Jongeren tussen 20-40 jaar en ziek door COVID-19

In een aantal van mijn laatste blogs heb ik geschreven dat vooral (zeer) oude patiënten komen te overlijden aan COVID-19. Meerdere mensen schreven mij in reactie daarop dat er nu toch ook veel jonge en voorheen volkomen gezonde mensen werden opgenomen met COVID-19 en hieraan kunnen overlijden. Ik besloot daarom eens op te zoeken hoeveel jonge Nederlanders tussen 20 en 40 met COVID-19 tussen mei 2020 en nu waren opgenomen en hoeveel in dezelfde leeftijd waren komen te overlijden aan deze ziekte.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Sport (VWS) geeft elke dinsdag een Wekelijkse update Epidemiologische situatie COVID-19 Nederland. Een pdf van dit rapport is vanaf de website http://www.rivm.nl te downloaden en oudere rapporten zijn in het archief van de website terug te vinden. In hoofdstuk 4 van dit wekelijkse rapport wordt de Leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van bij GGD’en gemelde COVID-19 patiënten in de afgelopen week weergegeven.

Als ik van deze wekelijkse updates uitga (andere bronnen zijn NICE, LCPS en allecijfers.nl) dan zijn tussen 4 mei 2020 en 20 oktober 2020 1608 patiënten met COVID-19 opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. Hiervan waren 123 (=8%) patiënten tussen 20 en 40 jaar oud. In dezelfde periode overleden 1232 Nederlanders met/aan COVID-19. Hiervan waren drie (0,2%) Nederlanders tussen 20 en 40 jaar oud.

In april 2020 werden twee broers (29 en 32 jaar) en hun vader uit het Brabantse Beek en Donk ernstig ziek door COVID-19 waarvan een van hen, de 29-jarige voorheen volkomen gezonde man, op de intensive care kwam te overlijden. In de media is over deze jongeren breed uitgemeten. De schrik zat er ineens goed in, immers ook volkomen gezonde jonge en sportieve mannen konden ernstig ziek worden en aan COVID-19 komen te overlijden. Maar wel was inmiddels duidelijk dat dit zeer ongewoon was, omdat toen al bekend was dat het vrijwel alleen (zeer) ouderen waren die aan COVID-19 kwamen te overlijden. Maar vooral bij jongeren zat de schrik erin. Het Identifiable Victim Effect.

De Nijmeegse geneticus Alexander Hoischen vroeg zich af of er wellicht sprake was van een genetische factor. Hij besloot alle genen met een functie (het exoom) van de twee broers in kaart te brengen en vervolgens naar een mogelijke oorzaak te zoeken en daarbij vooral te kijken naar genen die te maken hebben met het immuunsysteem. Deze genen zijn vooral op het X-chromosoom te vinden. Mannen hebben maar een X-chromosoom, vrouwen twee. Al snel vonden de Nijmeegse onderzoekers het gen dat codeert voor de zogenoemde Toll-like receptor 7 (TLR7). Er zijn meerdere TLR-genen. Zij vormen allen een belangrijke rol bij het herkennen van ziekteverwekkers (vooral virussen) en het activeren van afweer daartegen. TLR7 bleek nu belangrijk om het SARS-CoV-2 te herkennen, en hierin zat het dramatische manco bij de jonge mannen. Het immuunsysteem van de twee Brabantse broers werd na het binnenkomen van het virus hier niet voor ‘gewaarschuwd’ en daardoor kon het SARS-CoV-2 zich in de lichamen van de broers catastrofaal uitbreiden en ernstige COVID-19 veroorzaken waarvan een van de jonge mannen onder een zeer ernstige inflammatierespons kwam te overlijden.

Later vonden dezelfde onderzoekers in het Radboud-MC in Nijmegen bij twee andere jonge (21 en 23 jaar) broers met ernstige COVID-19 opnieuw dat er onvoldoende TLR7 werd aangemaakt. TLR7 zorgt voor de aanmaak van interferonen, zogenoemde signaaleiwitten die onmisbaar zijn voor de afweer tegen virussen. Dat jonge voorheen volkomen gezonde en sportieve mannen zo’n ernstige COVID-19 doormaken en hieraan kunnen komen te overlijden is dus een immuundeficientie met een genetische basis. En dan specifiek voor het SARS-CoV-2.

De onderzoekers publiceerden op 24 juli 2020 hun belangrijke bevindingen in het toonaangevende medische tijdschrift The Journal of the American Medical Association (JAMA)

Opvallend is dat het vier jonge (tussen 21 en 32 jaar) voorheen gezonde mannen betrof. Duidelijk is nu dat het feit dat mannen maar een X-chromosoom hebben hen kwetsbaarder maakt voor het SARS-CoV-2. Jonge vrouwen zouden kunnen compenseren met hun andere X-chromosoom. En dat TLR7 is essentieel voor de repons van het lichaam op het virus.

De hoeveelheid TLR7 kan bij mensen dus variëren in:

1.Gezonde mannen met één intacte TLR7 kopie; 2. Gezonde vrouwen met twee actieve TLR7 kopieën en 3. Immuun-deficiënte mannen met geen intacte TLR7 kopie.

