Er was eens…..

Er was eens. Zo beginnen sprookjes. Maar ik ga u nu geen sprookje vertellen. 

Er was eens een tijd dat mensen mochten sterven. Sterven aan ouderdom. Als men een bepaalde, gevorderde leeftijd had bereikt, werd de dood als einde van het aardse bestaan, verwacht, geaccepteerd en meestal omarmd. Het menselijk lichaam, heeft immers net als dat van elk ander levend wezen, een uiterste houdbaarheidsdatum en gemiddeld is na zo’n tachtig-vijfentachtig jaar het moment daar om de laatste adem de keel rochelend te laten verlaten. Het lichaam is in de aanloop daarnaar toe toenemend verouderd. Onvermijdelijk. Dat is uiterlijk zichtbaar door toenemend grijs en dun wordende haren, een gerimpelde en slappe huid waar allerlei wratjes, bobbeltjes en plekjes op zichtbaar worden, stramme leden en gewrichten en vermagerde spieren. Alles gaat hangen, het tandvlees trekt op. Maar ook inwendig is het organisme aan het verouderen. Het immuunsysteem gaat toenemend falen. De telomeren raken verkort. Grotere vatbaarheid voor allerlei ziekten en gebreken is dan gewoon en hoort bij het geleefde leven. ‘Oude-dags-kankers’ of het eindstadium van hartfalen zijn dan te verwachten. Ook het zenuwstelsel verouderd, zowel de hersenen als de perifere zenuwen. Oude mensen kunnen zich hierdoor moeilijker staande houden. Vallen gemakkelijker. En omdat het skelet ook verouderd is geraakt breken botten dan gemakkelijk. Een simpele botbreuk kan dan een doodsvonnis betekenen. Een gebroken heup is vaak de voorbode van de dood.  De geest verouderd, we onthouden minder goed, worden minder snel in denken, we schakelen niet zo gemakkelijk meer van het ene naar het andere onderwerp. Als dementie ontbreekt, gaat veroudering van het lijf in gelijke tred met rijping van de geest. Voor velen is kwantiteit geen streven meer. Nee het gaat hun om kwaliteit. Kwaliteit van een andere soort dan bij jonge mensen, want ouderen hoeven niet meer zo nodig, de carrière, de rusteloze ambitie is al ver uit het zicht. Veel dierbaren plaveiden voor hen de weg naar de onvermijdelijke dood. Er is bij de velen geen zucht meer naar materie, dineren in chique restaurants of het rusteloos bereizen van de wereld hoeft niet meer, het heilig vuur is hierin gedoofd. Het verouderde lichaam kan dat veelal niet meer opbrengen. Oudere mensen willen vooral persoonlijk contact, liefst met hun kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, vrienden en anderen die hen dierbaar zijn. Maar vrijwel allen realiseren zich de voortschrijdende onthechting van het leven. In veel verzorging-en verpleeghuizen zit de man met de zeis echter geduldig in de gang. En als de bewoner, de aanzegger van de dood daar gadeslaat, is er zelden verzet, er is veelal vrede. Het is goed zo. Soms zelfs opluchting, ook bij de nabestaanden, al wordt dit gevoel bij hen vaak overschaduwd door een zoetzure mix van gemis en acceptatie. De man met de zeis krijgt bij oude mensen in heel veel gevallen wat natuurlijke hulp. Dat is al zolang mensen bestaan het geval. Griep, een longontsteking (‘Friend of the aged’ zoals William Osler het noemde), een fatale beroerte of eindstadium hartfalen, een uitgezaaide kanker kunnen het laatste, onvermijdelijke zetje over de rand van het geleefde leven in de richting van de onvermijdelijke dood geven. 

Voor zover: ‘Er was eens’.

