38 gedachtes over “Het Volkskrant interview

  • Niet jammer! Om door te dringen tot de grote groep van mensen die niet zelf durven/kunnen nadenken over het waarom of niet van vaccineren, moet je zorgen dat je met je verhaal in de MSM terecht komt. En dat doe je door een brug te slaan, door te nuanceren. En dat doet Erwin heel goed in dit interview!!!

   Like

  • Stond men ook in de rij bij de GGD / huisarts voor de gewone jaarlijkse ( goedgekeurde) griep-prik om 1 ; ďe zorg / ziekenhuizen te ontlasten ?
   Overleden er ook heeeeeel veel mensen , al dan niet met onderliggende gezondheids problemen !
   2 ; om de ouderen / zwakkeren te beschermen ?
   Als er werd gezegd ; ik hoef geen (goed gekeurd) griepprik dan werd dat geaccepteerd en als normaal beschouwd !
   Werd er ook niemand buiten gesloten / weg gezet als zijnde een melaatse.
   Ik heb recht op de goed gekeurde jaarlijkse griep-vaccin ivm hartklachten maar ik wil die prik niet en ik wil ook deze prik niet !!!
   Dan daarbij kom ik op voor ; mijn vrijheid, mijn lijf, mijn leven, mijn recht.

   Like

 1. Ik vind zijn verhaal over vaccins ook te positief. Maar dat is onze mening. Ik ben enorm blij met dit artikel. Er zijn maar weinig mensen die met zoveel respect praten over de ongevaccineerden. Hij verdedigt onze rechten en probeert het zwart/wit denken te doorbreken. Juist dat hebben we heel hard nodig op dit moment,

  Like

 2. Met alle maatregelen die er tot nu toe genomen zijn, moet het een kleine moeite zijn om de kwetsbaren te beschermen en ook onderzoek te doen naar de medicijnen die effectief zijn. Daar zou veel meer aandacht aan besteed moeten worden. Dus vaccin en medicijnen. Laten we daarna ook in gaan zetten op een gezonde leefstijl.

  Geliked door 2 people

 3. Dat is ook een vraag van mij aan Erwin Kompanje. Wordt er bijvoorbeeld op de IC van het EMC überhaupt gesproken over (profylaxe) protocollen met bijvoorbeeld Ivermectine?
  Op dit moment worden in Azië hier hele goede resultaten mee behaald in zowel in het voorkomen dat Covid patiënten op de IC terecht komen als in het veel sneller genezen van deze patiënten als ze daar wel terecht komen. In Maleisië heeft dr. Pierre Kory, een van de artsen van Front Line COVID-19 Critical Care Alliance zelfs net een Award in ontvangst genomen voor het helpen toepassen van dit protocol. Voor meer informatie: https://covid19criticalcare.com/
  Het zou toch in het belang van de gezondheidszorg zijn als we een dergelijk succesvol protocol ook in Nederland gaan inzetten naast andere maatregelen?

  Geliked door 2 people

 4. Polarisatie, uitsluiting, ontmenselijken, mensen als minderwaardig, dom wegzettend was kenmerkend voor oorlogretoriek. Met verbazing constateerde ik de afgelopen jaren dat juist kabinetsleden deelnamen aan ontmenselijking van de niet gevaccineerden. Dwang, drang, het opzetten door bewust inbrengen van stellingen, het is maar een prikkie, je doet het voor een ander, niet gevaccineerden zijn asociaal, weigeraars zijn wappies, zijn dom, of net zo makkelijk geclassificeerd als achterstand wijk bewoners. Vervolgens versterkte deze kabinetsleden dat effect door angst te zaaien (dagelijkse meldingen) en daarop zichtbare maatregelen (mondkapjesplicht) die angst versterkend moesten werken. In mijn optiek was die retoriek een volksvertegenwoordiger laat staan een minister onwaardig. Laten wetenschappers wetenschap bedrijven, these, antithese, synthese en heel belangrijk ver van de politiek blijven, anders blazen ze hun geloofwaardigheid op en dat zou jammer zijn. Daarnaast ben ik van mening dat polarisatie geen enkel nut dient, schadelijk is voor de democratie. Hopelijk stemt een ieder de volgende keer wijzer.

