#DONORSTOP

De 28-jarige Anna kwam op de spoedeisende hulp met geelzucht. Twee weken daarvoor was zij bij haar huisarts geweest vanwege branderig urineren. De huisarts vermoedde een urineweginfectie en schreef haar antibiotica voor. De laatste twee dagen begon haar huid en het wit van haar ogen geel te kleuren. Mogelijk was er sprake van een zogenaamde ‘drug-induced liver failure’, het falen van de lever na toediening van een regulier medicijn. Van sommige soorten antibiotica is dit een zeldzame maar bekende en gevreesde bijwerking. Van de patiënten die geelzucht krijgen na antibiotica overlijdt ongeveer tien procent.

Anna werd opgenomen in het ziekenhuis ook om andere oorzaken uit te sluiten. Twee dagen na opname werd Anna steeds suffer, trager en verwarder. Als zij haar armen vooruitstak begonnen haar vingers oncontroleerbaar te trillen. Zij werd overgeplaatst naar onze intensive care. Uiteindelijk bleek dat de functie’s van haar lever uitvielen. Het enige wat haar leven zou kunnen redden was een levertransplantatie. Zij kwam hoog op de urgentielijst te staan. Gelukkig kwam er snel een lever beschikbaar.

De donor was een 79-jarige man met een grote hersenbloeding. Hij was vijf dagen behandeld op de intensive care. De bloeding was chirurgisch verwijderd, maar de man kwam niet meer bij bewustzijn. De schade aan de hersenen was te groot. In overleg met de familie en tijdens het multidisciplinaire overleg werd besloten de mechanische beademing te gaan staken teneinde de man te laten overlijden. De dochter van de man gaf tijdens het slecht-nieuws gesprek aan dat haar vader zich had geregistreerd als potentiële orgaandonor. De patiënt was niet hersendood en de beslissing om de beademing te staken stond los van de mogelijkheid van orgaandonatie. De beademing werd de volgende dag in het bijzijn van de familie gestaakt en na tien minuten stopte het hart. Hierna werd op de operatiekamer de lever en beide nieren uitgenomen. De kwaliteit van de lever is wat minder dan een lever van een jongere donor.

Anna was stervende en haar onherstelbaar falende lever werd op de operatiekamer uitgenomen en de lever van de man ingezet. De lever kwam helaas moeizaam op gang, maar het Anna’s leven was vooralsnog gered. Na een week faalde ook de donorlever en kwam er een lever van een jongere donor beschikbaar. De eerste getransplanteerde lever werd vervangen voor de tweede donorlever. Hierna knapte Anna op, zij het met hersenschade door de hepatische encefalopathie.

In dezelfde tijd namen we de 23-jarige Sandra op. Zij was acht maanden zwanger en ook zij werd toenemend geel, zij braakte veel en ook zij werd suffer en minder alert. Met spoed werd zij op de intensive care opgenomen. Zij was toen al bijna comateus. Zij leed aan de zeldzame acute leververvetting tijdens de zwangerschap. Buiten de lever begonnen ook andere organen te falen. Er werd besloten tot een spoed keizersnede. Een gezonde zoon werd geboren. De toestand van de moeder verslechterde zienderogen. Haar lever en andere organen faalden. Alleen een levertransplantatie kon Sandra’s leven redden. Gelukkig kwam er snel een donorlever beschikbaar. Net als bij Anna betrof dit een donor die overleed na een hartstilstand. Sandra herstelde goed na de transplantatie.

Ik zag vandaag dat op Twitter de #DONORSTOP was ingevoerd. Ik begrijp wel meer niet de laatste anderhalf jaar, maar ook deze begreep ik niet. Voor zover ik heb kunnen achterhalen is het een reactie op een beslissing in een transplantatiecentrum in Colorado in de Verenigde Staten waar een vrouw van de wachtlijst voor een niertransplantatie was gehaald omdat zij zich niet wil laten vaccineren tegen het SARS-CoV-2. In Nederland laten mensen nu hun positieve registratie in het donorregister omzetten in een negatieve registratie. Zij willen geen orgaandonor meer zijn. Om de uitsluiting van ongevaccineerden in de samenleving te wreken, om ‘Hugo de Jonge te straffen’, en uit protest tegen de coronapas.

