COVID-19: De 118 doden en 288 ziekenhuisopnames van de laatste week

De coronacrisis wordt vooral cijfermatig bepaald en wekelijks door het RIVM aan de samenleving gemeld als legitimatie van de vergaande maatschappelijke maatregelen en beperkingen. Het stijgende aantal besmettingen (mensen die positief getest zijn met de PCR test) heeft de overheid doen besluiten tot een ingrijpende toename en aanscherping van maatregelen. Maar positief getesten zijn geen ziekenhuisopnames en geen overledenen, de meeste besmette mensen zullen nooit met COVID-19 in een ziekenhuis belanden of hieraan overlijden. Besmette mensen kunnen wel tot ziekenhuisopnames en sterfte (bij zichzelf en anderen) leiden; vandaar de drastische maatregelen. Cumulatieve toename van het aantal patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen kan wel leiden tot overbelasting van de zorg en afschaling van de non-covid zorg. Juist dat laatste is dramatisch en zeer zorgelijk. Gisteren lagen er in het Erasmus MC Rotterdam 21 patiënten met COVID-19 op de intensive care en werd er weer gesproken over mogelijke afschaling van de reguliere zorg.

In deze en mijn voorgaande blogs meld ik het aantal overledenen aan/met COVID-19 en de leeftijdsverdeling daarvan van de laatste week, zoals dit in de weekrapportage van het RIVM te vinden is.

Tussen 13 en 20 oktober waren er in heel Nederland 288 nieuwe opnames in ziekenhuizen en overleden er 118 Nederlanders met/aan COVID-19.

Bijzonder is dat getallen verschillen per berichtgever. Op de site allecijfers.nl kunnen we zien dat van 13 oktober 00.01 uur en 20 oktober 24.00 uur er 218 patiënten aan COVID-19 zijn overleden. Het RIVM (GGD) rekende vanaf 13.oktober 10.01 uur tot 20 oktober 10.00 uur. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er op 13 oktober tussen 00.01 uur en 13 oktober 10.01 uur en 20 oktober tussen 00.00 uur en 10.00 uur 100 patiënten zijn overleden. Waar dit verschil in zit weet ik niet, maar ik ga in deze blog uit van de weekrapportage van het RIVM (GGD).

Bron: allecijfers.nl

De overledenen

Ook deze week waren het weer vooral de (zeer) ouderen die zijn komen te overlijden met/aan COVID-19. Jonger dan 40 jaar is afgelopen week niemand aan deze ziekte overleden. Tussen 40 en 70 jaar 12 patiënten (10% van het geheel).

Ouder dan 70 jaar zijn 104 patiënten overleden met/aan COVID-19 (88% van het geheel). Ouder dan 80 jaar zijn dit 83 patiënten (70% van het geheel) en onder 90+ers zijn dit er 20 (16% van het geheel); aldus de gegevens van het RIVM.

118 overledenen in deze week betekent dat 0,0006% van de Nederlandse bevolking in deze week is komen te overlijden aan COVID-19 (Bevolking 17.457.720) waarvan 88% ouder was dan 70 jaar.

De ziekenhuisopnamens

Van de 288 nieuwe ziekenhuisopnames waren 15 patienten (5%) jonger dan 40 jaar. In de leeftijdscategorie 40 en 70 jaar waren er 114 patiënten (40%) en ouder dan 70 jaar 159 patiënten (55%).

Conclusies

Ook deze week waren het weer hoofdzakelijk de (zeer) oude patiënten die zijn overleden aan/met COVID-19 en meer dan de helft van de nieuw opgenomen patiënten was ouder dan 70 jaar. Jonge patiënten (< 40 jaar) vertegenwoordigen slechts 5 % van de nieuwe ziekenhuisopnames en er overleed deze week niemand jonger dan 40 jaar.

Dat is ook terug te zien in onderstaande tabel waaruit blijkt dat de meeste aan/met COVID-19 overledenen een hoge leeftijd hadden (Gegevens tot en met 20 oktober 2020 Bron: allecijfers.nl).

Dit laatste, er sterven weinig jonge mensen aan COVID-19, komt overeen met de conclusie van de review van 61 studies door John Loannidis in het Bulletin van de World Health Organization waarin wordt gesteld dat de infection fatality rate (het aantal mensen dat is overleden in verhouding met het aantal door een infectie besmette individuen [niet en wel ziek]) voor mensen <70 jaar varieert tussen 0,00% en 0,31% met een median van 0,05% is. De kans om op jonge leeftijd te komen overlijden aan COVID-19 is dus zeer klein.