De Nijmeegse onderzoekers gaven in hun artikel aan dat het aannemelijk is dat een TLR7 deficiëntie voor specifieke virussen zeer zeldzaam is. Vandaar waarschijnlijk dat er zo weinig jonge voorheen gezonde mannen (en nog minder jonge vrouwen) ernstig getroffen worden door infectie met SARS-CoV-2 en daaraan komen te overlijden. Hoe vreselijk het is voor de getroffenen en hun naasten is het geruststellend dat het extreme uitzonderingen zijn.

Ouderen en zeer ouderen worden toenemend natuurlijk immuundeficient. Ook het onder de leden hebben van chronische ziekten met chronische laaggradige ontsteking (zoals suikerziekte en immuundeficiëntieziekten) zorgen voor verworven immuundeficiëntie. Deze natuurlijke veroudering bij 70+ers en het effect van de onderliggende ziekten bij jongere patiënten zorgt ervoor dat zij onevenredig en vaak dodelijk getroffen worden door het SARS-CoV-2 / COVID-19 en dat gezonde jongeren met een intacte immuunsysteem vrijwel niet getroffen worden. Dat verklaart het beeld dat we nu al maanden zien: vooral patiënten met onderliggende chronische ziekten en (zeer) ouderen worden getroffen door het SARS-CoV-2 en komen hieraan te overlijden en gezonde jonge mensen vrijwel niet. Maar de uitzonderingen maken uiteraard diepe indruk op de samenleving.

12 gedachtes over “Jongeren tussen 20-40 jaar en ziek door COVID-19

 1. Beste Hank,

  Om in je behoefte om wetenschappelijk onderbouwde informatie te voorzien betreft Covid-19 stuur ik je hierbij (ongevraagd, zeg me of je dit weet te waarderen of niet, dan hou ik er direct mee op) nog een ‘onderzoekje’ van dhr. Erwin Kompanje.

  Groet, fijn weekend en tot volgende week donderdag!

  Walter

  Like

 2. weer een zeer waardevolle aanvulling op de al aanwezige informatie. Wat mij verbijstert is dat op zich intelligente mensen zich door al het geroeptoeter in de media kennelijk zp bang laten maken dat ze niet meer rationeel kunnen nadenken. Je ziet het met de ideeen over groepen waarin sterfte voorkot en in de verhalen over restverschijnselen. In het AD stond vandaag eindelijk een artikel waarin weer een beroep op gezond verstand wordt gedaan. Zelfs daar wordt gesteld dat de meeste ouderen die overleiden nog een paar jaar te leven hadden. Volgens mij aantoonbare onzin.

  Like

 3. Dank voor de geruststelling… Niet dat ik dat nou direct nodig heb, de sterftecijfers zijn nog steeds binnen de marges van normaal. Overigens is het probleem van de immuniteit mijns inziens toch vooral een gevolg van onze verwende westerse levensstijl. Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen die buiten werken, straatmakers, bouwvakkers, tuinlui, ernstig getroffen worden door C-19. Heb je daar al eens naar gekeken Erwin?

  Like

 4. Overigens is veel ‘zuivere’ informatie veelal op de ofiiciele websites van RIVM, WHO, GPMB en Gavi te vinden. ‘De media’ zijn echter vaak enorm selectief in berichtgeving. Bv zo-en-zoveel besmettingen zonder daarbij het totaal aantal tests te vermelden. Ook vind ik verdraaid weinig berichtgeving over de nieuwe wet die rechtspersonen met ondemocratische bedoelingen of acties moet gaan bestrijden . Wie is hier ondemocratisch bezig vraag ik me dan af.

  Geliked door 2 people

 5. En zo is dat. Ik verbaas mij in steeds grotere mate over de massa-hysterie. Ik heb op mijn dertigste een septische shock doorgemaakt. Wat dus, mbt de statistieken, ook uitzonderlijk was: m.n. babies en oude mensen gebeurt dit, en mensen met een zeer lage weerstand. Dat laatste zal het dus getriggerd hebben in mijn geval: 7 maanden na de bevalling van mijn oudste zoon, te lang door blijven lopen met allerlei klachten. Tja, dan kan het mis gaan. Maar nogmaals: uitzonderlijk. En er is niemand in mijn omgeving geweest die vervolgens een angst heeft ontwikkeld om gegrepen te worden door een hemolytische streptokok. Gelukkig! Sterker nog: heel veel mensen weten niet eens wat een sepsis is. En volgens mij sterven daar jaarlijks toch een heleboel mensen aan. Het is weliswaar niet zo dat dat een ‘besmettelijk’ iets is, maar dan toch zeker kan het zomaar gebeuren door een wondje bijvoorbeeld, dat gaat ontsteken en tadaaaaa. Kortom: Ik heb de indruk dat door MSMedia en politiek ingespeeld wordt op angst. En angst, tja, is een heel slechte raadgever…

  Geliked door 1 persoon

  • Een vriendin van mij is enige jaren gelden overleden aan een sepsis als gevolg van – kennelijk – een verwaarloosde griep. Okee, ze was ‘wat ouder’ maar zeker geen kwetsbare bejaarde.
   Dat was uiteraard een enorme schok, maar toch is iedereen daarna gewoon doorgegaan met zijn/haar leven.

