De houtsnip, de astmapatient, vogelgriep en COVID-19

De houtsnip (Scolopax rusticola) is een bosvogel die in de bossen van Scandinavië, de Baltische staten en Rusland broedt. De soort is erg algemeen en de wereldpopulatie wordt geschat tussen 14 en 17 miljoen individuen. Tussen september en december trekken miljoenen houtsnippen vanuit het broedgebied naar Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. Hierbij vliegen er vele honderdduizenden in de nacht over ons land. In het voorjaar tussen maart en mei trekken de vogels weer terug naar het broedgebied.

De houtsnip is een goede vlieger maar heeft vanuit de bossen waar ze geboren zijn geen enkele ervaring met grote glazen gebouwen en flatgebouwen in steden. Daarom vliegen elke herfst vele vele duizenden houtsnippen zich ’s-nachts dood tegen deze glazen barrières. Sommigen overleven de klap en worden dan opgevangen in vogelopvangcentra. Hiervan overleven er ook weer en kunnen dan hun tocht vervolgen. Opvallend kenmerk van deze vogelsoort zijn de grote ogen aan de zijkant van de kop waarmee zij 360 graden kunnen zien. Als je doodgevlogen houtsnippen bekijkt dat valt het op dat zij vaak uit een oog bloeden. Door de klap tegen het glas kan de grote oogbal barsten. Ook blijken veel vogels bloedingen in de schedel te hebben door de klap. Als je levende houtsnippen vindt die tegen een raam zijn gevlogen lopen ze vaak ongecontroleerd rond.

Dode houtsnip nadat deze tegen een raam was gevlogen

Vorige week sprak ik een huisarts die mij vertelde over twee patiënten uit zijn praktijk met ernstige astma. Beiden waren met een verslechtering van hun ziekte op de spoedeisende hulp terechtgekomen. Zoals nu gewoon bij ademhalingsproblemen waren beide patiënten getest op COVID-19. Een was positief, de andere negatief. De patiënt die positief getest was werd nu als COVID-19 patiënt behandeld, de andere als een patiënt met verslechtering astma. De huisarts begreep het niet, hij kende beide patiënten goed en zag hen beide als ‘exacerbatie astma’ en niet de een wel en de ander niet. De ‘besmetting’ was volgens hem een toevalsbevinding, ongerelateerd aan de klachten van de patiënt. Het verloop was dan ook atypisch voor COVID-19.

Afgelopen weekend stond er een bericht met foto op Twitter van ‘Dierenambulance 020’. Er was melding gemaakt van een levende houtsnip op een galerij van een flatgebouw. De vogel bloedde uit een oog en scharrelde wat verdwaasd rond. Ik denk dan: een typisch geval van een aanvaring met een glazen ruit. Maar de in allerijl geraadpleegde dierenarts concludeerde anders: VOGELGRIEP. Op de foto zien we de medewerker van de dierenambulance die de onfortuinlijke houtsnip vasthoudt en de dierenarts die de vogel een dodelijke injectie toedient. Beiden zijn gekleed in een blauwe medische overall, medische pet, mondkapje, handschoenen en plastic sloffen over de schoenen. In de Tweet wordt door de medewerker van Dierenambulance 020 geschreven: ‘Vogelgriep raakt ons diep’. Er waren andere Tweeters die op het bericht reageerden zoals Ellen: ‘Wat eng en naar die vogelgriep om een dier in die toestand aan te treffen is zwaar’. Okkie Verstappen reageerde met: ‘Ach wat triest. Naar virus is het’, waarop de Dierenambulance 020 antwoordde met: ‘Dat is zachtjes uitgedrukt’. Holmer Vonk reageerde met: ‘Is dit wel vogelgriep? Kan deze vogel niet tegen een raam of gebouw zijn gevlogen? Lijkt mij waarschijnlijker in deze tijd van houtsnip trek. En ronddraaien kan ook komen door blindheid aan een oog‘. Juist dat is wat er is gebeurd, maar daar wordt niet op gereageerd. Waarschijnlijk een onwelkome reactie van een vogelgriepontkenner.