  Geliked door 2 people

 5. U werkt in de zorg, ik mis hoe u kijkt naar het verplicht stellen in de zorg voor zorgmedewerkers.
  Ik ben gevaccineerd maar als het verplicht gesteld gaat worden verlaat ik de zorg.
  Tijdens de eerste golf zijn er collega,s overleden door tekort aan beschermingsmiddelen.dus ik ben er voor.Maar als ik een Coronapat. Verpleeg ,en de familie en ander bezoek hoeft niet getest of gevaccineerd te worden , zich niet aan de 11/2 meter regel houden die ik trouwens discutabel laag vindt.Je bedreigd wordt , zelfs bespuugd wordt heb ik het gehad.
  Iiedereen gevaccineerd en niet alleen de zorgmedewerkers.In de thuiszorg waar de familie gewoon over de vloer komt ,zou de pat. Gevaccineerd moeten zijn en continue getest dat gebeurd dus niet.
  Vele collega,s hebben het gehad hoe ze behandeld worden door publiek en politiek en nemen ontslag

  Like

  • Lees ik nu goed : je bent tegen verplichte vaccinatie maar degene die je verzorgt moet wel gevaccineerd worden ? Verleden jaar zijn er niet de goede behandel methodes toegepast en ook het verbieden van hcq en ivermectine is een grote fout en kost levens en ellende. Uit eigen kring heb ik kunnen constateren dat na 3 dagen ivermectine een hardnekkige koorts en benauwdheid verdwenen was en na een week waren de mensen weer boven Jan .
   Ook in Japan schijnt het door gedrongen te zijn dat met ivermectine de ziekte en overlijden kans met een factor 10 omlaag gaat en dat is heel veel. Maar een tabletje kost in India 10 dollar cent en dat vinden farmaceuten niet zo fijn .

   Geliked door 1 persoon

 6. Beste Erwin,

  Heel erg vind ik wat je zegt. Het lijkt of je zo ruimdenkend in het midden staat, maar het enige dat je doet is proberen die gekken aan de andere kant, die allemaal de naam anti-vaxxer krijgen een beetje vergoelijkend neer te zetten als domme sufferds. JE draagt bij in het polariseren met je z.g. vergoelijkende praat. Weet je, als mensen zonder vaccinatie-drang moeten gaan betalen voor hun test, dan laat de roker voor zijn chemobehandeling bij betalen en mensen met een te hoog BMI in alle kosten die hun levensstijl aan gezondheidsklachten opleveren mee betalen…en zo maar verder. Bah, ik schaam me voor Erwin Kompanje, de z.g. ruimdenkende klinisch eticus.

  Michelle

  Geliked door 1 persoon

  • Beste Michelle,

   Als je denkt dat ik mensen die niet voor vaccinatie kiezen ‘domme sufferds’ vind, dan heb je mijn pleidooi denk ik niet helemaal goed begrepen, want het is juist het tegenovergestelde. Ik vraag juist begrip voor hen als mensen waarvan het de moeite waard is om naar te luisteren. En zoals je hebt kunnen lezen stel ik juist dat als mensen met een ongezonde leeftijd aan hun gezondheid werken dat een teken van solidariteit is.

   Mvrgr, Erwin

   Like

 7. Ik ben heel blij met dit artikel en het perspectief waarmee er wordt gekeken naar het totaal. Het baart mij ook zorgen dat er mensen zijn die ‘radicaliseren’ in hun mening/gedachten/ overtuigingen. Dit artikel voelt als solidariteit ondanks de verschillende overtuigingen en keuzes. @ kompanje, dank je wel!

