Ongeveer 7576 COVID-19 overledenen.

Mijn zoon is 21 jaar en heeft nu een levensverwachting van ongeveer 60 jaar. Ik ben 61 jaar en heb nu een levensverwachting van ongeveer 20 jaar. Over tien jaar is dat voor hem ongeveer 50 jaar en voor mij ongeveer 10 jaar. Over twintig jaar is het voor hem ongeveer 40 jaar en voor mij een jaar? Een half jaar? Zoiets. Dat is een natuurlijk gegeven waar ik geen problemen mee heb. De dood zal mij daarom over ongeveer 20 jaar niet verrassen. Ik kon het weten en kon het zien aankomen. Ik leef niet in de illusie van onsterfelijkheid maar de zekerheid van sterfelijkheid. Daarom vind ik het zo opmerkelijk dat als er 70-80+ers (en zeker 90+ers) aan COVID-19 komen te overlijden dit als ‘te voorkomen’ en zelfs ‘schandelijk’ beoordeeld.

Ik weet niet waaraan ik zal komen te overlijden. Het pallet is breed. Misschien wel aan COVID-39 (dan benoemd naar het jaartal 2039 waarin dat coronavirus wordt gevonden). Ik zal mij niet verzetten. Als ik op die leeftijd immunologisch bezien zo kwetsbaar ben geworden dit ik gemakkelijk aan een coronavirus kan bezwijken, dan is dat zo en is het onontkoombaar. Een natuurlijke dood aan een natuurlijke ziekte. So be it.

In totaal zijn, tot nu toe, in Nederland ongeveer 7576 mensen overleden aan de gevolgen van infectie met SARS-CoV-2. Ongeveer want voor het eerst geeft het RIVM de overlijdenscijfers in grijs weer in de weekrapportage en geeft daarbij aan dat: ‘Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal patiënten gemeld in de surveillance. Dit komt doordat er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19. De hier gepresenteerde sterftecijfers betreffen daarom een onderrapportage, en zijn weergegeven in grijs’. Opmerkelijk vind ik de stelligheid ‘…is hoger’, ‘…betreffen daarom’. Ik heb altijd geleerd als je iets niet weet mag je geen stellige uitspraken doen, maar alas, de weekrapportage van het RIVM is klaarblijkelijk geen wetenschap. Tijdens de ‘eerste golf’ werden wel elke dag exacte getallen weergegeven, toen waarschijnlijk geen twijfel over de aantallen.  

Bron: RIVM weekrapportage 27 oktober 2020

Ik vermoed dat het niet veel verschil zal maken in de leeftijdsverdeling.

We gaan maar even uit vanwaar het RIVM ‘zeker weet’. Van de 7576 overledenen waren er 17 jonger dan 40 jaar (=0,2%), 42 tussen 40-50 jaar (0,5), 171 tussen 50 en 60 jaar (2,5%), 596 tussen 60 en 70 jaar (7,8%) en 6750 tussen 70 en ouder dan 95 jaar (89%). Van de 6750 overledenen ouder dan 70 jaar waren 3777 (=55,9%) ouder dan 80 jaar en 1447 (= 21,4%) ouder dan 90 jaar. 

Zoals bekend en terug te vinden in internationale statistieken is de kans om aan COVID-19 te komen overlijden vooral iets waar 70+ers-80+ers en 90+ers rekening mee moeten houden. 

Zoals ik in eerdere blogs heb geschreven is de kans op overlijden van jonge mensen zeer klein en in sommige gevallen terug te voeren op een genetisch mutatie. Vreselijk voor de getroffenen, maar dat is ook het geval als een twintiger aan bijvoorbeeld een acute leukemie of teelbalkanker komt te overlijden. Mensen gaan dood, meestal als ze oud zijn en soms als ze jong zijn. 

COVID-19 als doodsoorzaak is vooral een oudedagsaangelegenheid. 

7 gedachtes over “Ongeveer 7576 COVID-19 overledenen.