Want sinds maart 2020 heet het natuurlijke, te verwachten ‘sterven aan ouderdom’ ineens anders. Nu heet ze ‘Dood door COVID-19’ en worden overleden bejaarden ‘Coronaslachtoffers’ en ‘Coronadoden‘ in de statistieken van het RIVM en CBS. Een overleden bejaarde wordt een cijfer in hun wekelijkse lijstjes. COVID-19, het laatste zetje naar de dood van een toenemend falend lichaam wordt nu als enige oorzaak van de dood gezien. ‘Voorkoombaar!’ roepen onwetenden in koor. Door voortschrijdende secularisatie leefden wij voor de corona-uitbraak in de illusie van onsterfelijkheid. De dood was een vijand geworden. Er was immers niets na de dood. Dus geen troost van een hiernamaals. De tijd dat je met droge ogen ‘Zalig is het kinderlot, jong gestorven, vroeg bij God‘ kon zeggen is ver verleden. Er is alleen een vooruitzicht op verrotting in de aarde of verassing door het vuur. Het is hier en nu, tot de laatste reutel. Voorheen geaccepteerde ‘Einde-leven-ziekten‘ werden aanleiding tot opname en behandeling op de intensive care of ingrijpende chemotherapie en chirurgie. Oude falende 80+harten werden door welwillende interventiecardiologen voorzien van kunstkleppen en stents, voorafgaand en nadien gemarineerd in hart-ondersteunende medicatie. De druk van de bange geseculariseerde burgerij op de geneeskunde om de oude-dags-ziekten ook in het terminale stadium te behandelen werd groot. Symptoomgerichte maar vergaande behandeling van de einde-leven-ziekten werd afgedwongen. Ik zie en ervaar het elke dag in het ziekenhuis.

En toen kwam plots SARS-CoV-2. De dood door COVID-19 werd uiteraard ook ‘onnatuurlijk’ gezien. Na een jaar COVID-19, op 11 januari 2021, waren er in totaal, volgens de RIVM/CBS/NICE-lijstjes, 11.826 Nederlanders overleden aan COVID-19. Onder deze overledenen waren er 10.649 patiënten (90%) ouder dan 70 jaar. Ouder dan 80 jaar waren 7716 patiënten (65.2%). Er stierven ‘slechts’ 29 patiënten met/aan COVID-19 (0,2%) jonger dan 40 jaar. Had je mij deze cijfers voorgelegd zonder de nu heersende emotie, kokervisie en angst voor SARS-CoV-2, dan had ik kunnen zeggen dat dit een natuurlijke gang van zaken was. Daar was ik dan nog wel mee weggekomen. Dat COVID-19 in 2020 een van de doodsoorzaken die aan het einde van het biologische bestaan van de mens kwam. Zoals we dat ook kennen van andere infectieziekten zoals de bacteriële longontsteking (‘Friend of the aged’) en influenza. Door een minder goed functionerend immuunsysteem, verminderde afweer, lichamelijke veroudering en onderliggende chronische ziekten zijn het juist de ouderen dodelijk getroffen. Jongeren hebben daar geen last van en worden gespaard. Maar deze ‘natuurlijke’ cijfers bleken echter een hele andere impact te hebben. Impact op de nu bang gemaakte en voorheen toenemend geseculariseerde maatschappij. ‘Alweer 130 Coronaslachtoffers te betreuren’. ‘Vandaag gelukkig minder Coronadoden’ kopten de kranten maandenlang in staccato in 2020. De samenleving rilde in horror. Maar….we gaan echt een keer dood. Allemaal, écht, onsterfelijkheid is écht een illusie. De meesten gelukkig op gevorderde leeftijd, na een rijk leven. Is er wel verschil tussen de dood door COVID-19 en een ander onvermijdelijk laatste zetje? Voor het allergrootste deel van de ‘coronadoden’ is dat er écht niet. De griep, een longontsteking, hartfalen, een beroerte, een kanker ze komen allen in de laatste fase, verlopen vrijwel altijd gelijk, in de lijn der medische verwachting, het alom bekende slotakkoord. Soms proberen we er een stokje voor te steken. Komen stervende hoogbejaarden in de ronkende motor van de geneeskunde terecht en wordt getracht met techniek en vernuft de verouderde en falende homeostase te beïnvloeden. Maar gelukkig, in veel gevallen, in samenspraak met de oude zieken en hun naasten, wordt het einde van het aardse bestaan thuis ingeluid. Het ziekenhuis wordt hen gelukkig bespaard. Dat dient immers veelal geen doel. Maar toen ik zei dat voor de meeste COVID-19 doden dit een natuurlijk einde was werd ik door velen verwijtend aangesproken. ‘Dus je wilt mijn oma dood hebben,werd mij toegesnauwd. Of: ‘Oh, jij vindt alle oude mensen ‘dor hout’ dat gesnoeid moet worden?’ en ‘Je gunt oude mensen geen leven, sociaal Darwinist die je bent, en dat noemt zich ethicus!‘. En meer van dat soort zinloze en ondoordachte verwijten. 