Ik ben, zoals een ieder die mij al langer volgt weet, fel tegen uitsluiting van ongevaccineerde mensen, ik vind de coronapas een waarlijk disproportionele en discriminerende maatregel, maar om hiertegen protest te maken door je met een ‘nee’ in het donorregister te laten registreren of je ‘ja’ om te zetten in een ‘nee’, dat snap ik echt niet.

Wachtenden op een levensreddende of kwaliteit van leven verbeterende orgaantransplantatie kunnen zowel gevaccineerd als ongevaccineerd zijn. Een ieder, gevaccineerd of ongevaccineerd, zal bij levensbedreiging, net als Anna en Sandra, in Nederland op een intensive care worden opgenomen en door intensivisten en intensive care verpleegkundigen behandeld en zal indien nodig om het leven te redden onverwijld getransplanteerd worden. In Nederland worden ongevaccineerde mensen NIET van de wachtlijst gehaald. NIET! We zijn niet in Colorado.

Ik heb de laatste veertig jaar honderden ‘Anna’s en Sandra’s’ gezien. En ook honderden orgaandonoren en hun familie’s. De angst en de ontreddering heb ik aan beiden kanten gezien. Ik heb na gesprekken met deze radeloze mensen met artsen en verpleegkundigen gevloekt en gehuild. Mijn god, dit wens je niemand toe om dit mee te moeten maken.

Ik vind het altijd heel flauw om te zeggen: ‘Maar wat als het je eigen dochter betreft?’, maar hier doe ik het toch. Ik zou nu tegen iedereen die op Twitter de #DONORSTOP ondersteunt willen zeggen:

Ga nu even rustig op de bank zitten, neem er een koel glaasje Spa bij, doe de TV uit en beeld je eens in dat als jouw dochter, jouw zus, jouw (zwangere) echtgenote, jouw partner of jouw vriendin morgen met acuut leverfalen op de intensive care wordt opgenomen en daar stervende is en een levertransplantatie kan haar leven redden, zeg je dan écht: ‘Nee stop, geen transplantatie, laat haar maar doodgaan, want ik ben voor #DONORSTOP, want ik wil Hugo de Jonge straffen!’.  Als je antwoord hierop ‘nee’ is verwijder dan direct je Tweets en verzet je op een andere manier.

De #DONORSTOP vind ik echt bizar, ondoordacht.

Kijk ook eens aandachtig naar de foto’s boven en onder deze blog. In Azië is het gebruikelijk dat artsen en verpleegkundigen, veelal samen met de nabestaanden, hun respect en dank uiten aan de overleden orgaandonor voorafgaande aan de orgaanuitname of daarna.  

33 gedachtes over “#DONORSTOP

 1. A, ik heb die Twitter berichten ook gezien en tegen de , op zich goede mensen , gezegd dat dit geen goede motivatie is. Hun motivatie is dat met name nl artsen verklaard schijnen te hebben dat ongevaccineerde niet in aanmerking zouden moeten komen voor transplantatie en dat doet natuurlijk zeer en wekt emoties op en handelingen die je van die mensen niet verwacht. Want anders zouden wij ons verlagen tot het bedenkelijke niveau van die mensen incl ( onbegrijpelijk) artsen die uitsluiting een normale en korrektie manier van doen vinden . Er worden veel idiote uitspraken door artsen gedaan waarvan ik vermoed dat het herpesvirus in de hersenen heeft toegeslagen en ze mogen nog voor de NPO komen opdraven om hun giftige boodschap te verspreiden . Wij moeten er niet aan meedoen hoe moeilijk dat soms ook is . Even tot 10 tellen .

