw stuk is een mooi pleidooi tegen een digitale QR-samenleving, maar spreekt zich niet uit tegen uitsluiting op basis van vaccinatie in zijn algemeen? Als het gele boekje wel overal geaccepteerd zou worden, is het dan wel oké dat mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd nog steeds worden uitgesloten?
  Vrijheid in keuze geldt zowel voor de QR-code als voor vaccinatie. Beide keuzes hebben echter desondanks tot (opgelegd) gevolg dat men uitgesloten wordt van een groot deel van het sociale, culturele leven. Beiden dwingen zo een leefstijl af, die eigen keuze behoort te zijn.
  Ik vind het lastig te begrijpen hoe het niet kiezen voor een QR-code (waar ik mij overigens volledig in kan vinden) geen uitsluiting mag betekenen voor de persoon in kwestie, maar het tegelijkertijd prima is als niet-vaccineren uitsluiting tor gevolg heeft.

  Geliked door 1 persoon

 14. Je noemt jezelf rebels omdat je geen QR code wil, maar zwaait wel met het gele boekje. Hoe rebels ben je dan? Dat ben je m.i. dan als je niet meedoet aan deze uitsluiting op basis van vaccinatiegegevens. Je vaccinatiestatus zegt namelijk niets, het is puur een controlemiddel dat van kwaad tot erger zal worden. En zie ik nou dat je HPV vermeldt in het rijtje van nare infectieziekten?

  Geliked door 2 people

   • Heb je je al verdiept in de bijwerkingen van het vaccin tegen HPV? Bovendien ruimt je lichaam het in het overgrote deel van de gevallen zelf op.

    Geliked door 1 persoon

   • Dat is de vraag. Er zijn namelijk een stuk of elf andere dodelijke varianten van de ruim 100 HPVvarianten die dan dominanter kunnen worden dan/de plaats kunnen overnemen van, de twee varianten waar nu tegen geënt wordt. Overigens schat men dat door meeroken en roken men twee tot vier keer meer kans hebt op baarmoederhalskanker. Daar kan veel meer aandacht aan worden besteed, ook omdat roken veel meer andete ziekten veroorzaakt.

    Like

 15. Dankjewel voor deze heldere uitleg. Klaarblijkelijk wil ene omhooggevallen schoolmeester kosten wat het kost iedere burger vanaf 12 jaar verplichtingen om mee te doen aan een medischexperiment, waarvan de uitslag nog lang niet bekend is.. Gisteren in de hoorzitting ook van de landsadvocaat begrepen dat van discriminatie geen sprake is. Je hebt namelijk een keuze; vaccinatie of testen en ja “vrijheid” heeft nu eenmaal consequenties. Met andere woorden, VRIJHEID is een keuze..

  Met vriendelijke groet,

  Riek🌹

  Like

 16. Beste Erwin,

  Bewonderenswaardig hoe u verwoordt wat wij allemaal voelen. Letterlijk honderdduizenden mensen moeten bij de vaccinaties de discussies moeten doorstaan over het gele boekje wel/niet stempelen door de GGD.

  Maar ook uw roep verstomd. De uitspraak die de rechter in het kort geding op 6 oktober zal doen, zal met een verantwoorde slingerbeweging in de motivatie, de staat ook nu weer de hand boven het hoofd te houden. Waar is de mens?

  Rutte tartte ons allemaal toen hij een citaat van Kuyper in het coronadebat voorlas: “Bij elke welgelukte aanslag op de vrijheid kan dus de Staat nooit dan medeplichtige zijn, hoofdschuldige blijft de plichtvergeten burger zelf, die, in zonde en zingenot zijn zedelijke spierkracht verslappend, de kracht tot eigen initiatief verloor.”

  Die zedelijke spierkracht is in uw teksten, ze zit in de advocaat zijn betoog, het vibreert in de mensengroep voor de WakuWaku, en in Mona Keizer. De meeste mensen zijn redelijke mensen, zoals Mona, U, en al die mensen in Utrecht, maar wat moeten we doen?