Ja, ja. Ik weet en ik accepteer: het gaat niet alleen om de doden. Het gaat nu ook om de ontlasting van de jarenlang afgeschaalde zorg. Maar de ‘corona-doden’ zijn wel misbruikt/gebruikt om vergaande maatregelen aan de samenleving op te leggen. De hoogbejaarden die in verpleeg- en verzorgingshuizen stierven aan/met COVID-19 zijn gebruikt als breekijzer voor ingrijpende beperkingen en inhumane isolatie van ouderen. 

Maar nu de collateral damage aan het jonge en gezonde deel van onze samenleving door de opgelegde maatregelen steeds duidelijker een groteske primary damage aan het worden is, lijkt mij de tijd gekomen om weer als vanouds stil te staan bij het natuurlijke verloop van het leven. Om ziekten en gebreken die het einde van het leven inleiden weer als gewoon en natuurlijk te accepteren. Om COVID-19 als natuurlijke doodsoorzaak van 80+ers te gaan zien en accepteren. Ik zei dat in mei vorig jaar al in een interview en ik ben dat nog steeds van mening. Dat zal voor velen moeilijk zijn en onacceptabel. Het is tijd om te bezinnen wie wel en wie niet de toekomst heeft en juist die te beschermen en zich te laten ontwikkelen. Om, zonder taboe, te mogen zeggen dat we na moeten denken wie wel en wie niet de schaarse zorg mag krijgen, zoals enige weldenkende intensivisten de laatste weken in de media hebben gedaan. ‘De jeugd heeft de toekomst‘ is een oude, simpele en wijze open-deur-uitspraak. Maar dat is nu een toekomst die niet zo zeker meer is. Om ons daar nu op te gaan richten is hoognodig. Die tijd is rijp. 

En dat we ooit kunnen zeggen : ‘Er was eens ….een tijd dat we COVID-19 als onnatuurlijke doodsoorzaak zagen’

31 gedachtes over “Er was eens…..

 1. en weer mijn dank. Een moment van doordachtzaamheid. Zelf ben ik 66 en draag dit uit bij iedereen die ik (helaas in steeds mindere mate) tegenkom. Men reageert over het algemeen geschokt: wil je dood? Nee natuurlijk niet, maar als het eind komt, is het daar. Daar heb ik vrede mee.

  Met vriendelijke groet,

  Lies Bos-Varkevisser

  Geliked door 1 persoon

 2. Dankjewel Erwin, wat schrijf je dit weer mooi op. En wat ben ik het 100% met je eens.

  Wat gebeurt er toch in de wereld? De angst regeert. En dat is zo slecht!

  Maar ja, ik hoor ook wel in mijn omgeving dat mensen tussen 30 en 60 zwaar getroffen worden,

  en niet meer goed herstellen na een flinke Covid aanval. Dat is dan toch ook wel weer akelig.

  Bedankt voor weer een mooi “post”.

  Mvg

  Hubèr Jongejan

  Like

 3. Geachte heer kompanje

  Ik stuitte vanmorgen op een artikel uit Die Welt
  Stond ook even op voorpagina telegraaf en NOS.nl
  ‘Duitse minister schakelde wetenschappers in om corona angst op te wekken’
  Terug te vinden als u in zoekbalk nos.nl Duitsland en wetenschappers intikt
  Ook in Die Welt 08-02-2021

  Groet
  Yvon

  Geliked door 1 persoon

 4. Dank voor je verhalen die ik alle kan onderschrijven.
  Ik zou nog willen aanvullen op het deel waar je aangeeft dat gebruik is gemaakt van de corona doden om verregaande maatregelen op te leggen aan de gehele maatschappij; en dat in relatie tot “de jeugd heeft de toekomst”.

  Vele van die maatregelen zijn, hoe moeilijk ook, mijn inziens nog enigszins te herstellen. Bij één maatregel is de kans groot dat de gevolgen onomkeerbaar zijn en dat is bij de gentherapie die nu uitgerold wordt. En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een agenda achterzit waaruit de gehele situatie is te verklaren. En dan blijf ik met de vraag zitten in welke toekomst de jeugd terecht komt enerzijds in/met zichzelf en anderzijds de omgeving die resteert.