Amsterdamse houtsnip wordt door een dierenarts met een dodelijke injectie ‘Uit zijn lijden verlost’ (Bron: Twitter)

Hebben houtsnippen het vogelgriepvirus eigenlijk wel bij zich? Het zijn immers bijna alleen maar watervogels die besmet raken en een houtsnip is een echte bosvogel. Erik Kleyheeg e.a. onderzochten in de herfst-winter 2016-2017 tijdens een uitbraak van vogelgriep 13.590 dode wilde vogels die dood gevonden waren, waaronder 7326 eenden en 698 meeuwen. Er waren ook 54 dode houtsnippen aangebracht, maar deze bleken niet aan vogelgriep te zijn bezweken: ‘Eurasian woodcocks (Scolopax rusticola) are more prone than other species to window collisions during nocturnal migration: thus, their deaths (54 carcasses reported) might not be related to HPAI’. Heel begrijpelijk want een houtsnip is zoals gezegd geen watervogel, maar een bosvogel en is dus geen reservoir voor het griepvirus. Daarnaast komen de schuwe houtsnippen nooit in aanraking met besmette eenden of meeuwen. Andere waadvogels bezwijken soms aan vogelgriep omdat zij in hetzelfde water foerageren als de eenden, ganzen een meeuwen. Maar dat doen houtsnippen nooit.

Ook de Amerikaanse houtsnip (Scolopax minor) bleek geen reservoir voor vogelgriep, zoals Emily Blackman e.a. vaststelden.

Waar baseerde de euthanaserende dierenarts dan haar diagnose op? Ik veronderstel op onwetendheid over de biologie van de houtsnip (een bosvogel die zich niet in gebieden van vogelgriep begeeft) en vooringenomenheid over de heersende vogelziekte (ER HEERST VOGELGRIEP, dus alle vogels zijn daarvoor verdacht of hebben de ziekte). In plaats van de ellendige houtsnip op te vangen en trachten deze van de schrik te laten bekomen werd deze doodgespoten. Dat de houtsnip wat warrig rondliep en rondjes draaide kwam inderdaad zoals Holmer Vonk schreef: door uitval van één oog. Ik heb meerdere tegen ramen gevlogen houtsnippen zo rondjes zien draaien.

Kom je als houtsnip helemaal uit Rusland vliegen en vlieg je in 020 (!) tegen een raam, komen er mensen in rare blauwe pakken die je een naald in de borst steken waarna je doodgespoten wordt. Wat een naar einde voor deze mooie vogel. 

Zowel de ene astmapatiënt als de houtsnip zijn het ‘slachtoffer’ van het beïnvloede denken van hun behandelaars. Als een bepaalde ziekte (momenteel COVID-19 en vogelgriep) het denken van velen en de media beheerst, is het verleidelijk om elke zieke daaronder te scharen.  Gewoon kokerdenken.

De houtsnip had geen vogelgriep en de astmapatiënt testte weliswaar positief op de PCR test, maar dat wilde niet zeggen dat de klachten die zij ervoer daaraan te wijten waren. Besmet betekent niet altijd ook ziek. Haar huisarts had daar grote twijfels over. Het beloop van de patiënt was volgens hem atypisch voor COVID-19.

16 gedachtes over “De houtsnip, de astmapatient, vogelgriep en COVID-19

 1. Dankuwel meneer Kompanje.

  Het is weer de spijker op z’n kop!

  Hoe kunnen we het kokerdenken van onze beleidsmakers doorbreken?

  We (=Nederland) zouden voorop kunnen lopen in Europa met een slim en doordacht beleid.

  Het zogenaamde handen “stuk” wassen van de heer Rutte wekt (niet alleen bij mij) inmiddels erg veel weerstand op.

  Terwijl het m.i. zeker belangrijk is. Toch? Maar hij zegt het nu wel erg graag….. en waarom “stuk”?

  Het eenzijdige beleid is slecht naar mijn mening.

  Waar zijn de snelle tests? Waarom worden die nog niet ingezet? Waarom zijn er nog geen test gedaan in de horeca of met een evenement?

  De angst regeert.

  Het is nu herfst/winter. Logisch toch dat de Ziekenhuizen het weer druk hebben. Dat is toch elk jaar?

  Waarom hoor ik daar zo weinig over in de media?

  U merkt, ik maak me zorgen. Dit beleid is niet vol te houden voor volk en economie.

  Ik blijf uw teksten lezen.

  Met vriendelijke groeten,

  Hubèr Jongejan

  Like

 2. De mensen die in NL het kabinet voorlichten hebben belangen direct of indirect in farma. Feike Sijbesma broer (Hans) zit in de top van AstraZenica, Ann Vossen outbreak management team heeft belangen in testen. Kortom angstzaaien is een geweldig verdienmodel. Hoe zit dat in België?