  Like

 8. Ik lees dit met zeer gemengde gevoelens. Ook het stukje dat de VK er waarschijnlijk zelf tussen gezet heeft dat u vind dat vaccinatie de enige uitweg is ,valt mij erg tegen . Inmiddels blijkt dat gevaccineerden net zo besmettelijkb kunnen zijn dan ongevaccineerde dus moet iedereen aan de sneltest als je polarisatie wilt voorkomen , geen verschil maken tussen bevolkingsgroepen.
  Ik vind uw eigen blog veel beter en vraag mij af of u woorden in de mond is gelegd . In tegenstelling tot een mening hier boven ben ik van mening dat dit stuk niet veel goeds doet ,ook al is het geplaatst in de MSM. Het is een groot promotie verhaal voor de prik waardoor de gedachtegang van een deel van de bevolking dat de ‘ wappies’ onterecht de prik weigeren niet zal veranderen en hun houding ook niet . Enige nuance dat de prik ook gepaard gaat met bijwerkingen en voor een groot deel van de bevolking volslagen onnodig is mis ik ook .
  Ben er niet blij mee , jammer.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zei dat vaccinatie kan de uitweg zijn voor belasting van de afgeschaalde zorg. Daar is en was het allemaal om te doen. In de laatste alinea stel ik juist dat de gevaccineerden ook weer besmettelijk zijn/wordem en dat het stigma naar de ongevaccineerden overdreven is en ik hoop, op basis daarvan, op meer nuance vanuit de groep van gevaccineerden naar mensen die niet voor vaccinatie kiezen. Het is zeker geen promo verhaal voor ‘de prik’. Door aan te nemen dat mensen toch niet veranderen (zoals u doet), verandert er inderdaad heel weinig. En wat de bijwerkingen betreft, mee eens, die zijn er, zoals van ELK medicijn of vaccin, dat is onvermijdelijk helaas. En dat vaccinatie onnodig is voor een groot deel van de individuen is terecht, maar ja we leven met zijn allen in een dichtbevolkte samenleving en dan is solidariteit om uit een crisis te komen wellicht toch wel een goed idee.

   Like

   • Bedoeld u nu met deze laatste alinea dat we ons uit solidariteit toch maar allemaal moeten laten inspuiten ? Ik mis consistentie in uw verhaal waar u voorheen heel duidelijk in was . Mijn persoonlijke visie is dat je je niet moet uitspreken voor of tegen de prik maar dat aan ieder over moet laten . De bijwerkingen van deze prik is vele malen groter dan bij de reeds lang bestaande vaccins. In de VS zijn er onderzoeken die zeggen dat de overlijdens aan deze prik hoger zijn dan alle overlijdens van alle vaccinaties te samen in de afgelopen 20 jaar . Je kan deze prik niet vergelijken met een een vaccin wat uitentreuren getest is en echt veilig is . Vooral de wijze waarop de prik gepushed wordt en medicatie verboden wordt doet mijn wantrouwen alleen maar toenemen bovendien vertrouw ik op mijn natuurlijk immuunsystem en probeer normaal gezond te leven met voldoende beweging.
    Mij maakt het niet uit of iemand de prik genomen heeft ,ik maak geen onderscheid en dat maakt u in dit artikel ,wellicht onbedoeld, wel .
    Polarisatie is ongeveer het ergste wat binnen een bevolking kan ontstaan en dat wordt veel teveel aangewakkerd. Laten we stoppen met het benoemen van gevaccineerd of ongevaccineerde. We hebben allemaal dezelfde rechten zoals het hoort in een rechtsstaat.

    Geliked door 2 people

   • …..Het was een interview, ….geen artikel of blog, dus komt nooit alles in essentie aan bod…In mijn blogs kan ik alles schrijven wat ik wil, in een interview ben je afhankelijk van de journalist.
    De bijwerkingen zijn niet hoger dan andere medicijnen of vaccins, alleen valt het nu meer op omdat hele bevolkingen worden ingeënt. In Nederland zijn bij het Lareb voor Pfizer 1800 ernstige bijwerkingen gemeld, dan is 0,01% van de ingeente mensen. Bijwerkingen in het algemeen betreft 0,2% van alle gevaccineerden.
    Ik maak geen onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen, maar moet uiteraard voor de argumentatie dit wel benoemen, anders wordt het wel erg onduidelijk.
    En met uw laatste drie zinnen ben ik het 100% eens, dat mag wel duidelijk zijn hoop ik.
    Hartelijke groet, Erwin

    Like

  • Beste Hans, mijn haren gingen ook recht overeind staan bij het lezen van het artikel en de eerste reactie van Erwin Kompanje op jouw reactie. In een eerder artikel leek Erwin zo sympathiek dat ik me spontaan heb aangemeld op zijn blog. In mijn familie is – ondanks mijn verzoek om de bijsluiter te lezen en je goed te informeren en kritisch te zijn – het eerste slachtoffer al gevallen door de prik, ontsteking aan de aders. En niet gemeld bij Lareb. Waarom ook zou je dat melden? Die prik is toch “het wondermiddel”. Solidariteit een goed idee? Waarom mag je geen baas meer in eigen buik zijn. Wat is er aan de hand in de wereld? Als je het niet ziet dan ben je toch heel erg ziende blind lijkt mij.