  Geliked door 2 people

  • Dat inderdaad èn de uitspraak Van De Jonge hierover dat ongevaccineerde mogelijk anders behandeld zullen gaan worden (o.i.d. bij de laatste persconferentie). Ik zat werkelijk waar witheet voor de buis inderdaad.

   En ofschoon die #donorstop inderdaad absoluut geen pas geeft (no pun intended) is dit blijkbaar een ongewenste uitkomst van deze en soortgelijke gruwelijke uitspra(a)k(en).

   Hopelijk realiseren deze mensen zich dat ook en denken ze in het vervolg wat meer na (zonder dit daarbij te benoemen, want dit soort ongepaste acties moeten niet beloond worden.)

   Het is wat Erwin schrijft: het is en wordt steeds onbegrijpelijker helaas …

   Like

   • Weer je wat! Ik ga mijn donor aanpassen naar ‘beschikbaar’ (daar waar ik dat eerder uit respect voor mijn vader niet had gedaan omdat met name hij daar moeite mee had).

    Mede met dank aan Erwin. Dank zij jou heb ik juist (nog) meer vertrouwen in hoe hier in Nederland mee om wordt gegaan. En ook als contra op deze actie. Ga gelijk aan de slag!

    Geliked door 1 persoon

 2. Fijn te lezen. Ik ben ook tegen uitsluiting van (on)gevaccineerden!
  De uitsluiting begint al met de premisse dat (on)gevaccineerden tot (een) groep(en) zouden behoren. Wat Hugoïaanse narcistenretoriek is.
  Naast deze oproep roep ik graag ook ergens toe op: namelijk het recht dat mensen met een niet-kunstmatige immuniteit (moeten we misschien ‘biologische immuniteit’ noemen) hebben op transfusiebloed waar géén mrna-immuniteit in zit. Dit moet bij wet worden vastgelegd!

  Geliked door 1 persoon

 3. Amen! Ik denk dat er zoveel ánders besloten zou worden, of gedacht en gedaan, als mensen wat vaker op die bank zouden gaan zitten en, zónder het geschreeuw, alle gekakel en dagelijkse ruis, even in rust zichzelf en/of hun naaste in de situatie zouden plaatsen.

  Like

 4. Levende organen uit een dood lichaam halen is onmogelijk. De donor sterft pas op de operatietafel tijdens de uitname als zijn hart als laatste wordt geoogst. Met pijn.

  Like

  • De werkelijkheid is dat doodgaan geen vast moment is maar een proces waarbij verschillende weefsels en organen op verschillende momenten afsterven. het meest kwetsbare en het orgaan wat het eerste afsterft zijn de hersenen. Daarom is het heel goed mogelijk om nog levensvatbare organen uit een lichaam te halen terwijl de hersenen al zijn afgestorven en dat deze organen in een ander lichaam of daarbuiten opnieuw ‘tot leven’ kunnen worden gewekt. Bij circulatory arrest donoren, de meest algemene postmortale orgaandonoren in Nederland, staat het hart stil op het moment van doodverklaren en voordat de donor naar de operatiekamer wordt gebracht. Pijn ervaren is een hersenfunctie en aangezien de hersenen als kwetsbaar orgaan reeds zijn afgestorven voordat de donororganen worden uitgenomen zal de orgaandonor geen pijn ervaren.

   Like

 5. Weigeren deze artsen ook de organen aan te nemen van niet-gevaccineerde donoren? Of wordt hier met 2 maten gemeten?
  Ik snap de frustratie van niet-gevaccineerden. Hun stem en argumenten worden in deze crisis in het geheel niet gehoord en men wordt als staatsgevaarlijk persoon weggezet. Dit is een manier om uiting te geven aan de frustratie. Misschien niet de goede manier, wel begrijpelijk in deze tijd.

