Nog meer bloemen in de knop geknakt

Het aantal opnames in Nederlandse ziekenhuizen van patiënten met COVID-19 en het aantal sterfgevallen aan deze ziekte zou de laatste week ‘schrikbarend zijn toegenomen’ zo hoorde ik in de mainstream media. Overleden er in de week daarvoor nog 61 patiënten aan/met COVID-19 en waren er 170 patiënten opgenomen (zie mijn vorige blog), vorige week telden we 91 overledenen en 201 nieuwe ziekenhuis opnames. Dertig doden en 31 opnames meer in de ziekenhuizen dan de week hiervoor. Zo valt te lezen in de weekrapportage (7-13 oktober) van het RIVM. Het is goed om in perspectief te realiseren dat er per week ongeveer 2800 Nederlanders aan andere aandoeningen overlijden. Per week overlijden ongeveer 385 Nederlanders aan de gevolgen van het roken van sigaretten. In totaal werden op 13 oktober 2020 1144 patiënten met COVID-19 in een ziekenhuis op een verpleegafdeling verpleegd en 192 patiënten op de intensive care behandeld (meldingen GGDen). Daarnaast zijn er vele Nederlanders die, net als met influenza, met COVID-19 thuis uitzieken. Maar volgens de kristallen-bol-kijkende experts moet het ergste nog komen.

Laten we even stilstaan bij de 91 overledenen. Er was er één in de leeftijd van 35-39 jaar, één in de leeftijd van 55-59, 4 tussen 60-64 jaar, 6 tussen 70-74 jaar en daarna gaat het ‘hard’ oplopen. Tussen 75 en 95+ overleden 73 patiënten (80% van de 91), waarvan er 19 patiënten ouder dan 90 jaar (21% van 91) waren. Net zoals in vrijwel alle maanden dat de coronacrisis in ons land heerst waren het ook vorige week weer vooral de oude en zeer-oude patiënten die aan het SARS-CoV-2 virus bezwijken. Ook nu weer. 

Ik blijf het herhalen: dat oude (75+) en zeer oude (90+) mensen overlijden is toch echt een normale natuurlijke gebeurtenis, ongeacht de reden van overlijden. Al zo lang wij ons kunnen heugen is dat het geval. En voordat het SARS-CoV-2 virus de zeis onder de ouderen zwaaide maakten slechts zeer weinigen zich er druk over dat deze ouderen overleden aan de gevolgen van een longontsteking (‘Friend of the aged), influenza, een beroerte, hartfalen, longfalen, een val, een sepsis, kanker of iets anders naars. Of gewoon aan ouderdom ( op een gegeven moment is toch écht de rek uit de telomeren). Voordat het SARS-CoV-2 in onze wereld kwam vond iedereen dat overlijden aan deze ziekten ‘er gewoon bij hoorde’ (boven de overlijdensberichten stond dan ‘Na een lang en rijk leven is van ons heengegaan‘), maar nu is het sterven aan of met COVID-19 blijkbaar een schande. ‘Het had vermeden moeten worden!’ Wanneer ik zeg dat oude mensen nu eenmaal doodgaan wordt het mij verweten ‘niet om ouderen te geven‘. Of ‘dat doodgaan aan COVID-19 écht vermeden had moeten worden‘. Welnu, ik geef zéker om ouderen en ik gun hen het leven, maar eens ga je toch écht dood. Onvermijdelijk. Als we niet kunnen accepteren dat COVID-19 een van de ziekten is waar je op oude leeftijd aan kunt bezwijken en daar verontwaardigd over blijven ontbreekt ons alle werkelijkheidszin. En de media: wanneer die blijft roeptoeteren dat er een ‘schrikbarende toename‘ is van het overlijden aan COVID-19 (zonder daarbij te vermelden dat het om oude en zeer oude mensen gaat) wordt het toch wel erg verbijsterend, verontrustend en verwonderlijk. Zijn we nu werkelijk zover van de natuur af komen te staan dat op hoge leeftijd doodgaan aan een natuurlijk virus een vermijdbare schande is? Als ik daar lang over nadenk word ik toch echt toenemend somber. 