   Geliked door 1 persoon

   • Solidariteit wordt te pas en onpas gebruikt . Omdat je wellicht een hogere kans heb om een ziekte op te lopen mag je niet meer roken , niet meer drinken , geen frikandellen meer eten , dadelijk : geen auto meer rijden behalve electrische, geen open haard meer , etc … allemaal om ‘ solidair ‘ te zijn . Dit is een heilloze weg die past in een communiste heilstaat niet in een vrije democratie waar de vrijheid van het individu voorop staat en gepaard gaat met een verantwoordelijkheids gevoel welke uitgaat van het individu zelf en niet opgelegd wordt door de samenleving onder aanvoering van de almachtige overheid.
    Laten we ieder zijn vrijheid gunnen en hoe hij of zij door het leven wilt gaan en hoeveel risico hij of zij hierin wilt nemen.
    Zoals een rechtsgeleerde onlangs vertelde is onze grondwet ( zonder de later toegevoegde uitzonderingen) zo mooi opgesteld dat bij het het lezen daarvan de tranen in de ogen springen . Die grondwet is de basis van onze vrije democratie en behoord niet aangetast te worden en vooral door de overheid gerespecteerd te worden in al haar facetten en daar schort het momenteel ernstig aan en dat heeft niets te maken met een virus. Juist in roerige tijden is het van groot belang dat onze grondwet overeind blijft en dat de burgers erop kunnen vertrouwen dat ze daar ten alle tijden op terug kunnen vallen.

    Like

 9. Wel, ik weet dat ik heel zwaar allergisch reageer op bestanddelen van het vaccin. Ik maak ook heel veel kans op medicinale trombose. Zelfs een hormoonspiraal mag ik niet.
  Daarom bedank ik voor het vaccin. Of toch zolang er kans op trombose is en op ernstige allergische reacties. Ik heb bv de mensen van Pfizer eens aangesproken om eens te onderzoeken op ze PEG vrije vaccins kunnen maken.
  Ik wil gerust mee denken. Maar het probleem is dus: het vaccin is niet veilig voor iedereen en daarom hebben we deze discussie eigenlijk.
  En ja, iedereen met wat kritiek wordt meteen een wappie genoemd en als een geesteszieke weggezet. Ik ben door mijn medische toestand in een isolement geraakt, want ik moet hier in België zoveel betalen voor testen, dat events voor mij te duur zijn geworden.
  Ook hebben heel veel mensen me laten vallen. Mensen die me soms al jaren kennen, die weten dat ik het type ben dat met een verkoudheid ze “bijhoudt” en afstand hou. Ik let al op handhygiëne voor covid. Ik heb in een coronaproof event toezicht gehouden op de toiletten. Veel mensen ontsmette hun handen voor ze in het hokje gingen, maar wasten ze niet als ze van het toilet kwamen.
  Ben ik een antivaxxer? Ik denk dat ik weet dat ik pittig op vaccins reageer, omdat ik er al heb gehad. Ik ben de laatste die mensen het vaccin zou afraden. Ik stel me soms wel vragen bij de doelgroep. Moeten tieners gevaccineerd worden? Zeker nu blijkt dat ze mogelijk meer kans lopen op een hartontsteking door de prik dan op te sterven aan covid. Staat dit nog in verhouding?
  Ik ben dus zeker niet tegen het vaccin. Ik geloof niet dat je ervan in een 5G mast verandert. Ik weet ook niet wat satanische sekten en kinderoffers ermee te maken hebben. Ik ben niet mee met Qanon dat Trump de wereld gaat redden.
  Nee, ik heb die dingen wel onderzocht, omdat ik in die groep ben geduwd. Ik geef ook toe dat de schade die bij dit vaccin kan voorkomen, inderdaad niet min is.
  Wat ik ook erg vind aan die docenten die ongevaccineerde studenten uit de aula wil weren als zijnde mensen die niet in de wetenschap geloven, die geven hen eigenlijk ook geen keuze. Ik denk dat een gezonde levensstijl promoten even wetenschappelijk zou zijn dan die prik.
  Nu mogen studenten dus bankhangen, zichzelf vol junkfood proppen en zo verder. Als ze de prik hebben, zijn ze ok. Dat vind ik ook een fout signaal. Als je hoort dat jongeren wordt afgeraden om intensief te sporten binnen de week na de prik, omdat ze hierdoor hartschade riskeren … Een hart herstelt zich niet. Dat is schade voor het leven.
  Kunnen tieners niet beter sporten dan te rusten na een vaccin? De kans op een hartontsteking staat nu officieel in de bijsluiter van Pfizer en Moderna. Hier en België kregen drie jonge wielrenners tussen de 15 en de 17 jaar hartproblemen erdoor. Drie in één ploeg.
  De ouderen vaccineren, zeker akkoord. Zij zijn ook het meest vatbaar om van de ziekte te sterven. Maar studenten? Hoe ver gaan we?

