Houston: we have a problem!

Ineens werden ze weer gemeld tijdens de ochtendoverdracht op de intensive care: opnames van patiënten met COVID-19 nadat dat in de zomermaanden een grote uitzondering was. In de zomer werden de bedden op de intensive care bezet door non-COVID-19 patiënten: jonge mannen met een schedelhersenletsel door een verkeersongeval; vrouwen van middelbare leeftijd met een subarachnoïdale bloeding; een oudere patiënt met een sepsis; mannen van middelbare leeftijd die na een hartstilstand gereanimeerd waren; een jonge vrouw met een longembolie; een patiënt met ernstig ontregeld leverfalen of COPD en uiteraard de zogenoemde electieve opnames: patiënten die na een ingrijpende operatie op de intensive care werden bewaakt en behandeld. Patiënten die aan slokdarmkanker waren geopereerd; zij die een ingewikkelde neurochirurgische operatie hadden ondergaan; patiënten waarbij een levertransplantatie was verricht. Allemaal patiënten die een bed op de intensive care en gespecialiseerde zorg en verpleging hard nodig hadden. Voor velen de enige plaats om nog te overleven.

Patiënten op de intensive care hebben veelal orgaanfalen. Een of meerdere organen verliezen (tijdelijk) hun functie. Op de intensive care worden deze functies tijdelijk vervangen door apparaten (beademing, dialyse, hart-long machine [ECMO]) en medicatie. Maar vooral gespecialiseerde verpleegkundige en medische zorg doet hen door de crisis heen komen. Op een academische intensive care, zoals het Erasmus MC, overleeft ongeveer 80% de opname op de IC. 20% komt op de IC te overlijden, meestal omdat de ingestelde behandeling disproportioneel is geworden bezien vanuit de kans op slagen.

Tijdens de eerste uitbraak van COVID-19 in maart-april van dit jaar kwam de zorg voor deze ‘gewone’ intensive care behoeftige patiënten in gedrang. Het grote aanbod van patiënten met COVID-19 zorgde voor beddentekort en afschaling van de reguliere zorg. Er was ook een tekort aan gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen.

Bron: allecijfers.nl

Tot week 38 was de aanwas van patiënten met COVID-19 op Nederlandse ICs minimaal. Er lagen nog wel COVID-19 patiënten op de IC, maar dat waren zogenoemde ‘langliggers’, patiënten die al weken op de IC lagen.

In week 39 kwamen er ineens nieuwe patiënten met COVID-19 achtige verschijnselen. Daarna liep het de laatste twee weken gestaag weer op. Nu (21 oktober) liggen er weer 476 patiënten met (verdenking op) COVID-19 op Nederlandse ICs. Vorige week was de helft van de intensive care bedden op Nederlandse ICs bezet met non-COVID-19 patiënten (n= 456) en de ander helft (n = 450) met COVID-19 patiënten. Dat vind ik oprecht zorgelijk.

Bron: allecijfers.nl

Waarom is dit zo zorgelijk?

 1. Omdat de non-COVID-19 zorg mogelijk weer in het gedrang komt. Operaties moeten worden uitgesteld. Hierdoor kunnen non-COVID-19 patiënten schade ondervinden. We zitten gelukkig nog ver weg van de dramatische piek in week 16, maar zorgelijk is het wel. En er wordt nu al afgeschaald.
 2. Het is ook zorgelijk omdat er een tekort is aan intensive care gespecialiseerde verpleegkundigen en daarnaast ook een verminderd enthousiasme bij niet-IC-verpleegkundigen die tijdens de eerste golf op de ICs werkten. Zij staan niet te springen weer op een COVID-19-IC te gaan werken (uitzonderingen daargelaten uiteraard). De al maanden geleden beloofde bonus van 1000 Euro is nog steeds niet uitgekeerd. En de weer opgestarte reguliere zorg gaat gewoon door en moet ook gewoon doorgaan. Daar zijn de verpleegkundigen en artsen ook hard nodig.
 3. Gelukkig lijkt het nu met de hoeveelheid patiënten op de IC nog niet zo’n vaart te lopen als begin van het jaar, maar gerust ben ik er zeker niet op.

De quote ‘Houston we have a problem‘ (uitgesproken op 13 april 1970 tijdens de Apollo 13 vlucht) wordt veel gebruikt om alarm te slaan voor een onvoorzien probleem. Het is te hopen dat het aantal IC-opnames weer afvlakt, daardoor mijn zorgen worden weggenomen en we gerust kunnen zeggen ‘We are in control‘.

10 gedachtes over “Houston: we have a problem!

 1. Een blik IC verpleegkundige kan je jammer genoeg niet opentrekken. Kan je tijd/energie besparen door alle COVID patiënten onder te brengen in bvb het Militaire Hospitaal te Utrecht? De bestaande zorg kan dan gewoon doorgaan. Voorkomt deze aanpak logistieke problemen? Een bed vinden is zelfs anno 2020 met HL7 koppelingen over en weer lastig. Vergroot het de capaciteit? Is de inzet van een leger zorgverleners mogelijk?