  Geliked door 2 people

   • Dan hoor ik graag welke manieren u aanbeveelt. Wellicht kunnen niet-gevaccineerden hier iets mee? Tot nu toe is mijn ervaring dat vooral de voorstanders van vaccinatie de polarisatie in de hand werken, met minister de Jonge en een aantal medisch ethici voorop. Met het komende 2G beleid in voorbereiding zal de polarisatie alleen maar voornemen terwijl een goede wetenschappelijke basis voor dit beleid ontbreekt.

    Geliked door 3 people

 6. Een arts moet helpen en geen schade veroorzaken aan de patiënten. Alleen al uit dat zinnetje wordt duidelijk dat het uitsluiten van patiënten op niet-medische gronden, van welke procedure dan ook niet toegelaten mag worden.
  En zeker niet om wraak te nemen op een mislukt en omhooggevallen schoolmeestertje dat niet tegen het openbare leven van een minister opgewassen is. Die bij een symbool, als een galg, direct naar de rechter stapt.

  Geliked door 2 people

 7. Geachte heer kompanje

  Zeer goed artikel, en ik sluit me daar volledig bij aan, vooral bij het diepe respect wat ze laten zien in sommige aziatische culturen.

  Misschien dat ze hier in het westen, politici, pharmagiganten ,bij een glas spa, er eens goed over nadenken, wat leven is

  Het merendeel van de medici houd zich hier in het westen aan hun eed die ze gezworen hebben, maar helaas denken ze dat ook te volgen, als een paar kornuiten aan de top een ander advies geven, nml dat een besmettelijke ziekte,in dit geval corona, wat niet op de A lijst staat van besm ettelijke ziekten, aanleiding geeft tot dictatoriale beslissingen

  Ze zijn vergeten dat hun morele kompas klopt, en laten zich op een dwaalspoor zetten

  En wat betreft de mensen die zich ongevaccineerd niet meer op de donorlijst willen zetten,;ik denk niet dat dat uit verzet is, maar uit angst voor vroegtijdig uittrekken van de stekker., vanwege niet meegaan met het beleid, .Iets meer begrip voor deze factor is wenselijk, en niet wegzetten als hugo de jonghe haters

  Maar verder begrijp ik u helemaal

  Met vriendelijke groet

  Yvon

  Geliked door 2 people

 8. Beste Dr. Kompanje, geachte Erwin,

  In plaats van met een glaasje Spa op de bank, zweef ik in gedachten hoog boven Nederland en bezie ik toch wel een tragedie. Anderhalf jaar geleden werden wij geconfronteerd met een nieuwe infectieziekte. In de loop van de tijd bleek dat deze ziekte vooral gevaarlijk is voor ouderen en mensen met achterliggend lijden, volgens het RIVM een groep van ongeveer 2% van de bevolking. Om die groep te beschermen, heeft de regering een hele batterij maatregelen ingesteld en daar heeft iedereen (in meer of mindere mate) last van gehad. Dat was uit te leggen als solidariteit tegenover de zwakkere medemens en de prijs daarvan droegen wij allemaal. Nu is er de mogelijkheid om een ‘vaccin’ te nemen met als belangrijkste effect dat je zelf (tijdelijk) wordt beschermd tegen een ernstig verloop van deze infectieziekte. Aangezien is bewezen dat vaccinatie de verspreiding van het virus niet tegenhoudt is dit dus het meest relevant voor de eerder genoemde 2%. Desondanks moet (volgens de regering en haar adviserende organen) vrijwel iedereen zich laten vaccineren en dan is het best lastig dat niet iedereen dat wil. Daarom wordt drang en dwang ingezet en is deze vrije ‘vaccinatiekeuze’ intussen omgeven met ‘consequenties’ en een (moreel) oordeel. Dit mede dankzij de communicatie van de regering, het OMT, RIVM, vele artsen en allerlei willekeurige talkshowgasten waarbij het overheidsnarratief ruim baan kreeg terwijl andere meningen veelal werden geridiculiseerd. Het gevolg is een simplistische tweedeling en uitsluiting op basis van ‘vaccinatiekeuze’, waarin beide partijen hun gelijk claimen op basis van (verschillende) solidariteitsargumenten. Het belangrijkste slachtoffer is, hoe kan het ook anders, de solidariteit zelf. Orgaandonatie is ook een vorm van solidariteit. Ik zie het opzeggen daarvan als een uiting van frustratie over uitsluiting en het daarmee gepaard gaande verlies van vertrouwen in solidariteit. Een persoonlijke keuze dus, waar ik niet over wil/kan oordelen. Mijn grootste zorg is dat het oproepen van tweedeling is niet zo moeilijk is, maar dat de gevolgen (massavorming, extremisme) zo lastig zijn in te dammen. De huidige tweedeling is wat mij betreft gebaseerd op luchtkastelen, maar maakt onze maatschappij wel ziek en drijft mensen (vrienden, familie) uit elkaar. Dat wil en kan ik niet accepteren. Ik heb er geen vertrouwen in dat de regering haar toon gaat matigen, maar anderen kunnen dat wel. Het zou de mensen die zich wel mogen laten horen in het publieke debat sieren als zij eens een andere toon zouden aanslaan. Daarbij denk ik o.a. aan een aantal van uw EUR collega’s die ik niet nader bij naam zal noemen. Misschien kunt u hen helpen om te zien dat de huidige weg niet de goede is.