  Like

 3. Een trieste, maar tegelijkertijd schitterende analogie met betrekking tot de huidige wereldwijd heersende virus-tunnelvisie bij de mensheid.

  “Kom je als houtsnip helemaal uit Rusland vliegen en vlieg je in 020 (!) tegen een raam, komen er mensen in rare blauwe pakken die je een naald in de borst steken waarna je doodgespoten wordt. Wat een naar einde voor deze mooie vogel. ”

  Deze bioloog, met juist ook een warm hart voor vogels, kreeg er tranen van in de ogen.

  Ik ga binnenkort Kerst vieren met mijn hoogbejaarde ouders. Tenzij ik de bekende klachten ontwikkel, gaan ze van mij ook gewoon een warme knuffel krijgen. Omdat ze dat zelf willen!

  Like

 4. Dodelijke injectie? Is dat diervriendelijker dan het eeuwenoude nek omdraaien? Minuten bezig in plaats van een paar seconden, zou ik denken. Maar goed, ik ben dan ook een vogelgriepontkenner! (Heerlijk woord.)

  Like

 5. Beste meneer Kompanje,

  Wat een mooie metafoor over covid 19.
  Ik lees uw genuanceerde uiteenzettingen erg graag.
  Ik wordt daar rustig van.
  Ik ben blij dat er nog mensen zijn als u die met een realistisch ook naar deze corona uitbraak kunnen kijken. Dank daarvoor

  Like

 6. ‘Wat je gelooft is wat je dénkt- dat waar is’. Helaas is geloof een reden om oorlogen tegen elkaar te voeren zoals nu ook de oorlog tegen Covid19.

  Dank voor je heldere kijk! Ik deel ‘m.

  Like

 7. Erwin, blijf schrijven! Bittere noodzaak. Wie heeft de hele olifant in beeld? Wie kan de rust bewaren? Maar vooral hoe helpen we de politiek terug te keren naar ‘normaal’?
  Groet Monique

  Geliked door 1 persoon

 8. Beste Erwin,

  Vorige week was ik bang dat je je genoodzaakt voelde te stoppen met het plaatsen van hoopgevende en verstandige verhalen. Gelukkig had ik het mis.
  Elke dag die begint met een verhaal van jou geeft me vreugde en hoop, dat er nog een kans is dat er mensen verstandig gaan worden.
  Bedankt hiervoor.

  Like

 9. Misschien was het beest wel snipverkouden. 🤣 Sorry ik kon het niet laten. Maar ik durf er een briefje van honderd gulden om te verwedden dat dit het geval was.

  Geliked door 1 persoon

 10. Fijn dat u weer terug bent. Tja, alles in het teken van covid19, de nuance is verdwenen. Wat een armoe. En de angst regeert. Doet me denken aan de media destijds inzake de Mexicaanse griep… alleen is NU de impact èn schade door de huidige aanpak van dit virus gigantisch! En het dendert maar doof, blind en manipulerend door: Gewoonweg toxisch. Mede hierdoor heb ik mijn mainstream media gebruik drastisch terug gebracht. En dan is het prettig en verfrissend om uw blog te lezen. Het is als voeding voor het hart.

  Geliked door 1 persoon

 11. Zo las ik laatst weer een betoog van een niet-medicus dat ‘focussed protection’ niet zou werken. Omdat iedereen wel iemand met [rijtje kwetsbaarheden] kent. Waaronder astma.
  Ik vind dat een exemplarisch voorbeeld voor de voor angst-bubbel waarin we nog steeds zitten. Er is al een tijdje duidelijk, en de deskundigen zijn erdoor verrast, dat astma-patiënten juist minder kwetsbaar blijken te zijn. Maar net als de bewezen afwezigheid (of op zijn hoogst zeldzaamheid) van asymptomatische verspreiding en de bewezen redelijke onmogelijkheid van verspreiding via oppervlakten, is het angstbeeld nog steeds hetzelfde als in maart. Sterker nog, het is erger geworden omdat ‘long-covid’ eraan is toegevoegd.

  Like

 12. Kokerdenken ja, een menselijk fenomeen. Maar wat ik vreemd vind tegenwoordig is dat mensen zonder covid maar met een ernstige andere ziekte niet worden geholpen omdat er geen plek is. Maar dus wel voor n covid patiënt. Waarom mogen die wel altijd naar het ziekenhuis. En waarom zetten we de tabaksindustrie niet in een lock down als we weten dat longkanker de ziekenhuizen ook zwaar belasten. En andere kankerverwekkend als glyfosaat?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s