  Met vriendelijke groeten,

  Peter de Vries.

  Like

  • Laat zoveel mogelijk je stem horen , sluit aan bij de demo’s , 3 okt weer , steun mensen en organisaties die voor ons opkomen financieel , alles kost geld en laat dat de overheid zien dat wij gezamenlijk ook diepe zakken hebben . Bevraag verenigingen waar je lid van bent en niet meer binnen mag komen en ga het gesprek aan , laat de (on)menselijke kant van de huidige situatie zien . Zet zoveel mogelijk mensen aan het denken .

   Geliked door 1 persoon

 17. “Of is het gewoon zo dat het Ministerie van VWS haar eigen en volgens de WHO officieel aanvaarde internationale vaccinatiebewijs niet als een handig document ziet in de niet aflatende queeste tot het faciliteren van een QRcode-samenleving. Dat dit en-passant aanleiding geeft tot discriminatie en uitsluiting van Nederlandse burgers, dat doet er klaarblijkelijk niet toe.”
  Mona Keijzer is voor minder ontslagen.

  Like

 18. Dank je wel, Erwin, deze digitale uitsluiting moet zo snel mogelijk opgelost worden.

  Natuurlijk moet het vaccinatieboekje ook in Nederland rechtsgeldigheid hebben als je voldoende gevaccineerd bent, helemaal mee eens.

  Dit besluit: alleen een QR code is niet goed doordacht genomen.

  Nogmaals dank voor je artikel.

  Houd ons svp op de hoogte en scherp.

  Met vriendelijke groet,

  Gonnie van den Hurk-Wels

  Like

  • Maar Conny, “Dit besluit :……..” Een voorwaardelijke toegang tot horeca of andere openbare ruimtes is toch nooit aanvaardbaar , ook niet in de vorm van een geel boekje . Kijk ook goed naar de tweet: ook je CO2 gedrag wordt dadelijk opgenomen in die code en aan de hand daarvan wordt er bepaald wat je allemaal mag en niet mag .

   Like

 19. Geachte heer kompanje

  Wederom een hoopvol begin, maar …….

  Afrika tot aan amerika ( hpv,) k3 ( weet u nog , in africa vooral zijn nog veel verhalen)

  Digitaal of analoog, medewerking aan mensenrechtenschennis, maakt beiden geen analphabeet, dus bewust van wat zij.doen, met kennis van het alphabet, dus volledig verantwoordelijk

  Submission noemen ze dat ook wel, toegeven, waar het geweten tegen is

  U bent een goed mens, dat blijf ik toch denken, en ik denk dat u ook beseft dat de niet gevaccineerden werkelijk een weloverwogen besluit genomen hebben

  Yvon

  Like

 20. Beste Erwin,

  fijn om te lezen dat u weer de moeite heeft genomen een blog te schrijven. Ik begon mij enigszins zorgen te maken dat ook u inmiddels monddood was gemaakt. Ik constateerde dat uw contactgegevens niet meer op uw website staan en het was al een tijdje stil. Gelukkig zat ik ernaast. Dank voor de tips in uw vorige blog, inmiddels geniet ik van het prachtige werk van Stephan Vanfleteren (Present) inclusief het beschreven dagboek. Ook het essay van Marloes Vis van Heemst ligt op me te wachten.

  Hartelijke groet,

  Marco van Binnendijk

  Like

  • Maak je geen zorgen Marco, ik ga door met kritisch observeren, denken en schrijven.
   Dat is de contactgegevens heb verwijderd heeft ermee te maken dat ik te veel onaangename emails ontving. Die leiden af. Eerst van mensen die sterk voor vaccinatie zijn en mij een wappie en onverantwoordelijke noemden (en dat zijn nog de onschuldige) en nu ik geschreven heb dat ik gevaccineerd ben ook nare emails van ongevaccineerden die vinden dat ik een zwakkeling ben, een overloper en een nestbevuiler…..Polarisatie zit helaas aan twee kanten….en mensen lezen vaak slecht….helaas