  Chris

  Geliked door 3 people

 9. De reactie van de ongevaccineerden komt omdat er artsen zijn, ook in Nederland, die ronduit op tv en sociaal media zeggen dat ze hun bedenkingen hebben om ongevaccineerden te behandelen.

  Het komt omdat er heel veel gevaccineerden op tv, radio, de kranten, w.o. ook hoogleraren ethiek, zeggen dat ongevaccineerden geen recht hebben op een IC bed.

  Komt omdat gevaccineerden klakkeloos meegaan in de QR code waanzin. Het heel normaal vinden dat ongevaccineerden collega’s familie, vrienden, niet meegaan naar etentjes etc.

  Komt omdat het gros vd gevaccineerden het volkomen normaal schijnt te vinden dat hun familieleden, collega’s, vrienden buitengesloten worden. Ze komen niet op voor hun familieleden, collega’s, vrienden maar trappen nog even na.
  Want als zij ziek zouden worden komt dat omdat jij je niet hebt laten vaccineren.

  Komt omdat ongevaccineerden die allang corona gehad hebben niet erkend worden als immuun en ook als 2de rangs burgers behandeld worden.

  En dan zou je als ongevaccineerde wel je organen moeten afstaan aan mensen die jou als Untermensch zien en behandelen……?

  Is de reactie om je uit te schrijven terecht?
  Nee misschien niet.
  Kan ik het begrijpen?
  Ja eigenlijk wel.
  Maakt het de polarisatie minder?
  Nee.

  Ik denk dat de mensen die nu al 18md proberen met rede, onderzoeken, uitleg, echte argumenten, etc etc proberen de waanzin te keren moe worden.
  Je wordt steeds meer de hoek in getrapt en het lijkt maar niet te stoppen.

  Geliked door 4 people

 10. Beste Erwin,
  Ik denk dat de “donorstop” eerder voortkomt door gevoelens van onmacht, dan uit wraak. Onmacht, vanwege uitsluiting op basis van ongefundeerde on wettelijke en onethische gronden. Hoe gering de uitsluiting tot horeca en evenementen ook lijkt, het heeft toch een behoorlijke emotionele impact op mij. De meeste mensen die zich niet hebben laten vaccineren hebben hier goed over nagedacht en doen dit niet om, als dit al zou kunnen, hun medemens te beschadigen. De “donorstop” zal dan ook naar mijn mening niet zo’n vaart lopen, omdat deze mensen ook in deze een genuanceerde keuze zullen maken, vooral gebaseerd op liefde en verbondenheid. Mijn licht gesleten onderdelen blijven in ieder geval voor iedereen beschikbaar.