24 gedachtes over “Nog meer bloemen in de knop geknakt

 1. Dank. Nuchterheid is helemaal zoek, lijkt het. Ben bijna 75 en leef voluit met vrouw, kinderen, kleinkinderen en vrienden en protesteer/demonstreer tegen de maatregelen omdat ik het aan mijn klein- en alle kinderen verplicht ben. Zij mogen nooit wennen aan een 1,5 m en masker samenleving. De schuld krijgen omdat opa corona krijgt?!? Gelukkig knuffelen zij mij zonder terughoudendheid. Dankbaar ben ik en intens verdrietig voor hen die zich het leven hebben laten afpakken waar het niet nodig is. Ik ga liever dood aan een knuffel dan aan het verdriet het te missen.

  Nogmaals dank voor je relativerende woorden, hoop dat het mensen tot nadenken stemt.

  Warme groet, Juun.

  Geliked door 3 people

 2. Beste dr. Kompanje,

  Al vanaf het begin probeer ik zoveel mogelijk info tot mij te nemen die tegen de mainstream in een ander geluid laat horen.

  Naar aanleiding van o.a. uw berichtje vraag ik me nu af hoe ik dan de berichten op het journaal zou kunnen interpreteren over de ‘volstromende ziekenhuizen’ en de ‘toenemende druk op de zorg’. Men laat ook verpleegsters en dokteren over dat laatste aan het woord. En dàt geeft mij te denken. Ik geloof zeer zeker dat we misleidt worden en dat er ontzettend veel angst gezaaid wordt! Alleen lijkt het mij onwaarschijnlijk dat deze druk op de zorg en de volstromende ziekenhuizen niet zouden kloppen. Hoe kijkt u daar tegenaan? Ik vind dat zo verwarrend! Het houdt mij uit de slaap.

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Job Hanegraaff ( gezonde vrouw van bijna 72 jaar )

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

  • Dit is precies mijn dilemma! Het feit dat de zorg om ontlasting vraagt , lijkt de motivatie voor de regels bij de regering!
   Hoe heeft dat gefunctioneerd bij andere epidemieën? Komt dat puur door de ademhalingsproblemen? Helemaal duidelijk is het niet……een veranderd denken binnen de maatschappij zal zeker ook een rol spelen.
   Ik wil echt niet zeuren …….we hebben het ondanks alles zeer goed hier! En ik houd me graag aan de regels ten behoeve van een ander!
   I

   Like

  • Beste Job, Ik begrijp uw verwarring. U bent niet de enige. Ik beroep mij op de gegevens die het RIVM elke week ons levert. In totaal lagen er op 13 oktober ruim 1100 patiënten met COVID-19 op verpleegafdelingen en 192 patiënten op de intensive care. Wellicht zal het aantal de komende weken nog iets toenemen, maar ik heb geen kristallen bol om hier zeker over te kunnen zijn. In mijn blog ga ik in op het aantal patiënten dat met of aan COVID-19 is komen te overlijden. Dat zijn er niet veel en hun leeftijd is hoog. En de meesten leden al aan andere chronische ziekten.

   Geliked door 1 persoon

  • Beste meneer hanegraaff. Ik ben zo iemand die van de ok werd gerukt 2e helft als beademingsspecialist om op de covid unit te gaan werken. Mensen die op in het ziekenhuis werden opgenomen waren al 2 weken doodziek. Nu wordt er afgeschaald en er worden afdelingen idd vrij gemaakt voor covid patiënten, omdat ze nu gelijk worden opgenomen als ze echt ziek zijn, maar het is niet in vergelijking met 2e helft van maart. Hoofdzakelijk schalen de ziekenhuizen af omdat het personeel ziek is. Die gaan gewoon niet meer aan het werk ivm vrees een ander te infecteren. Het lijkt niet op de vorige keer. De toenemende drukte op het personeel wordt veroorzaakt omdat iedereen ineens geïsoleerd verpleegt moet worden. dat er in mijn ziekenhuis in 4 dagen zo een 300 operaties niet doorgaan spreekt niemand over. En daar heb ik slapeloze nachten van mag u weten…. gelukkig hoef ik niet meer bang te zijn omdat ik geloof in het vaccin wat mn eigen lijf heeft gemaakt toen ikzelf werd besmet en verleeft.