Hieronder de tabel uit de weekrapportage van het RIVM, op 20 oktober gepubliceerd.

Bron: RIVM

17 gedachtes over “COVID-19: De 118 doden en 288 ziekenhuisopnames van de laatste week

 1. Dankjewel voor je heldere uiteenzetting. Met name jouw uitleg ondersteunt mijn keuzes en uitleg in mijn omgeving. En dan hopelijk kunnen we samen (staan we sterker) nieuwe verbindingen maken voor andere keuzes.
  Begrijpen hoef ik het niet meer. Ik schouw, verwonder en kies mijn weg. Gesteund door jou. Dankjewel

  Geliked door 1 persoon

  • Ik geef mijn reflectie op het aantal ziekenhuisopnames voor COVID-19 en aantal mensen dat aan deze ziekte is komen te overlijden zoals deze wekelijks door het RIVM worden verstrekt. Als ik ‘dus niet weet wat er in Nederland speelt’ dan weet het RIVM dit ook niet, want ik gebruik hun data.

   Geliked door 2 people

 2. Over ouderen en jongeren… ja die groepen zijn allebei kwetsbaar, want allebei zitten ze de hele dag verplicht in hun school of tehuis; er moet om te beginnen verse buiten luchtventilatie zijn op alle scholen en zorginstellingen .
  Deze gebouwen dragen ook zorg voor de gezondheid van hun docenten en leerlingen en van hun oude of zieke bewoners.
  Het virus buiten hun deuren te houden is nu de belangrijkste taak!

  NORG: oktober drama 14 doden en zieke zorg-medewerkers.
  De GGD snapt niet hoe het kan…rara…
  het is een laag bungalow gebouw: kleine kamers.
  Volgens een review op http://www.zorgkaart.nl over dit tehuis was daar in de gezamenlijke ruimte geen 1,5 meter afstand mogelijk en er was geen goede ventilatie! De woon en activiteiten- kamer was veel te klein: iedereen zat op elkaar.
  Kijk op Zorgkaart.nl bij Dignis de Omloop Norg.

  AMSTERDAM: oktober Corona Spinoza Lyceum, daar gaat het continu mis! School moest dicht in september met weer veel besmettingen:
  61 leerlingen en 11docenten.
  De GGD weet ook hier niet hoe dat kan…rara…
  Het is een OUD gebouw
  Ook hier wordt niet naar de ventilatie gekeken: vermoedelijk zit er geen of een oud aircosysteem met RECIRCULATIE in en is geen of weinig verse lucht toevoer!

  In Nederland is het nu een foute en verouderde boel; overal moeten de allernieuwste systemen worden geïnstalleerd.
  En wel zo snel mogelijk.
  In Zweden is de luchtventilatie en verversing prima, want daar is in binnenklimaat REcirculatie verboden!
  Corona is mede daardoor in Zweden goed onder controle.
  Wilt u dit over deze Coronavirus uitbraken door ventilatie-ellende aub ook melden op uw site? Dank u!
  Vriendelijke groet,
  An .

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat 90+ers 16% van het geheel uitmaakten zegt misschien wat meer als je weet in hoeverre dit een over- danwel ondervertegenwoordiging is.
  Dus bijvoorbeeld met een index 200, als in: 200 keer zoveel als hun percentage in de bevolking.

  Like

  • Er zijn ongeveer 100.00 Nederlanders ouder dan 90 jaar en jonger dan 95 jaar en 24.000 Nederlanders ouder dan 95 jaar.

   Mijn punt is dat het vooral de zeer ouderen zijn, die door het natuurlijke verzwakken van hun weerstand en immuunsysteem, die komen te overlijden aan COVID-19 en dat de kans dat jongeren overlijden aan deze ziekte heel klein is. Ik weet niet of een berekening van over- ondervertegenwoordiging illustratief is voor hetgeen ik wil laten zien.

   Like

   • Ik schreef mijn reactie omdat het noemen van “16%” voor mij inderdaad niet illustratief was, althans niet zonder context. Het leek wel veel, maar ik heb de bevolkingspiramide niet zomaar voor ogen. Die 200x was een nachtelijke hoofdrekenschatting, in werkelijkheid is het een factor 22 (ik zat er een nulletje naast).

