Coffee-to-go

2021. Een jaar waarin miljoenen malen tweemaal vaccins zijn uitgedeeld, een jaar waarin al deze gevaccineerden allemaal een QR-code op de smartphone kregen voor onbeperkte toegang tot alles wat het leven aangenaam maakt, en een jaar waar voor velen zelfs al een ‘boosterprik’ of zogenoemde ‘opfrisprik’ is gezet, blijkt het aan het einde een jaar te zijn waarin we opeens weer met z’n allen in de kou op straat met een Coffee-to-go in de hand staan te blauwbekken. Binnen in het cafe hangt en staat de kerstversiering en is de warmte, maar we mogen er ondanks al onze meegaandheid niet van genieten. We zijn weer terug bij af. We zijn weer even klaar met dansen met z’n allen. De donkere dagen voor kerst zijn weer wat donkerder geworden. 

Wie had dat gedacht?

De zuur verdiende vrijheid is het trouw gevaccineerde deel van de bevolking weer even afgepakt. Voor de ongevaccineerden is er voor wat bezoek aan de locaties voor het leuke leven niet zoveel veranderd. Daar mochten ze al niet van genieten.

Er was verwacht dat hoge COVID-19-vaccinatiepercentages de overdracht van SARS-CoV-2 in populaties zouden verminderen door het aantal mogelijke bronnen voor overdracht te verminderen en daardoor de last van de ziekte van COVID-19 en ziekenhuisopnames te verminderen. Recente gegevens geven echter aan dat de epidemiologische relevantie van volledig voor COVID-19 gevaccineerde personen toeneemt. 

Wie had dat verwacht?

In ‘The Lancet Regional Health’ van 1 december 2021 stond een even opmerkelijke als lezenswaardige brief van Prof dr. Günther Kampf van de Universiteit van Greifswald in Duitsland met als titel ‘The epidemiological relevance of the COVID-19-vaccinated population is increasing’. Ik heb deze brief, gepubliceerd in een toonaangevend tijdschrift, meerdere malen gelezen en op mij in laten werken. Het verbijsterde, verwonderde maar met name verontruste mij. 

Hieronder in vertaling de door Prof dr. Günther Kampf genoemde belangrijkste bevindingen met hun bronnen. 

Uit Engeland blijkt dat secundaire besmetting onder gezinsleden die werden blootgesteld aan volledig gevaccineerde mensen vergelijkbaar was met gezinsleden die werden blootgesteld aan niet-gevaccineerde indexgevallen (25% voor gevaccineerde versus 23% voor niet-gevaccineerde). 12 van de 31 infecties in volledig gevaccineerde huishoudcontacten (39%) waren het gevolg van volledig gevaccineerde epidemiologisch gekoppelde gevallen. De piekvirusbelasting verschilde niet per vaccinatiestatus of varianttype. 

In Duitsland wordt het aantal symptomatische COVID-19-gevallen onder de volledig gevaccineerde (de zogenoemde “doorbraakinfecties”) sinds 21 juli 2021 wekelijks gerapporteerd en bedroeg toen 16,9% onder patiënten van 60 jaar en ouder. Dit aandeel neemt echter week na week toe en bedroeg 58,9% op 27 oktober 2021, wat een duidelijk bewijs is van de toenemende relevantie van volledig gevaccineerde personen als mogelijke bron van overdracht. 

Een vergelijkbare situatie werd beschreven in Engeland. Tussen week 39 en 42 werden in totaal 100.160 gevallen van infectie gemeld onder burgers van 60 jaar of ouder. 89.821 daarvan kwamen voor onder de volledig gevaccineerden (89,7%), 3.395 onder de niet-gevaccineerden (3,4%). Een week eerder was het aantal gevallen van COVID-19 per 100.000 hoger in de subgroep van de gevaccineerden in vergelijking met de subgroep van de niet-gevaccineerden in alle leeftijdsgroepen van 30 jaar of ouder. 

In Israël werd een nosocomiale uitbraak gemeld waarbij 16 gezondheidswerkers, 23 blootgestelde patiënten en twee familieleden betrokken waren. De bron was een volledig gevaccineerde COVID-19-patiënt. De vaccinatiegraad was 96,2% onder alle blootgestelde personen (151 gezondheidswerkers en 97 patiënten). Veertien volledig gevaccineerde patiënten werden ernstig ziek of stierven, de twee niet-gevaccineerde patiënten ontwikkelden een milde ziekte. 

De Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) identificeerde vier van de vijf staten met het hoogste percentage volledig gevaccineerde bevolking (99,9-84,3%) als staten met “hoge” transmissies. Places not to be?

Wie had dat verwacht?

Veel beleidsmakers gingen er van uit dat de gevaccineerden konden worden uitgesloten als bron van overdracht en veel doen het nog steeds. Vandaar de QR-toegang. Veel zeggen in de waan van confirmatie bias dat de gevaccineerden het gezonde deel van de samenleving zijn en de ongevaccineerden de bron van alle ellende. Het is wellicht als nalatig te zien om de gevaccineerde bevolking als mogelijke en relevante bron van overdracht te (blijven) negeren bij het nemen van beslissingen over maatregelen ter bestrijding van de pandemie en alle aandacht alleen te blijven richten op ongevaccineerden. Maar goed inmiddels staan we nu weer met z’n allen in de kou met onze coffee-to-go. Geen QR-toegang meer voor gevaccineerden. Dus we zijn ineens weer een soort van gelijk.

Het was kortgeleden nog de ‘pandemie van ongevaccineerden’ nou, dat is klaarblijkelijk niet meer in het geval als we ons blijven focussen op het aantal besmettingen.

Hoewel de vaccins voor bepaalde tijd lijken te beschermen tegen veel ziekenhuisopnames en sterfte blijven de kwetsbaren onder ons nog steeds vatbaar om ernstige COVID-19 oplopen. En als de besmettingen door zowel de gevaccineerden als ongevaccineerden worden overgebracht wordt het wellicht toch tijd voor een omgekeerde lockdown in plaats van een generale lockdown. De kwetsbaren worden immers even hard door de hond als door de kat gebeten.

Wie had dat verwacht?

Dit alles noopt in ieder geval tot bescheidenheid en tot het stoppen van het blijven uitroepen van ongevaccineerden tot het enige gevaar voor de samenleving en om hen te blijven dehumaniseren en uit te sluiten van de samenleving.  

En op straat bij het cafe, …daar staan gevaccineerden en ongevaccineerden weer naast elkaar met hun coffee-to-go in de hand onder warmtelampen en praten met elkaar. Net als een jaar geleden voor de kerst. En de QR-code, die hoeft niemand meer te laten zien. Na een jaar van scheiding toch weer een soort van vereniging en verbinding. We zijn weer éen volk met één gemeenschappelijk virus. En die hernieuwde gemeenschappelijkheid is in de donkere dagen voor kerst wellicht toch wel weer een mooi iets.

Wie had dat verwacht?

26 gedachtes over “Coffee-to-go

 1. Bedankt voor dit artikel. Fijn dat u aanzet tot verbinding. Als ongevaccineerde voel ik mij geraakt wanneer ik dit lees. Maar ook een stukje minder alleen. Ik wens u fijne dagen.

  Geliked door 3 people

 2. Goede blog Erwin .
  Alleen is dit iets wat voor velen voor ons niet onverwacht komt en al lang geleden is gezegd door oa Geert vanden Bosche en Michael Yeadon maar helaas wordt daar niet naar geluisterd en nog steeds niet . Vanden Bosche waarschuwt de mensheid om ook de booster niet te nemen maar weer wordt er niet geluisterd.

  Fijne dagen en bedankt voor je bijdrage’s

  Geliked door 2 people

 3. Tja…..mooie blog Erwin. Alleen uit de inhoud meen ik te moeten concluderen dat je, qua informatie, een stuk achterloopt op echte feiten die momenteel een grote rol spelen in de maatregelen die de, nog immer niet beëdigde, coalitie, thans gemeend heeft te moeten nemen. Er is zoveel achterkamertjespolitiek en er zijn zoveel feiten die het daglicht niet mogen zien maar waarvan het zeer goed zou zijn wanneer dat wel in volle openbaarheid zou gebeuren. Ons hele rechtssysteem verdient ook nadrukkelijk een plek onder een vergrootglas en zo valt er nog veel meer te zeggen. Maar voor nu houden we het bij het uitspreken van de hoop dat wij elkaar inderdaad weer opzoeken met z’n allen en juist nu weer bezig gaan met verbinden want we zijn, als gevolg van politieke inmenging al veel te ver verwijderd van elkaar

  Geliked door 1 persoon

 4. Even dacht ik….eigenlijk moet ik de Kerst ingaan zonder corona-lectuur…Maar gelukkig las ik het stuk uit en belandde bij een bemoedigende en ondersteunende Kerstgedachte !
  Goede winterwensen !
  Josje.