   Like

  • Beste,

   sinds onze Rutte aan de macht is heeft hij vol op de zorg bezuinigd. Als u de moeite nam om het het nieuws over voorgaande jaren te lezen over de druk (bij griep) op onze IC’s dan kunt u dit perspectief zetten. eerlijker was geweest dat onze zorg zou vertellen dat zij al jaren wegbezuinigd zijn.

   met vriendelijke groet,

   Like

 3. Dank je wel voor het uitzoomen en de juiste toon te zetten. Ik zelf vind het steeds een rare reactie dat als je vragen hebt bij de gevolgen van de maatregelen, je als antwoord krijgt: “oh dus je vindt het niet erg dat er mensen doodgaan of wacht maar als je zelf op de ic komt of ook jonge mensen gaan dood.”

  De maatregelen tasten de volksgezondheid aan. Direct doordat mensen die geen covid19 hebben minder adequate zorg krijgen, denk aan uitgestelde operaties, maar zeker ook indirect door uitgesteld kankeronderzoek en het missen van diagnoses in een vroeger stadium

  Ook psychisch welbevinden, welzijn en zingeving behoort tot je gezondheid. Ook deze is op veel punten in het geding. Daarnaast worden ook burgerrechten en zelfs grondrechten aangetast.

  Dat dit opzij gezet wordt voor het bestrijden van een virus dat niet bestreden kan worden is heel ernstig. We zijn niet meer aan het leven maar aan het overleven. Opa Juun zegt het in een eerdere reactie heel mooi: ik ga liever dood aan een knuffel dan aan het gemis er van.

  Mensen we leven nu. Wat denk je dat een 1,5 m masker maatschappij met onze gezondheid doet? Met onze samenleving, met de toekomst van de kinderen? Hoe komen we hier uit? Alleen een vaccin kan ons redden? Wat als het niet werkt? Wat als het nog 3 jaar duurt? Wat als er weer een virus komt en dan één die ook echt huishoudt in de jongere groepen?

  Erwin Kompanje heeft gelijk: de dood hoort bij het leven. Op een gegeven moment ga je dood. Het leven er voor op te geven, dus gaan overleven is niet leven. Het is wachten op de dood. Die sowieso komt. Wellicht een idee om alle doodsoorzaken van mensen boven de 80 als natuurlijk te bestempelen. Ik ben blij dat mijn vader vorig jaar overleed. 85 jaar. Hij viel om. Doodsoorzaak natuurlijk, onderliggende lijden COPD. Niemand over gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 4. Er is één garantie bij het leven, je gaat er van dood. De parameters, pech, veel risico’s, gezond leven beinvloeden de tijd en kwaliteit. Kwaliteit is datgene wat nu ondergeschoven wordt omdat de kolder collectief in de kop is geslagen.

  Like

 5. Praktijkvoorbeeld!
  Jonge vrouw van nu 20 jaar kreeg als baby na 9maanden ineens epileptische insulten. Ik begeleid haar om door inzichten en fysiek bewustzijn de spanningen binnen de perken te houden waardoor haar overprikkeld systeem zo min mogelijk hoeft te ontladen. Haar vele abcenses stonden een hogere opleidingsniveau in de weg. Ze wilde zo graag bij de ‘oudjes’ in het bejaardenhuis werken, want die zijn zo lief, zei ze.
  Het verplicht dragen van een mondkapje druist tegen haar principes in en eist nu zijn tol.
  Zuurstofopname wordt beperkt waar ze warrig en ‘raar’ in haar hoofd van wordt. Haar verminderde concentratievermogen leidt er nu toe dat ze uit haar liefdevolle functie wordt gezet. Verdrietig en ontgoocheld staat ze nu tussen de potten en pannen die haar mentaal kraken.
  De ‘oudjes’ krijgt ze soms op een middag te zien.
  Aanvallen nemen toe!
  Weer een bloem in de knop gebroken…..