  Geliked door 4 people

 11. Helder verhaal maar de twijfel sloeg bij mij al toe nadat de nieuwe orgaanwetgeving van kracht werd, het lichaam van mensen is niet van de staat en ook niet van de medische wereld en big farma.

  De houding van Hugo de Jonge heeft daar nog een schepje bovenop gedaan, de berichtgeving in de media en houding van vele mensen tav de ongevaccineerde heeft me doen besluiten om mijn lang geleden besluit om mijn organen te doneren te herzien. Ook hier zijn we inmiddels allemaal uitgeschreven en we doneren ook geen druppel bloed meer. Al onze vrijwillige werkzaamheden bij diverse maatschappelijke organisaties hebben we stopgezet met als gevolg dat vele (lotgenoten)bijeenkomsten zijn gestopt. We zijn ook geen gastouders en meeleef ouders meer, overspannen jongeren die een weekend rust nodig hebben zullen dit ergens anders moeten gaan doen.

  Onze organen zijn niet goed genoeg, ons bloed is onveilig voor gevaccineerde en met ons omgaan kan voor gevaccineerde de dood tot gevolg hebben. Het is voor iedereen beter zo.

  Het argument “de vrijheid voorbij” van Hugo de Jonge is helaas geen eenrichtingsverkeer, dit is tweerichtingsverkeer. Ik snap dat het hard is maar de besluiten en de maatregelen en de manier waarop we met de ongevaccineerde omgaan is ook keihard.

  De enigste manier waarop ik mijn besluiten in deze omstandigheden wil herzien is dat mijn organen en mijn bloed gezien worden als een levensreddend medicijn waarvoor ik de normaal geldende maatschappelijke bedragen wil ontvangen die wij uitgeven om een leven te redden.

  Kom niet met uw belerend vingertje, waar was u toen ik namens Nederland uit vliegtuigen ben gesprongen om als extreem goed getrainde militair in levensbedreigende situaties te opereren en om mensenlevens te redden? Thuis in de bank, daar zat u met uw biertje terwijl mijn maten… U wist van niets… Het valt me ontzettend tegen van Nederlanders.

  En let wel, ik heb iets tegen de huidige vaccins. De gewone vaccins zijn uiteraard geen probleem, zodra de vaccins met adjudanten beschikbaar komen zal ik me laten vaccineren maar de QR code zal ik nooit of te nimmer gaan gebruiken.

  Geliked door 3 people

 12. De mensen die dit zeggen zijn boos, voelen zich (en dat is feitelijk ook waar) buitengesloten van het sociale leven. Dit is voor hen de enige manier om wat macht terug te verwerven, in deze machteloze situatie. Ik ben het er niet mee eens, maar begrijp het wel. Zelf heb ik vanuit de Theosofische (reincarnatie) leer al jaaaaren geleden besloten om geen organen te doneren of te ontvangen. Hoe wreed die keuze in beginsel ook lijkt, ik ben ervan overtuigd dat het niet de bedoeling is om met elkaars organen te leven. Daarbij zie ik sterven juist als iets moois en leven als de taak die volbracht moet worden om daar te komen. Dus vanuit mijn enorm liefdevolle hart heb ik die keuze gemaakt, een keuze waarvan ik begrijp dat het wenkbrauwen doet fronsen, maar waarvan mijn overtuiging is dat ik het beste doe op zielsniveau.

  Like

 13. De logica ontbreekt inderdaad. Helemaal eens. Maar toch twee kanttekeningen:

  1. Dit soort logica hebben we van Hugo de Jonge geleerd. Zijn maatregelen zijn ook onbegrijpelijk en totaal niet doelmatig.

  2. Het gevoel van machteloosheid is groot. Het is fnuikend. Dan dient dit zich toch wel aan als een verleiding om als groep een statement te maken.

  Geliked door 1 persoon

 14. Je hebt me niet overtuigd. Ik blijf nee zeggen. Ook als het familie betreft. Juist als het jou persoonlijk treft, moet je de op rug recht houden en principieel zijn. Anders ben je inconsequent en hypocriet bezig.