  Like

 5. Ik had dit wel verwacht. Pfizer heeft namelijk bij het onderzoek naar het beschermende effect van hun entstof vooral gezonde 60minners gebruikt en slechts een paar 60plussers. Plus gingen zij er vanuit dat het effect minstens zes maanden volledig intact zou blijven. Maar gezonde niet-dikke 60minners vertegenwoordigden in 2020 hooguit 2 procent van de covidziekenhuisopnamen. Doordat juist bij kwetsbaren en ouderen het beschermingseffect van entstoffen veel lager is en zij sneller ernstiger ziek er door worden en overlijden is, plus dat het berekende effect sneller afnam, kon je al bedenken dat het voordeel hooguit 25 procent was van de eerder beloofde effectiviteit.
  Uit Nederlands onderzoek blijkt zelfs dat het voorkomen van covidsterfte na zes maanden nihil is. In de 2365 zorg- en verpleegtehuizen stierven namelijk dit najaar percentueel evenveel mensen met en door covid dan vorig jaar rond diezelfde tijd. Doordat in Nederland alleen maar de cijfers van de circa 200 ziekenhuizen worden gebruikt om de effectiviteit van entstoffen te berekenen, wordt er een totaal verkeerd beeld geschetst over hoeveel procent de bewust ongeënten verantwoordelijk zijn voor de drukte in ziekenhuizen. Juist kwetsbare meestal geënte tehuisbewoners worden namelijk zelden meer (op ic) opgenomen en de wat jongere ongeënte kwetsbare patiënten die door bepaald medicijngebruik of chemokuur enz. geen injectie mogen, worden juist relatief vaak opgenomen. Dus als je de cijfers van gewone ziekenhuizen samenvoegt met de tehuizen, blijken geënten en ongeënten ongeveer even vatbaar te zijn voor ernstigere complicaties, als je de groep ‘niet mogen worden geënt’ er niet bij telt.

  Like

 6. Helder en vol menselijke maat. Dank daarvoor. En “wie had dat gedacht” voelt als een schalkse knipoog naar wie dat had gedacht.

  Like

 7. Beste Erwin, fijn om weer eens je heldere en relativerende woorden te lezen. Ook je van een oordeel te blijven ontzien- en de lezer zelf daarbij ruimte te geven tot het vormen van een eigen mening is in mijn ogen lovenswaardig. Soms ben ik wel benieuwd naar waar wat je raakt, waar je boos van wordt, wat je als onrecht ervaart. Zoals Nelson Mandela ‘op het toneel’ nooit uit zijn rol viel maar schter de schermen zich behoorlijk kon uiten. Daar zou ik wel eens achter willen kijken.
  Anyway, ik ben nog geduldig t.o.v. het gebrek aan logica in de door onze bestuurders genomen beslissingen (of zit daar wel een verborgen agenda achter?) en probeer het te zien zoals een vriendin laatst zei: ‘Ik kijk naar een drama en zit op de eerste rij…’

  We vieren het feest van de terugkeer van het licht, nu nog van het inzicht.

  Fijne dagen!

  Like

 8. De zo genoemde ´Wappies´ hadden dat verwacht… Maar met hun woorden wordt tot nogtoe wat neerbuigend gelachen…
  Er is echter een spreekwoord over eerst en laatst lachen…

  Like

 9. Bedankt voor dit artikel Erwin. Fijn dat u aanzet tot verbinding. Als gevaccineerde voel ik mij geraakt wanneer ik dit lees en verbonden met de niet gevaccineerden om welke redenen dat zij dit niet deden.
  Fijne kerstdagen en een goed nieuwjaar.

  Like

 10. Beste Erwin, Dank je voor alle nieuwsbrieven tot nu toe! Heb er ook bij een aantal een reactie gegeven. Nu een wat persoonlijker vraag. Kun je mogelijk antwoorden op het volgende? En/of er ook over schrijven, want iets puzzelt mij. In dat geval graag in overleg.