  Like

 6. Beste Erwin Kompanje,

  Hartelijk dank voor deze heldere opsomming van voor mij anders verborgen gebleven ‘inside info’. Ik snap wel dat er geen politieke partij is die verantwoording wil nemen van hetgene u zo nuchter, realistisch en duidelijk in het bovenstaande heeft gedeeld. Mijn vraag is alleen: Zo eenvoudig ik dit begrijp, zo waar als het is, waarom komt deze informatie dan niet aan op de plekken waar het tot de enige juiste verandering zou kunnen leiden? Voor het politieke beleid zie ik o.a. de lobby van de verzekeringsmaatschappijen er voor verantwoordelijk. Privatisering is mijn ogen daarvan de oorzaak (vanaf het moment van privatisering is de zorg een verdienmodel geworden). Kunnen we deze ziekte niet eenvoudig tackelen met evt. meer geld en middelen (IC bedden, apparatuur etc., een conventionele oplossing). Vervolgens zou ík voorstander zijn ‘om het maar te laten gebeuren’, het hele beleid los te laten met als uitzondering bescherming voor de kwetsbare groep. Want hoe kan je een virus doden zonder het te laten sterven? Het gebrek aan werkelijk politiek leiderschap tekent zich in de huidige situatie af. Draconische beslissingen die de samenleving knevelt met gering resultaat, een laf uitstel van de executie. Eens zo vooruitstrevend, nu zeg ik ‘Hij die zijn regering blindelings gelooft heeft zijn heldere verstand weggegeven’.

  Succes met- en dank voor het sterke weerwoord!

  Walter Smaalders (61)
  Vormgever/schrijver/kunstenaar

  Geliked door 1 persoon

 7. Beste Erwin, wat ben ik blij dat je toch bent teruggekomen op je eerdere ‘leaving the field’-beslissing.
  Jouw nuchtere relativerende toon is namelijk heel erg hard nodig in deze tijd van (weer) oplevende collectieve, door de overheid en media aangeprate angstpsychoses en dito hysterie.

  Ik durf te beweren dat ik mede dankzij jouw prachtige blog niet inmiddels ten prooi gevallen ben aan een depressie, want het is toch te gek voor woorden dat doodgaan – aan wat voor ziekte dan ook – tegenwoordig kennelijk niet meer ‘erg’ is, tenzij je aan corona doodgaat – ook al ben je een terminale 80+-er?

  Wat is dit toch voor een waanzin? Denken mensen nou ècht dat als je stervende bent aan kanker, hart- en vaatziekten, ouderdom, of zelfs aan die doodnormale griep, dat dat gebeurt op een bedje van rozen, met vioolmuziek op de achtergrond?

  Mijn eigen ouders, zeer gezonde zelfstandig wonende en levende 85+-ers, hebben allebei aangegeven dat als de Man-met-de-Zeis bij hen aanklopt (al dan niet vanwege corona), zij Zijn bezoek dan gewoon zullen aanvaarden.
  Zonder alsnog kansloos gesodemieter in ziekenhuizen, slangetjes in bloedvaten, beademing en wat dies nog meer zij te ondergaan. Gewoon: “wij hebben inmiddels de leeftijd van de Zeer Sterken bereikt, een prachtig leven gehad, en ja, daar komt nou eenmaal op een gegeven moment een eind aan”, dixit pappa, die volgend jaar januari de 90 hoopt aan te tikken. (En dan gaat hij zéker weer een dikke knuffel van mij krijgen!)
  Zó kan het dus ook.
  Is dit de nuchterheid van de oudere generatie? Kunnen de huidige jongere generaties de gedachte aan hun eigen sterfelijkheid niet meer aan? Het lijkt er sterk op.

  Wat ik nu waarneem… jonge gezonde mensen, op de fiets, BUITEN dus, met bekluiers, sorry, mondkapjes op. Zelfs kindertjes. Mensen die een kans van 0,00000x hebben om überhaupt zwaar ziek te worden van corona, laat staan te sterven. Dit is toch gewoon massahysterie?

  Ik kan er met mijn pet niet bij.

  Dank je wel Erwin, en ga vooral door met dit prachtige blog. Je bent mijn rots in de branding!

  Like

 8. Bedankt voor dit realistische beeld. Al maanden vraag ik mij af waarom we in de media niet te horen krijgen welke leeftijd en onderliggende ziekten de overledenen hadden. En de besmettingen? Zijn deze mensen ernstig ziek of hebben ze lichte klachten die na een paar dagen weer over zijn net als bij een griep? Niets hoor je daar over. Ik vind dit ernstig…..het is geen objectieve berichtgeving meer maar een angstcultuur creëren. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat is hiervan de bedoeling? Wie kan mij hier antwoord op geven?