  Gelukkig hebben we vooralsnog de mogelijkheid om de gentherapie aan ons voorbij te laten gaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dank je wel Erwin….ben het er helemaal mee eens. En ja ook bij influenza houden mensen klachten, of herstellen moeizaam, dat is bij heel veel infectieziekten zo. corona is geen uitzondering. Het wordt gebracht alsof het zeer uniek is. Maar gelukkig was het minder dodelijk dan men dacht en gelukkig gingen er niet veel jonge mensen aan dood. U noemt de cijfers in leeftijden, maar men moet daarbij ook benoemen dat veel van de gestorvenen ook al andere ziektes hadden. Obesitas blijkt een rol te spelen. En ja het is verdrietig als iemand sterft en ja het is verdrietig als iemand lijdt en ja we moeten dat zo veel mogelijk proberen te voorkomen, maar niet als het ten koste van het leven, welzijn, levensgeluk, gezondheid van anderen gaat en ten koste van de samenleving.

  Ik pleit voor een schone lei. Alle kaarten op tafel. Helemaal opnieuw beginnen en een lange termijnvisie uitwerken. Daarin moeten alle aspecten aan bod komen, van preventie, tot mogelijke behandelingen en de eventuele inzet van vaccins. Het kan niet zo zijn dat de hele bevolking jaarlijks vaccineren als enige optie geldt.

  We moeten het met elkaar gaan hebben over volksgezondheid in de breedste zin.

  Geliked door 2 people

 6. Dank! Uit Mn 74jarige, blijde & jonge hart geschreven. Je schrijven doet mij denken aan mn jeugd waarvan veel tijd doorgebracht op de boerderij van mijn opa. Die boerderij lag vlak bij het kerkhof waar regelmatig een gestorven dorpeling begraven werd. Het klokgelui kondigde zo’n gebeuren aan en meestal werd er dan wel even bij het leven en sterven van de overledene stil gestaan. Ook zie ik mezelf, een jaar of zes, in de rij staan met een aantal andere mensen bij het bed van een oudere vrouw om haar dag te zeggen en een hand(je) te geven want zij ging sterven. Zoiets ervoer ik als een intens gebeuren want ik voelde de onderlinge nabijheid en de betrokkenheid heel goed in de sfeer van iets wat toch ook wel verdrietig was.
  Dirk

  Geliked door 1 persoon

 7. Opnieuw bedankt, Erwin.
  Ik stuur je hierbij een gedichtje
  Mijn grens bereikt

  Ik ben een opa met een einde,
  een eind aan mijn bestaan.
  Ze noemen dat ook wel ‘dood’
  of ‘naar elders overgaan’.

  In vrijheid mocht ik leven
  met anderen om mij heen.
  Als kind mocht ik spelen
  zelden was ik alleen.

  Zo leerde ik van anderen
  wat goed was en wat kwaad,
  en met vallen en opstaan
  er altijd risico bestaat.

  De overbrugging van verschillen
  in mening, leeftijd, ras, geslacht,
  alleen door menselijkheid en liefde
  tot stand kon worden gebracht.

  Ineens is daar ‘het’ virus,
  als reeds lang voorspeld,
  en wordt door angst gegrepen
  elke dode breed vermeld.

  Geen mens mag vrijuit ademen
  want ik mag niet meer dood.
  Tenkoste van ieders gezondheid
  dat een vrij leven gratis bood.

  Als potentiële moordenaars
  groeit de jeugd op afstand op.
  In een schermpje gevangen,
  om mijn keel voel ik hun strop.

  Het risico om te sterven
  geeft het leven immers zin.
  Laat ik mij dat langer bederven?
  Ik stap het leven nu weer in.

  Kom op opa’s en ook oma’s!
  Zwaai open die gevangenisdeur.
  Laat niet de jeugd, maar de regels barsten,
  beëindig dit ziekmakend terreur.
  Juun

  Geliked door 3 people

 8. 82 geen vaccinatie nodig. Laat me nooit inenten tegen de griep. Verkies ook thuis te sterven. De dood mag komen, van kindsaf besefte ik dat ik eens zou sterven maar toch bleef het leven de moeite waard. Dat neemt men van de huidige jeugd af, gekneld tussen inentingen, klimaat en andere zorgwekkend onheil. De zo geprezen technologie kan alleen alles nog erger maken door hen valse illusies te geven.