   Geliked door 2 people

   • Dat is jammer Erwin, de emoties lopen uit frustraties en machteloosheid hoog op . Veel mensen zien met Lede ogen de rechtstaat verdwijnen , anderen zijn zo bang gemaakt door overheid en media dat ze voor hun leven vrezen en iedereen als potentiële moordenaar zien . Vaste vriendengroepen en families worden uit elkaar gescheurd ,zelfmoorden van mensen die het allemaal niet meer kunnen verwerken.Dat is hetgeen Rutte en kornuiten bereikt en veroorzaakt hebben in nog geen 2 jaar tijd , best knap eigenlijk . Ik vrees dat we nog niet aan het eind zijn .

    Like

   • Gelukkig maar, mensen zoals u hebben we hard nodig in deze tijden. Ik begrijp de keuze om de contactgegevens te verwijderen helemaal. Het verbaasde mij in beginsel al dat ze er überhaupt op stonden. Toen dacht ik nog; wow, wat mooi dat dat nog kan. Maar helaas, ook u werd ingehaald door de realiteit. Zoals u zegt, men leest vaak slecht. Evenzo luistert men ook vaak slecht. En men vergeet snel. Dank voor uw reactie. Tot uw volgend blog vermaak ik mij inmiddels met het essay van Marloes. Nog niet geheel gelezen maar ik vind het nu al prachtig.

    Like

   • @Marco van Binnendijk, heel leuk om hier terug te lezen!

    En heel eens. Ik ben ook iedere keer weer blij al ik zie dat Erwin weer geschreven heeft. Het is jammer dat er geen echt open debat kan worden gevoerd, maar dat maakt je blijven uitspreken des te belangrijker.

    Hartelijke groet,
    Marloes Vis van Heemst

    Like

 21. Ik heb geen smart phone en wil die ook niet aanschaffen voor zoiets als een QR-code; voor wat voor doel dan ook. Om een papieren coronabewijs te krijgen zijn er dus twee mogelijkheden. Die blijken in de praktijk, i.h.b. voor oudere mensen, niet bruikbaar.
  De eerste methode: zelf uitprinten.
  Als je al in het systeem komt, loop je 9 van de 10 keer vast na het inloggen via DigiD. Er verschijnt dan een code dat er iets mis is en kun je opnieuw beginnen. Na zo’n 10 keer proberen, op verschillende tijdstippen van de dag en nacht, heb ik het opgegeven.
  De tweede methode is via een telefoonnummer.
  Voor dat je daar ‘aan de beurt bent’ kunnen er gemakkelijk 10 to 20 minuten verlopen. Vervolgens moet je allerlei gegevens intypen op je telefoon. Maak je drie keer een typefout dan wordt de verbinding automatisch verbroken. Nee, je komt niet terug in het menu of bij een persoon.
  Conclusie: het Ministerie van VWS verzint iets dat in de praktijk niet ‘lekker’ werkt.
  Dan het gebruik van de papieren QR-code.
  Als men die zelf wil controleren is er niet te zien wat er allemaal in staat. Daarvoor moet je kennelijk nog een andere app hebben. Bovendien is gebleken dat het minuten kan duren voor een controle m.b.v. een tablet ook leidt tot een acceptatie.
  En dat allemaal voor geen ander doel dan mensen, die dat nog niet gedaan hebben resp. absoluut niet willen, te dwingen zich toch te laten vaccineren. Let wel: je bestrijdt met zo’n controle de verspreiding van het virus NIET! Want de controle zegt niets over de status van de persoon op dat moment!! Hij/zij kan, ook als gevaccineerde, nog steeds besmet en besmettelijk zijn.
  We zijn bezig een frustratieniveau op te bouwen dat ongekend is en ook onnodig. Bovendien niet uit te leggen.
  Bij de gelegenheid als HEMA, koffiehoek in de winkel, wordt een QR-code vereist. Bij de koffiehoek. Bij een boekhandel resp. de bibliotheek, eveneens met een koffiehoek, wordt er géén QR-code vereist.
  Probeer dat mensen nu eens uit te leggen.

