Gevederde coronadoden

Op 1 januari reed ik op de Maasvlakte en zag langs de weg een dode jonge zilvermeeuw liggen. Ik stopte mijn auto om de vogel beter te bekijken. De meeuw, nog geen twee jaar oud, had zich doodgevlogen tegen een passerende auto of vrachtwagen. Het was, gezien de grootte en verenkleed, een vrouwelijke noordelijke zilvermeeuw (Larus argentatus argentatus). Waarschijnlijk ergens aan de kust van Noorwegen of Zweden geboren en niet gewend aan veelvuldig langsrazend verkeer. Op de Maasvlakte worden elk jaar duizenden meeuwen doodgereden, in de wintermaanden zijn daar ook overwinterende noordelijke zilvermeeuwen bij. Het overkomt met name jonge onervaren vogels. Op zich dus geen bijzonderheid. Maar er was wel iets bijzonders aan deze meeuw, iets wat ik alle voorgaande winters nog nooit had gezien. Aan een van haar poten hing een disposable mondkapje. Het elastiek was strak om de poot gewikkeld. De meeuw had enige tijd met het mondkapje aan haar poot geleefd.

Dode zilvermeeuw op de Maasvlakte, 1 januari 2021 met een mondkapje aan de linker poot (foto: Erwin J.O. Kompanje)

In juli 2020 werd in Chelmsford in het Engelse Essex een levende jonge zilvermeeuw gevonden. Deze meeuw kon niet meer lopen omdat de elastieken van een weggegooid mondkapje om beide poten gewikkeld waren geraakt. De vogel werd gevangen en het mondkapje verwijderd. Helaas waren de zwemvliezen door de verhinderde bloedtoevoer ernstig gezwollen. 

Zilvermeeuw in Chelmsford, Essex, Verenigd Koninkrijk, juli 2020 (RSPCA)

In juli 2020 fotografeerde Steve Shipley langs de kust van het Engelse Yorkshire een jonge mannelijke slechtvalk (Falco peregrinus). Een disposable mondkapje zat vast aan de nagels van een van de klauwen van de roofvogel . De valk probeerde zich al vliegend te bevrijden van het mondkapje, hetgeen hem uiteindelijk lukte. 

In april 2020 zag een voorbijganger in British Columbia een dode roodborstlijster (Turdus migratorius) in een boom hangen. De vogels was met een van zijn vleugels verstrengeld geraakt in een disposable mondkapje. 

In september 2020 werd op Juquehy beach bij Sao Paulo, in zuid-oost Brazilie een dode jonge Magelhaenpinguïn (Spheniscus magellanicus) gevonden. Onderzoekers van het Instituto Argonauta deden sectie op de dode vogel en vonden in de maag een medisch mondmasker. 

Dead penguin found with face mask in stomach. (@InstitutoArgonauta/Newsflash)

De Engelse RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) meldde in september 2020 dat zij, sinds de corona lockdown, al 900 meldingen hadden gekregen van dieren die verstrikt waren geraakt in zwerfafval, waaronder weggegooide mondmaskers. 

Een paar voorbeelden die de pers hebben gehaald. Het grootste deel van verongelukte vogels zal niemand opgevallen zijn.

Dagelijks worden over de gehele wereld vele miljoenen gebruikte gezichtsmaskers weggegooid. En dat al maanden lang. Overheden adviseren om disposable mondkapjes niet langer dan drie of vier uur te dragen en ze daarna weg te gooien. Hoewel veel mensen de beschaafdheid hebben de gebruikte maskers in afvalbakken weg te gooien, gooien vele asociale hufters ze, net als al het andere wat ze niet meer nodig hebben, weg waar ze staan. Het kost geen moeite om overal op straat en in de natuur weggegooide gezichtsmaskers te vinden. Sinds 1 december 2020 het dragen van de mondkapjes verplicht is in Nederland, is de hoeveelheid weggegooide kapjes op straat enorm toegenomen. Dit vormt een enorme belasting voor het milieu en vele miljoenen dieren zullen wereldwijd sterven omdat zij in de elastieken van de maskers verstrikt raken of omdat zij de maskers aanzien voor voedsel en ze opeten. Er drijven meer gezichtsmaskers in de zeeën en oceanen dan kwallen. Internationale stranden liggen er inmiddels vol mee. Een gezichtsmasker is sinds de coronacrisis het nieuwe zwerfafval. De weggegooide maskers zullen voor de komende jaren een ware ramp voor het milieu gaan vormen.

Vele vogels gebruiken afval om hun nesten mee te maken. Merels gebruiken plastic in hun nesten, duiven metaaldraad, kraaien en meerkoeten gebruiken van alles.

In het aankomende broedseizoen zullen vele vogels de weggegooide maskers gaan gebruiken. De elastieken aan de maskers zullen voorspelbaar een groot gevaar voor de broedende volwassen vogels en hun jongen vormen. Zij kunnen erin verstrikt raken. Het is voorspelbaar dat in het voorjaar vele, vele nesten gevonden worden waarin vogels verstrikt zijn geraakt in de elastieken. 

De vele miljoenen maskers die achteloos zijn weggegooid zullen de komende jaren dus een ongekende belasting vormen voor het milieu. Vele miljoenen dieren zullen erin verstrikt raken en sterven.

Gooi je gebruikte maskers verantwoord weg en wees geen asociale hufter die het masker laat vallen waar hij staat. De dieren kunnen er immers niets aan doen dat wij bang zijn voor een virus.