  Like

 2. Misschien wordt het eens tijd dat de oppositie, of het journaille, de eerstverantwoordelijke voor dit capaciteitstekort (want dat is het – bij een heftige griepgolf hadden de IC’s ook vol gelegen) eens aanspreekt.
  Vooral ook omdat diegene de hele zomer de tijd heeft gehad om de capaciteit uit te breiden, maar dit heeft nagelaten, terwijl een kind toch kon bedenken dat dit hoogstnoodzakelijk was gezien de aantocht van de herfst/winter – met of zonder corona.
  We zitten met een enorme groeiende (over-)bevolking die ook nog eens stevig aan het vergrijzen is. Met alle kans dus op een stijgende hoeveelheid mensen die kwetsbaar zijn (opnieuw: en niet alleen voor corona).
  Hoe haal je het dan in je bol om extreem te gaan bezuinigen op (IC-)ziekenhuisbedden en personeel?
  Vraag het Rutte, die weet het.

  Los hiervan, hoe denk jij over het idee om voor de corona-patiënten een apart ziekenhuis op te tuigen, zodat alle (of veel) reguliere zorg elders gewoon door kan gaan. Het lijkt me verre te prefereren dan het huidige gesleep met patiënten en ook nog met het oog op het risico voor besmetting van alle overige aanwezigen in de ziekenhuizen – dus niet alleen op die corona-afdelingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vraag me de hele tijd al ongeveer het zelfde af. Blijkbaar gaan de kosten van het (gedeeltelijk) platleggen van de economie in de miljarden lopen. Om nog maar niet te spreken van wat die uitgestelde zorg en de gezondheidsproblemen veroorzaakt door de maatregelen aan geld gaan kosten voor de samenleving. Was dat geld niet veel beter besteed geweest aan het drastisch opschalen van de zorg? Ik bedoel: we hebben er ruim een half jaar de tijd voor gehad. Ik snap dat je niet zomaar een blik artsen en verpleegkundigen kunt opentrekken, maar we hadden toch wel íets kunnen doen? Dit blijft me maar verbazen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Proef ik nu een beetje een cynische ondertoon met Houston en New Arrivals? Of maakt u zich opeens toch echt zorgen.. 🤔 Het is niet zonneklaar waag ik te beweren.

  Like

 4. Beste Erwin,

  Ik vroeg me af of dit bij jou bekend is omtrent de meldingen van ziekenhuisopnames, ik vind het nogal schokkend. Dit geeft toch een zeer vertekend beeld?
  “Voorheen gebruikte het dashboard een open data bestand van het RIVM voor ziekenhuisopnames. Deze is gebaseerd op de Osiris database. Echter is hier sprake van aanzienlijke onderrapportage. Het bestand van NICE is completer, maar hanteert ook een ruimere definitie van ziekenhuisopname. Het RIVM rapport neemt alleen de patiënten mee die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis liggen, terwijl NICE dat onderscheid niet maakt en dus ook ziekenhuisopnames van patiënten met COVID-19 die om een andere reden in het ziekenhuis zijn opgenomen, meeneemt.”

  Dit is een citaat van het Dashboard van het RIVM; https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/verantwoording?fbclid=IwAR0I1mE2tDERaYpdWvC2EjJjdBUXkDo3cmxPjcDo3td0qjjkeGPN443ydpQ

  Betekent dit dat als ik met een hartinfarct binnenkom en positief op Corona wordt getest dat ik dan een coronapatient ben?

  Met vriendelijke groet,
  Pan Poelgeest

  Like

  • Zoals u het leest, zo interpreteer ik het dus ook.
   Gechargeerd gezegd komt het er dus op neer dat, als je je met een ingegroeide teennagel meldt bij het ziekenhuis, en je blijkt als verder volledig gezond persoon ineens positief te testen op die PCR-test (NB: wat dus iets heel anders is dan ‘besmet’), je ineens als corona-patiënt te boek komt te staan – en waarschijnlijk ook als zodanig wordt opgenomen in de statistieken.

   Het kan aan mij liggen, maar als dit inderdaad klopt, dan hebben we hier te maken met je reinste volksverlakkerij, kennelijk om die zogenaamde ‘besmettings’cijfers zo hoog mogelijk te laten lijken.
   Want waarom worden de data sinds oktober ineens op deze manier verwerkt?
   Ik kan alleen nog maar gissen naar het hoe-en-waarom hiervan.

   Like

 5. Dit soort berichten ondanks zorgelijk voelen kwa format veel beter dan de hysterie in de media, dit spreekt mij als mijzelf enigzins intelligent achtend mens op feitelijke cijfers aan. Dank.

  Mijn vragen aan u als onderzoeker, ik kan het zelf niet vinden namelijk;
  Hoe zit dit normaal in de periode waarin we nu zitten. Dus in 2019, 2018, 2015?;
  Als dit normaal in de virus seizoenen ook zo is, is het dan ook zo dat we misdiagnose hebben en eventueel andere virussen aan Covid toeschrijven? Of niet;
  Zou het helpen als we van de pot van 50 miljard hulp 5 of 10 miljard uittrekken en daarmee zorg inkopen? En zijn we daar misschien dan nu een paar maanden te laat mee.

  Veel vragen maar dit zijn denk ik net de kernpunten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s