  Geliked door 2 people

 9. Dank voor deze wijze reflectie op de gevolgen van Covid-19 voor de samenleving.
  De beschrijving van ernstige ziekte van toch al broze mensen is zeer herkenbaar.
  In de 40 jaar dat ik als huisarts mocht werken was de afweging van welke medische zorg we wilden bieden aan deze broze mensen heel vaak aan de orde. Intensieve gesprekken met de betrokkene en familie/dierbaren, andere zorgverleners en behandelaars leidde meestal tot wijze besluiten t.a.v. de zorg voor de zieke broze mens. Advanced care planning avant la lettre!

  Geliked door 1 persoon

 10. Om de een of andere reden doe ik blijkbaar ‘essentieel’ werk, mij wordt in ieder geval geen strobreed in de weg gelegd. Ik kom dagelijks ‘bij de mensen thuis’ en kan het maar zelden nalaten mijn enorme frustratie over de gang van zaken te ventileren. Wanneer 70% van de Nederlandse bevolking de maatregelen zou steunen, kom ik toch vooral bij die 30% terecht: bij heel veel mensen begint zo langzamerhand een idee van de totale idiotie, de omvang van de collaterale schade, met name onder de meest kwetsbaren – onze (achter)(klein)kinderen – te dagen.
  Ik doe al tien maanden mijn best om het verhaal zoals Kompagne hier opnieuw schetst uit te dragen, maar mijn reikwijdte is beperkt. Er is zoveel nood aan mensen met gezag die zich uitspreken, mensen uit de medische wereld – in Godsnaam: waar blijft de aandacht en steun voor dit soort initiatieven, artscollectief.nl enz. -, uit de rechterlijke macht – kijk eens naar die dappere rechter in Weimar die de strijd met het officiële gezag is aangegaan -, uit de politiek waar behalve Wybren van Haga en Baudet – ik wil er onder geen enkele voorwaarde mee geassocieerd worden – zo goed als niemand concrete kritische vragen stelt vanuit dit perspectief?

  Tergend langzaam komt iets van aandacht in mainstream media voor dit perspectief op gang. NRC – de zelfverklaarde kwaliteitskrant – besteedt gisteren een handjevol regels aan het nieuws uit Duitsland dat wetenschappers de minister van ‘Volksgezondheid’ hebben geleverd waarom hij had gevraagd: een horrorscenario om “vergaande maatregelen aan de samenleving op te leggen.” Rutte weet weer nergens van. Alsof hier niet nog maar net geleden een ministerie op de vingers is getikt o.g.v. een onbehoorlijke beïnvloeding van wetenschappelijke rapportages.

  Het gebrek aan een correct perspectief op de plaats en betekenis van de dood – dat is wat secularisatie in de kern is – maakt deel uit van wat Friedrich Nietzsche eind 19e eeuw benoemde als het Europese nihilisme. Hij heeft voorspeld dat we minstens 200 jaar nodig zouden hebben om hieruit te komen. God verhoede het, het heeft nu wel lang genoeg geduurd.

  Hulde hulde hulde.

  En met Juun zeg ik:
  Kom op opa’s en ook oma’s!
  Zwaai open die gevangenisdeur.
  Laat niet de jeugd, maar de regels barsten,
  beëindig dit ziekmakend terreur.

  Geliked door 1 persoon

 11. Een hele goede samenvatting van de huidige situatie, laten we proberen een meerderheid te krijgen om adequate maatregelen te nemen die onze jeugd en samenleving als geheel ten goede komen.
  Het ontbreekt onze regering al jaren aan visie en moed om naar een duurzame samenleving te groeien, overheden op alle nivo ‘s laten zich leiden door bedrijven die enkel op korte termijn winst en macht uit zijn . Hoe komen we hier uit ?

  Like

 12. Dank voor je heldere betoog. Moedig, en bemoedigend, dat je doorgaat, uiteen te zetten in alle facetten, hoe jij deze rare toestand waarin we beland zijn, beziet. En inderdaad, angst voor de dood, verzet, ontvluchten van deze angst, dat zit er achter, is ook mijn overtuiging. Ondersteund door vele artsen helaas. Gelukkig zijn er andere geluiden, steeds beter te horen, van artsen, filosofen, oude èn jonge mensen, ondernemers, economen. Ik wens, dat je de gelederen van de overheid, de beleidsmakers, bereikt en dat het z’n werk doet.