  Ik ga met mijn vraag ook de huisarts en de GGD bellen, dus dan weet je dat. Mijn vraag is: wat zit er in de boosterprik? Waarom heet het niet de derde prik? Ik lees dat hij anders is maar hoe dan? Kan tot nu toe niet online vinden wat de inhoud van de boosterprik is. Wel dat van Moderna een halve dosis maar van Pfizer niet.

  Ik ben zelfstandig zorgverlener en artiest en heb in mijn tempo 1e Pfizervaccin, toen corona, toen 2e vaccin gehad. Nu heb ik de uitnodiging voor de booster maar wil iig 3 mnd wachten na 2e prik en heb nog tijd. Ik wil ook in geen geval een ander vaccin dan Pfizer, maar lees dat er geen keuze is.

  Het verontrust mij dat bijna niemand deze vraag stelt en velen rennen om de booster.

  Wat is jouw reactie?

  Met dank en zeer vriendelijke groet,

  Anneloes de Greef http://www.dansjedans.nl 06 55100951

  Like

 11. Beste Anneloes,
  Ikzelf liep al een tijdje met dezelfde vraag, boosterprik is dat een extra/hogere dosering ? Mijn derde pfizer vaccin heb ik in het ErasmusMC gekregen en daar werd mij verteld het is een zelfde dosering als de eerste en de tweede is. De naam boosterprik lijkt me meer een reklame kreet.
  Met vriendelijke groet,
  Rob van Bremen

  Like

 12. Dank weer voor deze blog, u post niet zo vaak, maar als u post wordt ik er altijd blij van. Ben een kritische gevaccineerde van 70 maar laat me niet boosteren, heeft wat mij betreft geen meerwaarde, kan je opmaken uit de berichten die naar buiten komen. Ook heb ik altijd oog en oor gehouden voor de o gevaccineerden, de horeca, het MKB, de cultuursector en de jongeren.
  Ook jonge kinderen groeien op in een omgeving die niet bij ze past en steeds meer schade toebrengt. Ik hoop echt dat we met zijn allen wakker gaan worden en het leven weer op gaan pakken en zonder beperkingen de verbinding met elkaar weer vinden.

  Like

 13. Zowel voor de provaxxen als antivaxxen levert dit beleid al 22 maanden niets op. En als het niets oplevert verdwijnt het draagvlak in de maatschappij. Als we uit dit gecreëerde landschap stappen en over deze spreekwoordelijke berg heen kijken, dan kunnen we stoppen met reactief te blijven reageren. Dan kunnen er nieuwe proactieve oplossingen worden aangedragen. De mens, het volk, zijn immers al eeuwen creatief als deze voor uitdagingen wordt gesteld. De logica mag na 22 maanden toch wel beredeneren, dat gezonde mensen, gevaxt of ongefaxt, reeds beschikken over een stevige dosis aan Natuurlijke immuniteit en er geen beletsel meer is, om de gelederen gezamenlijk weer te sluiten.

  Like

 14. Het is natuurlijk simpel om te zeggen: de Snappies hadden dit verwacht en ook al meerdere keren voorspeld, maar werden helaas niet gehoord! Laten we echter in de Kerstgedachte blijven en de wens koesteren dat er steeds meer behoefte is aan een verdraagzamere samenleving waarin er weer vertrouwen is in en naar elkaar. Het is daarbij wel belangrijk dat een QR-code uit deze samenleving verdwijnt!

  Like

 15. Geachte heer kompanje

  Hartelijk dank voor uw woorden , ze sluiten mooi aan bij de muziek van Labi Siffre.

  Something inside so strong- with lyrics ( music by Labi Siffre) You Tube

  Met vriendelijke groet

  Yvon

  Like

 16. Dank, Erwin, voor weer een mooie bijdrage.

  Vorig jaar heb ik het interview met jou gezien op de Maasvlakte. Je vertelde, dat niemand aan de verzorgingshuisbewoners had gevraagd wat ze zélf wilden. Maanden lang hun geliefden niet zien, niet naar buiten mogen, etc. of het risico dat ze eerder ziek zouden worden en dood zouden gaan. Dat heeft diepe indruk gemaakt op mij.

  Je zag en ziet het nog steeds heel scherp!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s