  Like

 15. Goede morgen mijnheer Kompanje,

  In dit deze kwestie wil ik, hoe eens of ik het ook met je ben, zeggen ,vanuit mijn eigen onmachtig woede gevoel over de absurditeit van het huidig “regeringsbeleid”, dat ik veel begrip voor de actie die je beschrijft!

  Daarnaast zou ik mij er niet bij neer willen leggen.
  Is het niet mogelijk om deze zaak persoonlijker te maken.
  Bijvoorbeeld door de “opzeggers” te benaderen op het moment dat er een orgaan nodig is met uitleg van de situatie.

  Het zou natuurlijk verstandig zijn om deze aanpak voor te bereiden door betrokkenen allereerst te benaderen met het verzoek of er nog “over te praten” is. Het besluit van de donors is destijds waarschijnlijk niet in een opwelling genomen dus zou ook de annulering met “voelbaar respect” benadert mogen worden.
  Het is slechts een idee maar ook in tijden van “oorlog” is het verstandig alle mogelijkheden te overwegen.

  Met vriendelijke groet,
  Dirk Fuijkschot,
  Soest

  Geliked door 1 persoon

 16. Dank voor de duidelijke blog. Heldere duidelijke taal in een omgeving (uw persoonlijke website) waar volwassen open discussie nog mogelijk is. Laten we allemaal deze ruimte voor debat koesteren, ze lijkt immers een zeldzaamheid te zijn geworden.

  Is de actie #donorstop te verklaren? Jazeker, het is duidelijk een reactie op iets wat in de samenleving speelt.
  Is de actie disproportioneel? Waarschijnlijk wel. Dat zien we helaas wel vaker tegenwoordig.
  Is deze actie-reactie die steeds groteskere vormen aanneemt nog te stoppen? Laten we hopen van wel.

  Ik zie in deze blog vooral een oproep om vanuit jezelf te blijven beslissen, bij je eigen waarden en principes te blijven. De tijd is uitdagend, de belangen groot. En toch, voorbij reageren, is ruimte voor bezinning en creëren van wat je wel wil.

  Geliked door 1 persoon

 17. dit geeft een enorme knoop in mijn maag.
  Maar niet door wat uw mening is omdat u vindt dat het niet kan.
  Maar Hugo heeft zelf de oorlog verklaard samen met de fanatieken gevaccineerden die helaas niet zelfstandig kunnen denken maar alles geloven wat Hugootje zegt.
  En nu heeft men eindelijk een wapen om terug te slaan tegen het vieze regeringsbeleid dat de grondwetten verandert wanneer het hun uitkomt.
  Dat complete gezinnen verwoest, zowel geestelijk als lichamelijk.
  Laat eerst de schade maar eens zien die onze regering aanricht, en dan bedoel ik de echte schade.
  Want die is honderden malen groter dan wat er nu gebeurt met de donorstop.
  Men verzwijgt heel veel gevallen van nevenschade door het vaccin en doet het af als een klein neveneffect.
  Maar niets mag aan het licht komen.
  De rechtsstaat is niet onafhankelijk en men beslist steeds in het voordeel van de regering (zet toch aan het denken).
  En win je iets dan drukt de regering binnen een paar uur een andere wet erdoor.
  Waarvoor al die dwang en al die reclame voor het (experimentele) vaccin.
  U moet eens voelen hoe het voelt om overal buiten gesloten te worden, dat je niet naar het toilet mag omdat je geen QR code hebt, geen bakje koffie of een hapje.
  En als je dan beseft dat jezelf heel je leven voor je medemens hebt klaar gestaan met veel liefde en nu buiten word gezet.
  Dat mensen je negeren omdat je ongevaccineerd bent en je smerig aankijken.
  De haat is al gecreëerd, het zaadje begint al te groeien.
  Laat heel dit kabinet oprotten en kom terug met onze vrijheden.
  Want dan zal er weer een beetje rust komen.
  Ik zeg nu de regering is verantwoordelijk als er een donor stop komt, zij drijft mensen naar de afgrond.
  U vindt het niet juist.
  Eigenlijk zou het niet hoeven.
  Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen.
  En ja voor de mensen die wachten op een orgaan donor moet dit verschrikkelijk zijn dat wens je niemand toe.
  Maar leg de schuld niet bij de actie van donor stop, maar bij de regering.