  Geliked door 1 persoon

 13. Dank je wel Erwin, als (IC)verpleegkundige voel ik me vaak heel alleen staan. Ik denk er net zo over maar het is bijna onmogelijk om op deze manier met een ander te communiceren.
  Ik krijg meteen het stempel “wappie”
  Op mijn voorhoofd gedrukt.
  Blijf zo door gaan met deze betogen.
  Het steunt mij erg.

  Geliked door 1 persoon

 14. Precies. De DOOD, als liefhebber van Terry Pratchett dit woord in kapitalen, is vaak op hoge leeftijd van harte welkom. Van mij mag deze stiekem komen tijdens mijn slaap. Beste HEIN nog ff geduld aub. Je bent van harte welkom op m’n 95ste verjaardag;) mischien eerder, ik leef namelijk graag tijdens mijn leven.

  Like

 15. Geachte heer Kompanje,

  Bedankt voor het doorbroken sprookje. Deze woorden en gedachten gaan mij net als bij u en vele anderen al maanden door het hoofd.
  Ikzelf zit in een moeilijke periode die dankzij de maatregelen er niet makkelijker op geworden is. Ik heb mij dan ook zelf voorgenomen dat ik, in een wereld die ons nu door de politiek wordt voorgeschoteld, niet meer wil leven. Dat heeft namelijk geen zin. Wij leven niet om van ons huis naar het werk te rijden (als we al niet tot Home office gedwongen worden) en dan via de gezichtloze winkel weer terug naar huis te rijden. Wij willen ons leven leven. Samen met elkaar, naast elkaar en aan elkaar.
  Ik heb volgens de statistiek nog zo’n 20 jaar te leven. Daarvan is mij nu 1 jaar geroofd. Meer laat ik niet meer toe. Ik ga weer gewoon leven. Natuurlijk stel ik mij hierbij verantwoordelijk op. Als ik ziek ben, of enigszins een verdacht heb, zal ik mij zeker niet tussen andere mensen mengen. Gewoon zoals het altijd was.
  Daarnaast denk ik vooral aan de jongere mensen. Hun is niet alleen een jaar van hun leven genomen, maar vooral een mooie toekomst. Die was al vanwege de vergrijzing minder zonnig als voor onze voorgangers, maar zal nu stukken zwaarder worden.
  En dan de hele jonge mensen, onze kinderen en pubers, waarbij hun een jaar van hun opleiding is afgenomen en daarvoor een zekere eenzaamheid en depressie hebben teruggekregen. Hun start in het leven wordt erg verzwaard.
  En hoe verder? Ik kijk naar de laatste statistieken van het CBS m.b.t. de populatie. En wat zie ik tot mijn “schrik”. De vergrijzing in harde cijfers. De Groep “80 jaar en ouder” is ondanks het hoge dodental met 23258 mensen gegroeid! De hoogste groei aller tijden! De groep “65 tot 80 jaar” is met 55283 mensen gegroeid, ondanks de “harde impact” van het virus. Deze groei was weliswaar niet zo sterk, maar toch een flinke toename. Wat betekend dat voor het komende griepseizoen? De risicogroep is gegroeid. Als we dan weer te maken krijgen met een iets dodelijkere seizoensziekte, hoe gaan de regeringen daarop reageren? Dit baart mij grote zorgen. Ik ben dan ook bereid om hier voor te vechten, door actief niet meer aan de maatregelen mee te doen, maar gewoon op een verantwoordelijke manier te leven. Mocht ik dan in een draaimolen van strafregelingen komen, dan is dat zo. Ik zie dan wel waar het schip strand. Misschien wordt ik dan een precedent waarmee we uit de nachtmerrie komen. Al ben ik ervan overtuigd dat ik niet alleen ben. Dus misschien komt er wel een hele groep met precedenten. De tijd zal het ons leren.
  Gaat alstublieft door met het schrijven van deze stukjes en laat u niet afleiden van de mensen die het niet begrijpen. Ook zij zullen op een dag dankbaar zijn dat er mensen zijn zoals u en ik.
  Met welgemeende groeten,
  Roel Heijting

  Geliked door 2 people

 16. Geweldig Erwin,
  Heel goed geschreven (alweer) en wat zou het geweldig zijn wanneer politiek niet meer tertoriseert en angsthazen wakker worden en de terreur naast zich neer gaan leggen en mondkapjes massal aftrekken ten teken van genoeg is genoeg…. Zo’n beetje het beeld van een prins Claus die z’n stropdas afknipt. Kom, wordt wakker en LEEF. Laat je niet leven. Bevrijd je van deez’ onderdrukking!!