De zilvermeeuw van de Maasvlakte en het (gedesinfecteerde) mondkapje zullen als tijdsbeeld worden bewaard in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

16 gedachtes over “Gevederde coronadoden

 1. Beste Erwin,
  Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt!
  Kunnen die disposable mondkapjes niet gerecycled worden vraag ik me af…..

  Like

 2. En dat terwijl de wetenschap al lang heeft aangetoond dat deze gezichtsmaskers geen virus tegenhouden maar de overheid alweer gezwicht is voor de publieke opinie (de woorden van Van Dissel “om maar van het gezeur af te zijn”).

  Like

 3. Ik heb ergens gelezen dat er wereldwijd per dag 1,3 miljard! mondkapjes worden weggegooid. Als alleen maar 10% in het milieu terecht komt zijn dat er 130 miljoen, per dag…
  Overigens is de zorgsector an sich al een flinke vervuiler als je ziet hoeveel wegwerp spullen er tegenwoordig gebruikt worden in zkh’s. 40 Jaar geleden in mijn opleiding verpleegkunde hadden we stalen waskommen en nierbekkens, katoenen luiers voor pasgeborenen enz. Was daar zoveel mis mee? Waarschijnlijk zijn vooral de kosten weer eens leidraad geweest om over te stappen op diposables. Dan hoeft het allemaal niet schoongemaakt te worden en spaar je personeel uit. Lang leve de marktwerking…

  Erwin ga als je blieft door met deze blog. Hopelijk worden er veel meer collega’s van je wakker, want er is beweging in de medische wereld. Nu doorpakken!

  Like

 4. Ongelofelijk.. Vooral omdat TNO heeft bewezen dat het grootste gedeelte van de gedragen mondmaskers niet effectief blijken te zijn- als het dragen van mondmaskers al effectief zal zijn. En dan hebben we het niet eens over de bijgaande schade aan de psyche. Net als dit wordt ik er niet blij van. Onnodige schade. Triest..

  Geliked door 1 persoon

 5. Inderdaad, asociale hufters!
  Hier een milieuvriendelijker alternatief! Een mondkapje, gemaakt van twee koffiefilters.

  Handleiding:
  1. Vouw van één filter (nr. 4) de geribbelde geplakte randen (zijkant en onderkant) om.
  2. Schuif deze filter in de tweede filter, zodat de open bovenkanten gelijk zitten.
  3. Druk voorzichtig de beide filters van binnen naar buiten.
  4. Niet twee elastiekjes (ik gebruik gewone dunne) aan beide zijden aan de filters.

  Zit prima, ademt prima! Kosten: nog geen 0,02 per stuk!
  Na gebruik (ik doe er enkele keren mee) elastiekjes eraf trekken en bij oud papier of overig afval.

  Like

 6. Mondmaskers, hou dr over op!
  Oorzaak van veel meningsverschillen en een enorme afvalberg.
  Samen met alle andere opgedrongen weggooi zorgproducten.
  Zelf ga ik door het publieke leven met een mondkapje zelfgemaakt van herbruikbare zakjes van netgaas bij de groeten afdeling.
  Goed ademend en niet werkend net zoals de rest.
  Even in de biotex voor de hygiëne en kan jaren mee.
  Voorkomt rommel in de natuur of de vuilnisbelt.

  Like

 7. KVK geeft deze info

  Zuyderwijk Media | South District | RSDNTS events

  KVK 70324239
  Vestigingsnr. 000038606704
  Mary van der Sluisstraat 132
  1095ME
  Amsterdam

  70324239 0000 000038606704 Zuyderwijk Media Communicatie- en grafisch ontwerp Beoefening van podiumkunst Eenmanszaak Grafisch vormgeving, webdevelopment en DJ / Producer.

  Like

 8. Zet het in de krant! De wereld moet het weten, immers. Wat kan ik doen, mondkapjes rapen.. Het vraagt moed om bij een ongemakkelijke waarheid stil te staan. Ga hiermee door, alsjeblieft.

  Like

 9. Het straatbeeld is aangevuld

  Sigarettenpakjes en blikjes
  Peuken en plastc zakjes
  worden kunstig aangevuld
  met mondbeschermingsmateriaal.
  Zwart en mannelijk, elastisch,
  nergens goed voor op de test-paspop uit Delft,
  wasemende kunststof walmen.
  Lichtblauw en wit,
  zo medisch mogelijk gekleurde
  softe lelijkheid op straat,
  neutraal en onbedrukte semiprofessionaliteitslook.
  Wat heeft al dat breinzijn
  nu toch opgeleverd?
  Er staan boeken volgeschreven met
  dat de mens een geestelijke wezenskern heeft
  en zoveel meer is dan zijn
  fysieke massa – als machine –
  Hij heeft echt verantwoordelijkheid en een wil
  om wezenlijk anders te handelen!
  Dus steeds weer een keuze of dat
  plastic handschoentje en vuilniszakje
  meegenomen worden op de wandeling
  om onderweg de lelijkheid op straat
  met nederige buigingen
  (bij gebrek aan grijptanginstrumenten)
  op te pakken en op de juiste wijze
  te recyclen.

  Martine Meursing
  4 januari 2021
  Euritmietherapeut, Antroposofische Geneeskunde

  Like

 10. Ha, Martine, ‘ met nederige buigingen’: vondsten in jouw ‘gedacht’. Alle voorafgaande inbreng krijgt er een kleurtje van. Dank. Huub.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s