  Like

 10. Simplificeren van de invloed van het vaccin op het uiterst gecompliceerde immuunsysteem vind ik gevaarlijk. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen in het complexe systeem, dat wij ons lichaam noemen, dat het wel heel erg arrogant is om te denken dat wij dat systeem met een prikje of een pilletje straffeloos kunnen besturen. Wat het vaccin of de gevolgen van zijn werking op korte of langere termijn voor invloed heeft op het complexe immuunsysteem, weten we domweg niet. Temeer daar we te maken hebben met een volslagen nieuwe techniek. Er zijn zoveel redenen om voorzichtig te zijn en de tijd voor onderzoek te nemen om een dergelijk medisch ingrijpen te kunnen rechtvaardigen. En er zijn zoveel redenen, waarom het toch niet mogelijk is om dit soort virus uit te roeien en de wereld er vrij van te maken.
  Het is in mijn ogen daarom verontrustend dat gepoogd wordt de gehele wereldbevolking hiermee te vaccineren. De intenties van de farmaceutische industrie zijn in de loop van de geschiedenis vaak niet in het belang van de patiënt geweest en dan druk ik mij nog eufemistisch uit.
  Ik hoop uit de grond van mijn hart, dat er bij de vele gevaccineerden uiteindelijk geen complicaties zullen optreden. Maar mocht dat wel zo zijn dan zal ik als ongevaccineerde altijd voor ze klaar staan.

  Geliked door 3 people

 11. Mag ik u eens adviseren om de bijsluiter bij HCQ te bestuderen.
  En wat vind u vervolgens van de reacties door (semi)-officiële instanties en de media op een arts die de indruk had dat HCQ, in een vroeg stadium, in een normale dosis, in combinatie met zink, vit. D en vit. C een gunstig effect had op op het verloop van een Corona-besmetting?
  Eenzelfde vraag met betrekking tot Ivermectine.
  En let wel: of en in welke mate deze medicatie werkzaam is, stel ik hier niet aan de orde. Nee, de – in mijn ogen buitensporige – officiële reacties, daar gaat het me nu in eerste instantie om. Dat zijn voor mij de momenten dat ik denk: ´hoe is het mogelijk, het lijkt wel een complot´. Ik neig er steeds meer toe om de bewijslast om te keren: bewijs u maar dat er géén complot is. Ik begrijp het in elk geval niet.

  En dus wel voor honderden miljoenen een vaccin bestellen dat er nog niet eens was. Waarschijnlijk was de EUA (voorlopige goedkeuring) ruim een jaar geleden ook al geregeld. En geen EUA voor een medicijn dat al meer dan 50 jaar op de markt is. (Daar krijg nu ik hartritme-stoornissen van zelfs zonder medicatie.)
  Dat noemen ze: meten met twee maten.
  En daar ligt één van de redenen van mijn wantrouwen. Ik heb er nog wel meer maar dan wordt deze reactie wel erg lang.

  En mooi om respect te hebben voor andersdenkenden. Een ieder mag van mij zelf beslissen of hij/zij wel of niet een Covid-vaccin neemt. Maar om respect te hebben voor mensen die voor het vaccin kiezen omdat ze op vakantie willen, of naar een festival, of om van ´het gezeik af te zijn´ …

  Geliked door 1 persoon

 12. Beste Mijnheer Kompanje,

  ik had graag gezien dat u onderscheid gemaakt had in de verschillende types diabetes. Nu lijkt het alsof ik aan diabetes type 1 “opgelopen” heb omdat ik een slechte leefstijl zou hebben en daardoor dus meer kans op Corona heb. Bij diabetes type 2, wat door overgewicht kan komen zou het aan de leefstijl kunnen liggen. Ik heb diabetes type 1 vanaf mijn 16e, dat is mij overkomen en lag niet aan mijn leefstijl. Mooi artikel, ook ik hekel in mijn situatie de farmaceutische industrie vaak genoeg, maar had van een medisch ethicus misschien wat meer nuance verwacht.