  Like

 9. Dank voor uw relativering. Iedereen die het met u eens is, zou een verklaring moeten ondertekenen dat ze geen beroep op de medische voorzieningen doen in geval van covid19. Risico van het leven zoals dat zo mooi geformuleerd wordt. Ik wens iedereen een heel goede gezondheid, hopelijk zonder ingrijpende corona.

  Like

 10. Ik denk dat het onderliggende probleem (oa al jarenlang structureel tekort en dan doel ik op verplegende functies) ook wel eens meer besproken zou mogen worden maar daar gaat het mis; het recente voorstel om beloning structureel te verbeteren werd afgewezen. “We” willen het niet. En om ‘dus’ te voorkomen dat de ziekenhuizen mogelijk overvol zouden kunnen geraken (heeel veel hypothese), maar weer een lockdown. Wat een angst op de gezichten, als ik gemondkapte mensen passeer. Gelukkig zijn we nog vrij om ervoor te kiezen wel/geen mondkap en toekomstige vaccinatie maar ik maak me zorgen over de brainwash die er gaande is.

  Like

  • Vergeet ook niet dat juist die meneer R. die nu de Grote Staatsman met de Grote Broek aan loopt uit te hangen verantwoordelijk is geweest voor heel veel recente (en minder recente) bezuinigingen op de zorg.
   De kabinetten Rutte zijn o.a. verantwoordelijk voor een fikse afname van het aantal IC-bedden over de afgelopen jaren.
   En dan gek opkijken dat als er ook maar een béétje toename is van zieken, zoals nu met deze nog altijd zeer bescheiden tweede corona-golf, het hele ziekenhuiszorg-systeem op tilt slaat en ‘reguliere zorg’ (wordt hiermee o.a. bedoeld diagnoses voor bijvoorbeeld kanker?) moet worden ‘afgeschaald. ‘
   Tsja, dat krijg je als er geen enkele reserve meer bestaat uit benodigde bedden en personeel.

   Maar krijgt meneer R. hiervoor de rekening gepresenteerd? Vergeet het maar. Het volk is door de media inmiddels zodanig bang gemaakt en murv gebeukt dat – naar het schijnt – een dikke 60% de volslagen overtrokken maatregelen, waaronder die afzichtelijke mondkapjes, toejuicht. Of het nou helpt of niet is irrelevant.

   Ieder volk krijgt naar het schijnt de regering die het verdient, maar ik schud mijn hoofd uit ongeloof…

   Like

 11. Iedereen die zich met de cijfers bezig houdt moet nu weten, dat de opname cijfers van de GGD de helft zijn van de cijfers verspreidt door de ziekenhuizen. Daarnaast bevatten de gepubliceerde weekcijfers in het rapport slechts de cijfers die in die week met een opname of overlijdens datum in die week gebeurd zijn. Dit lijdt tot aanzienlijke verschillen. Dit wordt duidelijke door de weekgrafieken van RIVM te bekijken en te kijken naar de gele balkjes (meldingen afgelopen week). Daarvan ligt soms meer dan de helft in voorgaande weken. Meldingen deze week binnengekomen van twee maanden geleden is geen uitzondering. Het probleem zijn de gebruikte informatiesystemen. Overigens de ziekenhuis opnamecijfers van afgelopen vier weken voor Ic en verpleegafdeling volgens NICE zijn voor IC 60, 109, 114, 171 en verpleegafdeling 380, 537, 569, 857. Als we zo verder gaan dan zijn er in de eerste week van november 700 IC opnames per dag en 3500 opnames per dag op de verpleegafdeling. De bezetting is dan 1150 IC bedden en 4500 bedden op verpleegafdeling. (aanname IC opname 2 weken en verpleegafdeling 9 dagen).

  Like

 12. Wat ben ik blij dat u toch niet bent gestopt met schrijven over Covid-19 zoals u in een eerder artikel zei dat u zou doen. We hebben dit tegengeluid zo hard nodig in deze crisis van gezond verstand.