 1. Precies dezelfde symptomen, (waarschijnlijk) precies dezelfde besmettingsroutes, en jawel, ook nog eens precies dezelfde risicogroep als die zogenaamde ‘gewone’ griep. Waar overigens in het griepseizoen 2017=2019 naar schatting een dikke 9000 mensen aan zijn overleden – voor 99% ouderen die sowieso niet lang meer te leven hadden.

  En waarom dan toen ‘niks-aan-‘t-handje’, en nu de hele maatschappij en economie platleggen, met hoogstwaarschijnlijk een ongeëvenaarde crisis tot gevolg? Welk nuchter nadenkend mens begrijpt dit nog?

  Ik denk dat je de spijker op z’n kop slaat Erwin, door het te benoemen als ‘de illusie van de onsterfelijkheid’. Kennelijk mag je volgens de heersende opinie overal aan doodgaan, zeker op hoge leeftijd, als het maar niet aan corona is. Op je 85e doodgaan aan griep is ‘normaal’, aan corona is ‘magniet magniet magniet!’
  En dan zijn het de mensen die hier vraagtekens bij zetten die in de hoek van de ‘wappies’ en ‘ontkenners’ worden gezet…

  Dank weer voor je heldere blog. Hou vol, ga door. Ik geloof nog steeds dat er een moment gaat komen dat iedereen weer wakker wordt uit deze zwarte hysterie. De vraag is vooral: wanneer.

  Like

 2. Fijn dat je dit doet Erwin, bedankt! Het schijnt in deze tijd erg moeilijk te zijn voor velen om nog nuchter naar de situatie te kijken. Ik zou heel graag willen dat jij in de praatprogramma’s wordt uitgenodigd, ipv al die paniekzaaiers, ookal heb ik geen televisie, het lijkt me belangrijk voor het volk..

  Like

 3. Beste Erwin,

  Dank voor je altijd weer goede artikelen die ik steeds met veel belangstelling lees.

  In onderstaande heb je denk ik een typefout staan. Er zijn 6750 ipv 5750 mensen ouder dan 70 jaar volgens RIVM overleden aan COVID-19. Dus 89% van de overledenen was 70 jaar of ouder ipv 75,8%. Ik heb dit onlangs zelf obv de gegevens van RIVM tot en met eind september uitgerekend en daarom zag ik vrij snel dat er iets niet klopte en heb ik het nagerekend.

  Dit maakt je conclusie overigens alleen maar sterker.

  Met vriendelijke groet,

  Fritsander Lahr

  Vuurvlindersingel 38 3544 DL UTRECHT T: +31 30 2109335 M: +31 6 15900674

  >

  Like

 4. Hallo, Ik vraag me af wanneer er échte demografische statistische cijfers komen, en waar ze te vinden… Ben vooral benieuwd naar man/vrouw verdeling, en de berschillende bevolkingsgroepen/immigranten.. Gr., H.

  Verstuurd vanaf mijn iThing

  >

  Like

 5. Beste Erwin,
  bedankt voor dit stukje. Ik verklaar dit zelf al maanden, en alhoewel ik gestudeerd heb wordt mij door een aantal bekenden verweten dat ik niet weet waarover ik heb…. Dat zal komen doordat ik chemische technologie gestudeerd heb. Echter kan ik statistieken maken, lezen en conclusies trekken. Het is geweldig dat dit nu onderstreept wordt door iemand die dit niet alleen gestudeerd heeft, maar ook actief als beroep uitoefent.
  Wat intussen wel treurig is, is dat ik jouw stukje al niet meer durf door te sturen. Ze zullen het wegwuiven als complot denken of fake nieuws. En de regering weet toch wat ze doen!…
  Helaas is het intussen zo uit de hand gelopen dat ik de hoop voor deze vrienden en familie heb op gegeven. Gelukkig heb ik ook nog een vriendenkring en familie om me heen die wel sceptisch tegenover alles staan. Dat is de enige hoop die ik in deze maatschappij nog zie.
  Tenslotte, ik hoop dat jouw woorden en opinie, en die van andere sceptici op korte termijn boven de angstcultuur uit gaan komen en de oogkleppen van alle mensen af haalt, vooral van de besturende en uitvoerende machten.
  Bedankt,
  Roel L.C. Heijting

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s