    Even nagerekend:
    – Er zijn 129.700 90+ers. Dat is 0,75% van de bevolking. Van de overledenen is het 16%. Dat is 22 maal oververtegenwoordigd.
    – Ter vergelijking: Er zijn 4.645.907 mensen tussen 50 en 70. Dat is 27% van de bevolking. Van de overledenen is het 11%. Dat is minder dan de helft ondervertegenwoordigd: een factor 0,4.

    Je zou kunnen zeggen dat voor deze laatste groep geldt dat ze 55 keer zo weinig kans hebben om aan Covid te overlijden als 90+ers. (55 x 0.4).

    Like

 4. Bedankt voor de heldere uiteenzetting. Af en toe begin ik met alle berichtgeving en schreeuwende koppen (COVID19-porno) te twijfelen aan mijzelf en hoor ik mijzelf denken ‘ik ben toch niet gek, of zie ik het nou helemaal verkeerd’…. Dit soort berichten plaatst het weer mooi in perspectief en geven mij weer wat rust. Ga vooral door met dit soort relativerende berichten. Bedankt!

  Like

 5. Ook ik lees graag uw blogs. Het houdt mij op de hoogte, is helder, overzichtelijk èn vooral ‘down to earth’. In gesprekken met als onderwerp Covid19, kabinet, media etc. (je ontkomt er haast niet aan) waarin eenzijdige berichtgeving doorklinkt, verwijs ik graag naar uw blog. Bij deze: Dank u wel. En ga vooral hiermee door.

  Like

 6. Geachte heer Kompanje,

  Steeds vaker bekruipt mij het gevoel dat de maatregelen werkelijk niets uitmaken. De regels zijn in de afgelopen tijd alleen maar aangescherpt terwijl de positieve testuitslagen alleen maar oplopen. Een groot deel van de bevolking schuift de schuld door naar eigenwijze en niet gedisciplineerde Nederlanders die zich niet aan de maatregelen houden. Echter in heel Europa lopen de positieve testuitslagen op ondanks draconische maatregelen en boetes. Dus ik heb het idee dat de maatregelen net zo goed kunnen worden opgeheven.
  Graag lees ik wat hierop uw visie is.
  Margreet Benz

  Like

 7. Dank u voor uw duidelijke en realistische toelichting op de coronacijfers, die we in overvloed krijgen te zien in de main stream media. Enige tijd geleden heb ik ook nog een paar interviews met u beluisterd (bv. te vinden op YouTube).
  Fijn dat er nog mensen zijn die kritisch, nuchter en relativerend kunnen denken, praten of schrijven. Ik erger me zeer vaak aan de eenzijdige berichtgeving in de grote media. Er is onderhand een massahysterie ontstaan in ons land en dat vind ik zorgwekkend.

  Ik zou iedereen willen adviseren om zelf ook kritisch onderzoek te (blijven) doen naar de cijfers, nieuws en achtergronden m.b.t. dit covid-19 virus. De NOS en andere grote dagbladen vertellen niet het hele verhaal.

  Like

 8. Beste Erwin, het lijkt er op dat als je naderhand je post update, de commentaren die tot dan toe waren gepost, na die update weer verdwenen zijn – er is er wéér een van mij weg, en dat terwijl ik juist mijn waardering voor uw blog uitsprak. Is hier iets aan te doen?

  Like

 9. Dank voor de uiteenzetting. Nu we bang worden gemaakt met het aantal positieve tests (per dag zelfs), vraag ik me af hoeveel tests er worden afgenomen, dat zet het aantal ‘besmettingen’ namelijk in het juiste perspectief. Enig idee waar die informatie te vinden is?

  Like

 10. Duidelijke uiteenzetting maar feit blijft wel dat de ziekenhuizen overbelast raken door het aantal Covid-19 patienten die dagelijks opgenomen moeten worden en dat de reguliere zorg hierdoor afgeschaald wordt.
  Wat dat betreft is het aantal overlijdens in welke categorie dan ook minder interessant, blijft natuurlijk altijd triest voor de nabestaanden.

  Ik begrijp ook niet goed wat u met deze uiteenzetting wilt aantonen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s