  Geliked door 1 persoon

  • Door de maatregelen zijn er benadeelden en slachtoffers
   Door de donatiestop zijn er benadeelden en slechtoffers

   Wat is het verschil? Waarom is het ene niet acceptabel en het andere wel?
   Is dit niet kwaad met kwaad vergelden? Zo ja, dat is nooit goed….

   Like

   • Het is beiden niet acceptabel.
    Maar wat er nu gevoerd word is een smerige oorlog van de machtige die hun kracht laten zien/ voelen.
    Zij staan boven de mensheid en zijn onmenselijk.
    U doet een beroep op het geweten van mensen die nog een beetje menselijkheid bezitten.
    Waarom richt uw beroep niet naar het OMT, de WHO de regering en al die andere slachters van de menselijkheid.
    U kan het dus ook omkeren en de keuze bij hen leggen.
    Ik weet zeker dat vele hun stop terug intrekken.
    Tja en kwaad met kwaad vergelden is nooit goed, maar er zijn grenzen.
    De regering is bij machte om alles ongedaan te maken, maar zij gedragen zich als een klein schoolkind.
    Kijk naar andere landen om ons heen waar geen maatregelingen zijn en het leven gewoon NORMAAL doorgaat.
    Mijn inzicht en gevoel rijmen niet met die van u, maar dat kan ook niet.
    U hebt uw heldere kijk en inzicht op het leven… waarvoor mijn dank.
    Ook durft U uw vinger op de zere plek te leggen, al gebeurt het soms dat U woorden terug neemt (dat is menselijk).
    Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar luister naar mijn gevoel / intuïtie (al word dat door de medische wereld niet erkend en afgedaan als zweverig of met het bekende vingertje richting voorhoofd).
    Maar naar mijn inzicht is de regering verantwoordelijk voor de donor stop.
    Hugo is voor mij Judas.

    Geliked door 1 persoon

 18. Erwin, jammer genoeg in elke strijd zijn er benadeelden en slachtoffers. Kwaad met kwaad vergelden is in mijn ogen niet de oplossing hoewel ik begrijp dat als er zoveel emoties bij komen kijken er gedachtes door je hoofd spelen die het kwaad in de mens naar boven halen. De hele situaties rond dit virus vind ik op dit moment heel frustrerend en doe mijn best dit van twee kanten te blijven bekijken, wel moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

 19. Geachte heer kompanje

  Als u het over donoren wilt hebben, kan ik u het heugelijke nieuws vertellen dat er nog nooit zoveel mensen zijn geweest, die zich als donor hebben aangemeld( zie artikel nos 17 juli 2021j
  Waarom er veel transplantaties niet doorgaan komt door het coronabeleid, wat de reden is voor ziekenhuizen om te wachten met transplantaties,of om er minder te doen

  Dit is wat de ziekenhuizen zelf aangeven

  Misschien word het tijd meer aandacht aan de werkelijke oorzaak te geven, nml het totale falen van dit beleid, ipv de oorzaak bij de ongevaccineerden te leggen

  Met vr grt

  Yvon

  Geliked door 1 persoon

  • Beste Yvon, 1. Ik leg nergens de oorzaak van het donortekort bij de mensen die zich niet hebben laten vaccineren. 2. Het gaat om de achterliggende gedachte van mensen die Donorstop ondersteunen. Iets met anderen doen wat zij zelf voor zichzelf zo erg vinden, namelijk uitsluiting

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s