  Like

 13. Dank. Dank. Dank.

  Ik behoor tot de groep afwachters. Ik lees de Volkskrant een paar keer per week door voor de highlights van het nieuws en probeer zo veel mogelijk te filteren. Het lukt niet altijd om me daarbij goed te voelen, omdat nuance in artikelen ontbreekt en de toon steeds harder en feller wordt naar mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Dat dit artikel in de Volkskrant is opgenomen stemt mij positief en hoopvol. Ik voel mij door het artikel en door mijn krant weer gehoord en gezien.

  Like

 14. Ja, ik ben (nog) niet gevaccineerd tegen het SARS COVID2 virus of COVID 19 of corona. Ja, ik werk in het onderwijs en las zojuist in een bericht van de Vereniging van Hogescholen: “Wil je gaan studeren, laat je vaccineren!” Ja, niemand weet dat ik nog wacht met deze griepprik, na een overlijden in mijn directe omgeving twee weken na de tweede vaccinatieprik met het mRNA vaccin tegen SARS COVID2. Ja, ik ben GEEN vaccinatieweigeraar. Vaccins hebben zoveel bijgedragen aan een humaner leven. Ik heb gezien wat polio doet met mensen. Maar ik verloor ook mensen aan aandoeningen die nu als (uitzonderlijke) bijwerkingen genoemd worden na vaccinatie met het ‘coronavaccin’. Nee, ik ben geen festival- of stadionbezoeker. Ga nu niet naar concerten, theaters, bioscopen. Maar laat ik mijzelf niet excuseren, of zeggen dat ik mijzelf test voordat ik naar mijn werk ga. Niet alleen mijzelf maar ook mijn omgeving is mij dierbaar. Nee ik ben geen corona-ontkenner maar deze ervaring om te wachten met vaccineren zal ik mij later herinneren als iets dat van alle tijden is. Eigen keus versus ……

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

 15. Het is gelukt: media en overheid hebben samen een campagne opgezet die tot gevolg heeft dat normale mensen geen normaal contact meer kunnen hebben. De meest gezonde groep in dit land, de groep die zelden of nooit in de wachtkamer van de huisarts of bij een specialist in het ziekenhuis zit wordt met de beschuldigende vinger aangewezen als daders. Nog even en zij krijgen de ‘jodenster’ opgeplakt. Ja, ja: zo gemakkelijk is het om een nazi te worden.
  Vandaag zag ik iemand staan op de stoep voor het ziekenhuis: mondkapje onder de kin, sigaret in de mond. Maar die is van harte welkom…. Vandaag zag ik iemand op een terrasje: een buik voor drie, twee glazen bier voor zich. Maar die is van harte welkom in het ziekenhuis…
  En zo is dit land, met hulp van een verdwaalde minister van Volksgezondheid en zijn eigen Wappie Ab Osterhaus plotseling een land van haat en nijd geworden….

  Geliked door 2 people

 16. Jammer dat Kompagne voor een bijdrage is voor een nota bene onbetrouwbare test met als gevolg meer schijnveiligheid en wellicht extra besmettingen.
  Het woord antivaccer of het nog lelijkere Engelse woord ‘anti vaxxer’ kun je beter vermijden. De meesten die geen prik willen, hebben wel altijd de andere vaccinaties genomen. Ongevaccineerden worden helaas verderop in het interview ook door Kompagne op een hoop gegooid. De meeste jongeren zijn namelijk al besmet geweest en hebben daardoor een veel betere bescherming dan gevaccineerden blijkt uit recent Israëlisch onderzoek. Nog meer als ze met de recente Deltavariant zijn besmet.
  Wat ik mis is in het interview is dat iedereen, ethicus of niet, het promoten van het Janssenvaccin bij jongeren, dat de Gezondheidsraad ongeschikt heeft bevonden te gebruiken voor 40minners, abject zou moeten vinden.

  Like

  • Beste Peter, ik heb niet zo stellig gezegd voor een eigen bijdrage voor een test te zijn. Ik vind het onlogisch en omdat het een medische test is zou deze onder de ziektekostenverzekering moeten vallen. En, heb ik gezegd, zou het kunnen, maar dan alleen op maat met het waken voor uitsluiting is isoleren. Dus was ik best wel genuanceerd en afwegend en niet zo stellig als u schrijft.