   Hoe anders gaat men nu om corona. Ongelooflijk. En ja, er wordt overduidelijk ingespeeld op angst, sterker nog, de bangmakerij lijkt inmiddels niet meer te stoppen.
   En ik me maar afvragen waarom.

   Like

 6. Mijn eerste gedachte toen dit nieuws over deze ‘kerngezonde sportieve’ jongeren in de media kwam, was ‘zullen we achteraf ook nog horen wat er daadwerkelijk aan de hand was?’
  Nou, we weten het inmiddels: deze mensen – mannen – hebben helaas een genetische afwijking op hun enige X-chromosoom. Maar heeft u het op de voorpagina’s gelezen of besproken zien worden op tv, om de mensen gerust te stellen dat hier toch sprake is van een zeer zeldzame uitzondering?
  Uiteraard niet… want de ANGST moet blijven overheersen, en bij voorkeur juist ook bij die ongehoorzame jongeren, dus deze gevallen kwamen onze angsttrom-bespelers uitermate goed uit.

  Los hiervan vraag ik me af wat er in ’s hemelsnaam is gebeurd met het reken- en wiskunde-onderwijs, met name statistiek, dat de mensen zich zo blijven aangesproken voelen door uitzonderlijke gevallen.
  Worden die vakken überhaupt nog gedoceerd?

  Like

 7. Grappig om te lezen hoeveel mensen dit artikel delen(195 keer bij het schrijven van dit bericht), de reacties voornamelijk bevestigend zijn in mensen hun opvatting dat corona een enorme hoax is of de maatregelen van de overheid overdreven. Alsmede dat de media een verkeerd beeld geeft en alle mensen die zich zorgen maken overdrijven.

  Als je één link verder zou klikken, zou je kunnen lezen dat dezelfde auteur zich ook zorgen maakt over hoe snel de ziekenhuizen vollopen en dat het vervelend is dat de zorg afgeschaald moet worden. Dit wordt echter slechts 6x gedeeld.

  Even los van of corona wel of niet een maatschappelijk probleem is en of de maatregelen van de overheid te heftig zijn of niet, zou ik iedereen eens willen aanraden om de documentaire “social dilemma” te kijken. Misschien zie je dan in dat alle informatie die je binnen krijgt niet alleen door jou geselecteerd wordt. Facebook, Insta, Google en vrijwel al onze aan het internet aangesloten middelen bepalen via een algoritme wat je leest.

  Kortom: Als je je zorgen maakt over corona en regelmatig daarop klikt, dan ga je dus automatisch meer artikelen lezen die je zorgen over corona aandikt. Andersom als je denkt dat corona een hoax is of de maatregelen van de overheid overdreven zijn ga je daar artikelen en “informatie” over lezen, luisteren of bekijken.

  Blijf met elkaar praten, leef je in en lees eens iets wat niet in jouw gedachtengoed past. Probeer je daar dan ook eens in in te leven. Hoe we deze crisis ook door gaan komen, met maatregelen of zonder, in paniek of niet. We zullen uiteindelijk ook weer met elkaar doormoeten.

  Like

  • Het probleem is dat we al sinds februari een dagelijkse portie enorme bangmakerij over ons uitgestort krijgen via de reguliere media, terwijl inmiddels allang duidelijk is dat corona helemaal niet dat verschrikkelijke killervirus is, maar een virus met effecten vergelijkbaar aan die van een stevige griep, met grotendeels dezelfde symptomen, dezelfde risicogroepen, en met een IFR in dezelfde orde van grootte.

   Om onduidelijke redenen krijgen deze feiten – jazeker, een inmiddels zelfs door de WHO wetenschappelijk bevestigd – een heel stuk minder aandacht en moet je relativerende berichten over ‘het gevaar’ zelfs met een lantaarntje zoeken. Helaas loop je dan ook het risico dat je terecht komt op, inderdaad, zeer twijfelachtige sites met een hoog gehalte aan misplaatst complotdenken.

   Dat maakt dus ook dat vele logisch denkende, goed opgeleide en kritische mensen erg blij zijn met dit blog van dhr. Kompanje en juist zijn relativerende posts dus ook uitgebreid gedeeld worden.

   Like

 8. De meeste van die ogenschijnlijk gezonde jongemannen zijn vanaf hun geboorte stevig gevaccineerd. Dr. Viera Scheibner, de wereldautoriteit in vaccinatieschade, heeft mij in een 1 op 1 presentatie laten zien dat geen enkel vaccin zonder gevolg blijft. Of dat nu aan de buitenkant zichtbaar is, of niet. Niemand weet wanneer de laatste druppel valt…
  Case in point is in 2009 de dood van Freek Hagoort (9 jr), een sportief en altijd actief jongetje die drie dagen na zijn DTP- en BMR-vaccinaties dood naast zijn vader in bed lag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s