  Like

 13. Goedenavond Erwin,
  Gelukkig zijn er mensen zoals jij. Realistisch en open. Netjes,maar geen blad voor de mond.
  Ik ben al meer dan 35 jaar Intensive care verpleegkundige. Heb de nodige kennis en werk- en levenservaring.
  Ja, dood hoort bij het leven. En elk sterven roept emoties op. Meestal verdriet, maar daarnaast veelal ook berusting en opluchting. Zowel bij de persoon die overlijd als bij familie. 2020 is een raar jaar. In maart wisten we weinig over Corona.
  En ja, het ziektebeeld is anders dan een stevige griep.
  In 2017-2018 waren er 9800 griepdoden. Daar werd weinig aandacht aan geschonken. Dat werd geaccepteerd.
  Elk jaar stromen de Ic’s vol met longontstekingen, Influenza etc.Elk jaar gaan er duizenden mensen dood aan luchtweginfecties.
  Wat ik niet begrijp is dat een ministerie van Volksgezondheid weinig tot niets doet/informeert omtrent bevordering van versterken van het immuunsysteem. Hoezo: volksgezondheid??
  Mondkapjes zorgen voor recirculatie van je Co2 , oftewel verzuring van je bloed. Hoofdpijn is een veelgehoorde klacht bij het (langdurig) dragen van mondkapjes. Voor COPD patiënten kan dit schadelijk zijn (Hypercapnie) Je weet dit zelf als ( ex) IC verpleegkundige.
  Daarnaast lees ik berichten van dermatologen en schoonheidsspecialisten dat er een toename is van huidirritaties/acne rond de mond en neus.De huid moet kunnen ” ademen”. Die mondmaskers worden nat(uitademen) en creëren een vochtig milieu op de huid.
  Premier Rutte die op bijna elke persconferentie zegt: “je handen stuk wassen”….
  De huid is je grootste orgaan en dient als bescherming tegen infecties.
  Ik begrijp niet dat deze uitspraak nog nooit is tegengesproken of er vragen over zijn gesteld. Want dit een soort oproep tot “automutilatie”…
  Ik ben zeer argwanend omtrent alle berichtgeving via mainstream media. Nederland wordt in een angstgreep gehouden en angst vermindert je weerstand op zowel lichamelijk als geestelijk niveau.
  Ik hoop dat je met Michaela meer inbreng en anders denken binnen het OMT teweeg kunt brengen.
  Dat er meerdere disciplines komen in het OMT met een toekomstvisie en een licht aan het eind van deze tunnelvisie van deze regering.
  Ik wens je wijsheid, maar vooral boerenverstand toe.
  Nuchterheid

  Magda

  Like

 14. Een juiste en nuchtere analyse van de coronagekte. Helaas is het de angst voor de dood en het verlangen naar eeuwig leven zo oud als de mensheid. Vandaar dat het overgrote deel van de wereldbevolking religieus is, want religies voorzien in de behoefte aan ‘iets’ onsterfelijks. Bij ons heeft de overheid de taak van religie grotendeels overgenomen. Die moet er nu voor zorgen dat we onsterfelijk zijn. En als het dan toch niet anders kan, gaan we liefst zo oud en krakkemikkig mogelijk dood.
  Eén groot mondmasker over het land en een vaccin in het drinkwater. Dat is dé oplossing.
  Het zou allemaal een klucht kunnen zijn, als het voor veel mensen van alle leeftijden geen drama was. Veel leuke dingen van het leven laten we ons afnemen. Dat is zuur, zelfs voor een man van 72 jaar als ik.

  Like

 15. Dank u wel! Uw interpretatie van het hele Covid-gebeuren onderschrijf ik vanaf dag één. De “rauwe” cijfers zijn helemaal niet zo zorgwekkend.

  Ik begrijp echt helemaal niets meer van de wereld en de bizarre maatregelen die worden genomen. Er zit iets achter, maar wat, is mij een groot raadsel. Er klopt zo veel niet aan dit verhaal.

  We, of ze (ook een fijne hersenkraker), zijn gek geworden. Gemaakt. Uw artikel helpt enorm om mijn mening te onderbouwen richting mijn omgeving, die zich helaas vaak laat leiden door de waan van de dag. Begrijpelijk, maar o zo treurig.

  Ik ben u oneindig dankbaar voor dit sprankje hoop!

  Hoogachtend,
  Merwin

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s