   Ik ontkom er in een discussie als deze niet aan om soms woorden te gebruiken die in de samenleving rond gaan. En…..ik heb nergens alle ‘ongevaccineerden op een hoop gegooid’ dat is nu juist hetgeen waar ik tegen in verzet ben gegaan en dat is de hele strekking van dit interview!!

   Ik heb het over heel veel zaken niet gehad in dit interview, waaronder de verschillende vaccins. Dus iedereen kan van alles missen in het interview, maar dat valt mij natuurlijk niet te verwijten. Los daarvan ben ik ook van mening dat alleen nog maar met Pfizer gevaccineerd zou moeten worden en alle andere vaccins verlaten zouden moeten worden.

   Like

 17. Ik las uiteraard ook dat je onder voorwaarden voor het betalen van een test bent. Dit komt in de prakijk op neer dat rijkeren soms dagelijks 50 tot 80 uur kwijt zijn en wellicht dagelijks een uur om zich te laten testen. Maar dar gaat het niet echt om. Testen heeft vooral zin als je een virus helemaal buiten de deur wilt houden.
  Nu bijna 90 procent is gevaccineerd en ruim de helft van de bevolking al op natuurlijke wijze is besmet en zij gemiddeld een betere bescherming hebben dan gevaccineerden die nog niet zijn besmet, is het beter ongevaccineerden een gratis covidantistoffenbloedtest aan te bieden.
  Die is veel goedkoper en betrouwbaarder dan een PCRtest. Niet om dan ergens binnen te kunnen komen, want zo’n verplichte test enz. is dan onnodig nu 95 procent op verschillende wijzen beschermd is. Maar het kan wel gemoedsrust geven en omdat dat percentage ook bij de percentages gevaccineerden moet worden geteld, zit je gauw 5 procent hoger waardoor nog sneller andere maatregelen afgeschaft kunnen worden. Als testen voorlopig te blijven gebruiken al dan niet betaald, zullen nadat de kwetsbaren weer zijn gevaccineerd eind september met de ‘booster’, kort daarna bij de circa 10 miljoen gezonde gevaccineerde Nederlanders langzaam maar zeker hun toegangscode verlopen. Zijn zij dan ook weer overal welkom? Het is al discutabel om ouderen enz. nogmaals te enten met wellicht een niet aangepast vaccin, maar stel dat de rest terecht niet meer hoeft dan zou he zeggen dat ook de hele testmaatschappij niet meer nodig is. Als zij wel weer moeten worden getest en nog steeds een positieve antistoffenbloedtest niet voldoet is het duidelijk dat de overheid enten belangrijker vindt dan natuurlijke immuniteit. Want dan kiezen toch weer voor het gemak miljoenen jonge gezonden ‘vrijwillig’ voor weer vaccineren.

  Like

 18. Ben blij met dit genuanceerde verhaal. Chapeau!
  Een aspect dat ik veel te weinig hoor, ook in de anti-vax kringen is hoe de eigen afweer te versterken. Ben je meteen ook beter beschermd tegen tal van andere pathogenen. Jaarlijks verkouden of grieperig zijn is een sterke indicator dat daar iets aan te verbeteren valt. Vitamine D en Zink worden wel genoemd. Vitamine A heb ik nog nooit langs zien komen, terwijl diverse studies aangeven dat deze cruciaal is voor o.a. de slijmvliezen (1e barriere!), voor de sensor die virus-RNA dient te signaleren en voor het initiëren van de juiste immuunreacties.
  Zelf vind ik het een zeer verwijtbare omissie in het beleid. Op de RIVM website is nagenoeg niets te vinden over dit soort dingen.
  Onderzoek 1 (‘Alle IC-patiënten blijken ernstig Vitamine A tekort te hebben’):
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.30.21250844v1
  Onderzoek 2 (‘Vit.A is meest onderzochte vitamine t.b.v. immuunsysteem; zelfs effect bij Ebola en HIV’):
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33382930/
  Onderzoek 3 (voor de technische aspecten):
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7481114/

  Like

  • Aan vit. D heeft het gros van de mensen inderdaad een chronisch gebrek. Aan vit. A heb je al snel een overdosis wegens werkelijk bijna overal in de voeding aanwezig, vandaar mijn vraag : was/is de voeding van een IC patient minderwaardig ? Van zink weet ik het niet zo goed, zelf krijg ik al hoofdpijn van 1 tablet wat volgens de arts wijst op een overdosis. Wat betreft de slijmvliegen 1e barrière, wordt die barrière niet beschadigd door de testen ? M.i. wel.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s