  Geliked door 2 people

 22. Geachte heer kompanje

  Ik snap het als u zegt dat we beter moeten lezen, maar soms lees je wat er niet staat “ geschreven”
  Read between the lines

  Soms zijn mensen zich niet bewust onder welke invloed ze staan, en denken ze het juiste te doen.

  Het is triest te zien bijv. In hollywood etc, hoe fucked up deze mensen zijn, echte manchurian candidates voor de macht erachter, om hun agenda te promoten, vooral covidvaccinatie propaganda.
  De meeste zullen zich niet verdiepen in het waarom, maar volgen blindelings

  Zeer zorgwekkend, vanwege hun massale invloed, en zeer triest omdat ze eigenlijk niet zelf na mogen denken met gigantische gevolgen voor de mensheid

  Het is meer sinister dan wij voor mogelijk houden

  Dank voor uw open mind

  Yvon

  Like

 23. De willekeur is terreur. De mentale chaos dient een doel, dat mensen er knettergek en onzeker van worden. De zijn allemaal voorwendsels voor een ‘rule-based’ maatschappij. Met dit in het achterhoofd, doet het er ook niet zoveel toe of het hout snijdt, sowieso omdat het een plezierig neveneffect heeft.

  Ik hoop dat we met de mensen die het bewustzijn hebben, nu kunnen gaan kijken naar “wat nu”.

  Like

 24. Dank je wel voor opnieuw een prima artikel. Maar ik zie dat u de cijfers van minister Bloemschoen vertrouwt. Dit terwijl nu juist dit kabinet het onbetrouwbare tot kwaliteitsnorm verheven heeft. De Bloemschoen levert naar Europa dan ook andere cijfers aan, als die hij via een zich op zijn minst merkwaardig gedragende pers propagandistisch de wereld in stuurt. Het Financieel Dagblad meldde gisteren de cijfers die Europa voor Nederland hanteert, 63% gevaccineerd zijn.

  Maar er is meer. Ook op de RIVM site is te lezen dat dit virus een opmerkelijk groot dierlijk reservoir heeft. Alle ons bekende huisdieren (27 miljoen stuks) zijn te besmetten. Uit het ruimen van alle nertsfarms mogen we veronderstellen (totdat het tegendeel bewezen is, zoals het een killervirus past) dat er infectie is van dieren naar mensen. En dat ook daar nieuwe mutaties en fusies kunnen, en ook zullen, ontstaan.

  De gevaccineerden zijn dus een kleine onbetekenende minderheid. Meer dan 30 miljoen dieren en mensen zijn niet gevaccineerd. Ze lopen vrolijk rond als besmettingsbronnen. Van wat inmiddels, zoals ook toegegeven door virologen in de pers, een verkoudheidsvirus is. Fijn dat een deel van die meer dan 30 miljoen ongevaccineerden ook nog mensen zijn. Een dikke 6 miljoen. Dat wordt deze winter de controle groep. Gezien de meldingen uit Engeland, maar vooral ook Israël voorspel ik een interessante winter. Interessant in de Chinese zin. Daar wenst men hun vijanden interessante tijden.

  Een warme groet,

  Paul

  Like

 25. Geachte heer kompanje

  Zoals paul aangeeft, is het fijn dat er een controle groep is, maar daar zullen ze ook wel iets op verzinnen. Aliens misschien? In de verenigde staten houden ze daar al serieus rekening mee.
  Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat de mens die “aliens” zal produceren.
  Maar het gaat om het fear effect, en als besmetting via dieren niet meer werkt, gooien ze aliens erin
  Holograms in de lucht, wie weet, orson wells deed het aardig met war of the worlds hoorspel,gigantische paniek, kan je nagaan wat zo’n hologram kan doen
  En ja, hier zal china een tegen(mede) stander zien, die hun vreselijk mensonterende beleid zal overtreffen, met instemming van het merendeel van de bevolking; een werkelijk zeer trieste constatering.