  Geliked door 1 persoon

 17. Opnieuw een schitterend blog, Erwin. Dank voor je onophoudelijke strijd voor nuchterheid, rationaliteit, en terugkeer naar de doodnormale werkelijkheid zoals die altijd geweest is, tot februari 2020: mensen gaan nou eenmaal dood, doorgaans op hoge leeftijd, en doorgaans niet als ze nog spartelgezond zijn.
  Wat is er toch gebeurd met de mensheid dat dit anno 2020 e.v. niet meer wordt geaccepteerd?

  Ik maak van de gelegenheid gebruik om je te wijzen op dit briljante artikel dat ik ‘ergens’ heb aangetroffen, “COVID-19 and the Political Economy of Mass Hysteria” – https://www.mdpi.com/1660-4601/18/4/1376/htm
  Lees en huiver!

  Like

 18. Helemaal met je eens. Er is een sluier van verdriet over mij heen gevallen. Er zijn dagen dat ik er doorheen kan kijken, maar er zijn ook dagen dan voelt die als van lood.
  Het kan er bij mij niet in dat er zoveel mensen zijn die niet na willen denken over de weg die we ingeslagen zijn en hoe deze weg verder zal lopen. Wat de consequenties voor kinderen en jongeren en jonge mensen zullen zijn. Tot voor kort waren de “kwetsbaren” mensen die aan het begin van hun leven stonden, nu ben je kwetsbaar als je aan het einde daarvan bent aangekomen..
  We hebben onze mond vol over solidariteit, maar ik zie hem niet. Met wie zijn we eigenlijk solidair? Met onszelf?
  Werden we maar wakker!

  Like

 19. Beste heer Kompanje,

  Ik ben het helemaal eens met uw betoog. Afgelopen zaterdag is mijn vader overleden ( overigens niet aan corona)
  Ge een zijn leeftijd heb ik daar vreemde mee en accepteer ik dat de dood bij het leven hoort. Hij heeft zijn rust gevonden. Mensen mogen waardig leven maar ook waardig steven. Genoeg is genoeg. Het
  rekken van leven kan doen ook inhumaan zijn.

  Like

 20. Wat een goed betoog van u beste mijnheer Kompanje.
  Zelf vraag ik mij wel eens af, mogen wij nog wel sterven?
  Nu in deze Covid 19 pandemie doet men alles om de kwetsbare oudere als eerste te vaccineren, als kwetsbare oudere (hart/long) patiënt van bijna 70 jaar zou ik tegen alle deskundigen en Kabinet willen zeggen; vaccineer de groep mensen die in de frontlinie staan en de 20 tot 65 jarigen als eerste, de rest volgt vanzelf.
  Zelf heb ik bij mijn huisarts kenbaar gemaakt dat als dit virus bij mij zou toeslaan ik niet naar een IC wil en al helemaal niet aan de beademing mag ik aub een humane dood.

  Like

 21. Dank Erwin,

  Uitstekend betoog!
  Hoog tijd voor herbezinning wat voor een samenleving we aan het creëren zijn.
  Kan de politiek mee?

  Gerry Roosenboom

  Like

 22. Wat zou ik, inmiddels 80 jaar, nog moeten/willen toevoegen?
  In mijn laatste interview, dat ik 7 mei 2014 gaf, vertelde ik de journalist dat ik me, met mijn levenswijze aan het voorbereiden was op de tijd dat mijn echtgenote en ik niet meer bij elkaar zouden zijn. Achtergrond: ik ben soms weken niet thuis. Mijn echtgenote, ook inmiddels 79 jaar, moet het dan ‘in haar eentje’ zien te redden. Nou, dat lukt haar en ook mij dus prima!!
  Wil ik dan dood? Op het moment dat ik niet meer een waardig bestaan heb: ja graag.
  P.S.
  Dat neemt niet weg dat over 10 jaar weer een feestje op de planning staat: 25 jaar AOW en pensioen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s