  Met vriendelijke groet

  Yvon

  Like

 26. Naast het fundamenteel moreel verkeerde van de tweedeling die de code veroorzaakt, is het blijkbaar inmiddels aantoonbaar niet effectief:

  https://www.maurice.nl/2021/10/01/effect-van-vaccineren-en-coronapaspoort-op-verspreiding/

  Dat het allemaal niet logisch of te verantwoorden is zal er helaas niets toe doen en dus niets veranderden.

  In dit interview met Mattias Desmet wordt dat ook uiteengezet:

  https://www.maurice.nl/2021/10/01/effect-van-vaccineren-en-coronapaspoort-op-verspreiding/

  Hier de link naar de video op YouTube:

  Dus het mooie en goede werk van mensen zoals (jij) Erwin blijft een intrinsieke waarde hebben die het leven de moeite waard blijven maken. Dat is de opdracht en de uitdaging waar we voor staan.Ongeacht de (uiteindelijke, is zoiets als dit ooit uiteindelijk?) uitkomst.

  Zoals Desmet terecht zegt heeft Covid ons een nieuw zingeving (erbij) gegeven in het leven. Of je nu ‘voor of tegen’ bent. Laat we het vlammetje brandend houden. Dank daarvoor met jouw bijdragen Eric.

  Like

 27. Goed stuk, in de kern volledig mee eens. Maar, een QR code is wel degelijk te verkrijgen zonder DigiD, namelijk door te bellen met VWS. Dat heb ik gedaan (voor het geval dat ik hem échte een keer nodig heb), maar het is een heel gedoe om het juiste telefoonnummer te vinden en de medewerker te overtuigen wat je wilt. Je wordt dan doorverbonden, er komt een bandje, je toetst je BSN en postcode in op je telefoon en een paar dagen later valt de brief in de bus.

  Like

 28. Beste heer Kompanje,
  De QR code garandeert niet dat je niet besmet wordt en heeft niks met volksgezondheid te maken.
  Het gele boekje voldoet blijkbaar niet.

  Zou het dan misschien zo kunnen zijn dat onze machtswellustige overheid de QR app als doel op zich ziet? Ik kan geen andere conclusie trekken.

  De motie om te voorkomen deze te gebruiken voor andere doeleinden dan corona werd verworpen in de kamer.

  Je hoeft geen complotdenker te zijn om eea te rijmen.

  Like

 29. Mooi blog weer. Eentje die mij aan het denken zet. Niet over de inhoud of het gebrek aan logica: daar ben ik het volledig mee eens.

  Het zet mij aan het denken over uitspreken. U danst op uw gebruikelijke subtiele wijze om de veroorzaker van tweespalt heen: de mensen die om wat voor reden dan ook zich niet willen overgeven aan vaccinatie en de mensen die die groep zien als zijnde “inherent slecht” om het maar niet zo subtiel te verwoorden.

  Dat is echter slechts een middel, het moge duidelijk zijn dat het de overheid op dit moment niet uitmaakt of u gevaccineerd bent of niet. Slechts of u meedoet aan de QR code.

  Daar hint u dan ook wel naar op het einde van uw blog. Toch vraag ik mij dan af: is het voldoende dat we mensen proberen duidelijk te maken waarom sommige dingen niet logisch zijn in het kader van volksgezondheid, maar volstrekt logisch in het kader van controle en macht? Is dit niet te subtiel voor de mensen die volledig meegaan in de massavorming?

  Of is het toch minimaal even belangrijk om u uit te spreken (zoals u deed in een van uw blogs hiervoor) over de onethische methoden die worden gebruikt om deze agenda uit te doen komen?

  Ik neig er toch naar mij te blijven uitspreken, ook tegen de dwang en drang en angst die gebruikt wordt om dit QR systeem er door te krijgen. En niet alleen maar aan te geven dat dit QR systeem niet heel logisch in elkaar steekt vanuit het oogpunt welke de overheid ons voor wil houden. Het voelt mij te veel als zwijgen.

  Maar me uitspreken is ook slechts een persoonlijke keuze. En eentje die, volgens mij, ook nog eens zinloos is voor wat betreft een resultaat bij de ander. Ik heb enkele malen getracht een daadwerkelijk gesprek op inhoud te voeren over zowel de maatregelen als de vaccinatie: het heeft geen zin. Mensen die 100% in de uitlatingen van het RIVM geloven geloven datzelfde RIVM niet als het om het aantal doden of ernstig zieken onder de 18 gaat bijvoorbeeld. Reactie die ik meerdere malen kreeg: dat kan echt niet kloppen hoor, dan zouden ze echt niet iedereen onder de 18 gaan prikken.

  Het is een geloof (noem het massavorming). Hoe kun je discussiëren over een geloof, waarbij er ook feiten in het spel zijn? Hoe krijg je mensen uit de massa psychose? Ik weet het niet. Ik blijf maar gewoon drammen dat heel veel dingen nergens op slaan en zie wel waar dit eindigt. En daarom doe ik het denk ik ook: voor mezelf. Dat ik later aan mijn kinderen kan zeggen: ik deed er niet aan mee. Ik heb me verzet. Niet omdat ik denk dat het helpt.

  Geen plaatsnemen waar een QR code wordt gevraagd is overigens wel een bewuste keuze op basis van mijn eigen overtuiging. De uitbaters die mij er naar vragen kan ik nog wel tegen. Maar de mensen die lekker binnen zitten te eten terwijl buiten de zoveelste persoon huiswaarts wordt gestuurd omdat hij/zij geen QR code heeft: het breekt me werkelijk. Hartverscheurend. Er is geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mee te werken aan iets wat mensen zo’n intens verdriet doet. En ik kan weten hoe het voelt, gezien ik zelf tot die groep behoor.

  Geliked door 1 persoon

  • Mooi onder woorden gebracht Mark . Dit zijn de gevoelens van vele van ons die dit intense verdriet ook zien en voelen . Ook waarom ik überhaupt niet naar mijn sportclub gaat omdat ik het niet aan kan zien hoe zelfs leden verdeeld worden door besturen die niet begrijpen waar het werkelijk om draait .

   Like

 30. Een blik op het gele boekje leert dat het qua fraudegevoeligheid hetzelfde is als een handgeschreven briefje met daarop “Ik ben gevaccineerd tegen Covid-19”. Het moge duidelijk zijn dat door de huidige politieke lading rondom Covid-19, en de hoeveelheid mensen die maar al te graag een valse vaccinatieverklaring zouden willen hebben, er iets nodig is dat fraudebestendiger is. Dat is de context die dhr. Kompanje vergeet, en waardoor het buitengewoon suggestieve einde van deze post kan worden opzijgeschoven als borrelpraat. Of is de politieke context rond gele koorts en hepatitis vaccinaties soms vergelijkbaar met die rondom Covid-19?

  Veel schokkender vind ik echter het door dhr. Kompanje beschreven eigen gedrag. Als ‘de schat’ hem wel met zijn gele boekje had binnengelaten, en er was controle gekomen, dan zou de horecagelegenheid een boete boven het hoofd hebben gehangen, niet dhr. Kompanje. Dhr. Kompanje zou geen enkel risico hebben gelopen, dus het is goedkope rebelsheid, over de ruggen van anderen. Dit gedrag is voor een gemiddeld persoon al niet heel fraai, en je zou hopen dat een ethicus zich hier helemaal verre van zou houden. Nederlanders die zichzelf rebels vinden, bewijzen keer op keer de woorden van Karl Marx: “In Nederland zal nooit de revolutie uitbreken omdat je niet op het gras mag lopen”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s