Leaving the field

Schermafbeelding 2020-08-26 om 11.21.25

Regelmatig vragen mensen mij waarom ik geen blogs meer schrijf of geen interviews meer geef over COVID-19.

De Schotse huisarts Malcolm Kendrick zei in een recente blog over COVID-19:

‘It is said that the first casualty of war is the truth. Never has this been more certain that with COVID. In this case, first we killed the truth, then we killed science, then we beat inconvenient facts to death with a club. It is all extraordinarily depressing.’

Ik hoorde onlangs de volgende anecdote:

‘Een patient vroeg aan zijn huisarts: ‘Wanneer is de corona-crisis over?’

De huisarts antwoordde: “Dat weet ik niet, want ik ben geen politicus’’

Ik ben een kritisch denkende wetenschapper, en zeker geen politicus, ik heb geen belangen bij een bepaalde mening en na vijf maanden ‘corona-crisis’ snap ik nog steeds heel veel niet over het gevoerde beleid in relatie tot de catastrofale gevolgen voor individuele gezonde mensen en de samenleving in zijn geheel. Er is tot mijn verbazing nauwelijks een zinvol  dialoog mogelijk, de MS-media volgt gedwee veelal een bepaalde starre politieke koers, de politiek zelf is vaak waarlijk onnavolgbaar en de invloed van kritisch denkenden en barricaden-beklimmers is marginaal en wordt ruimhartig geridiculiseerd en bekritiseerd. Het blijkt een taboe te zijn om je kritisch uit te laten over het COVID-19-beleid met alle gevolgen van dien als je dit toch doet. Ik kijk hiernaar vanaf de zijlijn, ik houd mij verre van de barricaden, dat is niet mijn manier, maar het is zorgelijk.

Ik heb vanaf het begin van de pandemie gezegd: ‘Er is meer in de wereld dan COVID-19’. Ik bedoelde daarmee dat ik vind dat het credo ‘COVID dixit’ de wereld onterecht geheel beheerst en er nog veel meer ziekten en issues zijn om je druk over te maken. Daarom zal ik mij nu meer bezighouden met andere ziekten dan COVID-19 en mijn kritische denken en tijd daaraan besteden. Zij moeten meer aandacht krijgen.

Vandaag zie ik in en buiten het ziekenhuis de gevolgen van vijf maanden blinde angst voor het veronderstelde ‘killervirus’: overal anderhalve meter regels en de werkelijke onmogelijkheid om deze overal en adequaat te volgen (Grapperhaus-effect). Mensen die angstig hun mond en neus afdekken met allerlei niet-medische gezichtsmaskers. Sommigen zijn efficiënt, maar de meeste zijn dat helemaal niet en zijn zelfs contraproductief. Overal zie ik mensen ondeskundig als makke schapen niet efficiënt met allerlei sprays en gels in de weer in de veronderstelling dat zij hier ‘HET virus’ mee bestrijden. Ik hoor dat de MS-media in vreselijke taal hijgerig en kritiekloos praat over uitbraken, besmettingen, brandhaarden en slachtoffers in een bizarre shame and blame modus naar jongeren die het na vijf maanden, begrijpelijk, het meer dan zat zijn en weer contact met elkaar willen maken. Contact dat verbindend en normaal is, maar dat bij geconstrateerde ‘overtreding’ beboet zal worden. Bizar.

En op de intensive care, …..daar merken we nu bar weinig van de veronderstelde ‘tweede golf’ en de ‘oplopende besmettingen’ en de ‘brandhaarden’. Vandaag liggen op de intensive care veel ernstig zieke mensen, maar allen (!) zonder COVID-19. Velen van hen zijn vele malen zieker en beschadigder dan COVID-19 patiënten. Een vijfde van hen zal de intensive care behandeling niet overleven en zij die het wel overleven zullen veelal een lang en moeizaam revalidatieproces moeten doorlopen. Velen zullen jarenlang, velen vaak levenslang, de gevolgen van hun ernstige ziekte merken en hiermee moeten leven. Daarin verschillen de ‘normale’ IC overlevers echt niet van de COVID-19 overlevers. Maar de MS-media doen ons anders denken. Dat de COVID-19 overlevers uniek zijn en hun leed ongekend is, maar dat is echt helemaal niet zo. Ze doen voorkomen alsof de intensive care voor maart van dit jaar Disneyland was. Maar ook dat was helemaal niet waar. Alsof COVID-19 het allerergste is wat een mens kan treffen. Ook dat is helemaal niet waar. Vele niet-COVID-19 overlevers van de intensive care zijn zelfs vele malen slechter af. Vandaar dat ik blijf zeggen: ‘Er is echt meer dan COVID-19′, en omdat je daar in de MS-media, politiek en samenleving zo bar weinig van merkt richt ik mij nu op deze groep. De niet-COVID-19-intensive care overlevers waar hulpverleners niet voor staan te klappen bij hun ontslag, die geen aandacht krijgen in de MS-media en talkshows, van wie wij de incidentie en sterfte niet publiekelijk bijhouden, die geen gezicht hebben in de samenleving, die geen angst genereren, maar die er wel degelijk toe doen en wiens lijden en dat van hun naasten en vrienden godverlaten intens is. Het lijkt alsof we dat met zijn allen vergeten zijn. Dat er echt veel meer is dan alleen dat virus waarvan ik de naam nauwelijks meer over mijn lippen krijg. Daarom verleg ik mijn focus.

 

 

 

20 gedachtes over “Leaving the field

 1. Hier ben ik het helemaal mee eens en de aanpak van de overheid toont haar eigen faillissement aan , eigen belang , partij belang en onkunde met een totaal gebrek aan empathie voor de mens en gebrek aan visie voor een duurzame en rechtvaardige samenleving.
  Andre Langendijk

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Like

 2. Wat ontzettend fijn om de ‘spijker op zijn kop’ te horen van een wetenschapper die het ook allemaal in perspectief ziet. Het is onbegrijpelijk dat er geen enkele vorm van dialoog mogelijk is met onze overheid en dat alle tegengeluiden schaamteloos gecensureerd worden momenteel. Machteloos voel ik me erdoor als mens en burger met gezond verstand, want ik zou zo graag op een positieve manier willen bijdragen aan de dialoog en onwaarheden rondom het virus.
  Bedankt voor het delen van die artikel.
  Jacqualine Zonneveld

  Like

 3. In april stapte ik met zoon in de lift in het ECM, op weg naar de orthopedie. In de lift stond een man met een baardje, in pak met gilet. Terwijl ik instapte voelde ik onzekerheid, kan dit wel of had ik beter op een lege lift kunnen wachten. Daarna vroeg ik mij af wat de rol van deze meneer in het ziekenhuis zou zijn, geen arts in ieder geval dacht ik. Later kwam ik een video interview (in een auto) tegen over Covid19. Het sprak mij aan en ik liet het zien aan mijn vrouw (intensivist) die vervolgens aangaf, dat is Erwin Kompanje, die heeft een aantal goede praatjes over privacy in ons ziekenhuis gegeven (de wereld is klein). Ook dit blog raakt precies het punt waar ik mij de afgelopen periode over verwonder en aan irriteer. Dank voor dit geluid en houdt dit vol.

  Like

 4. Mooi verwoord, al zit er veel boosheid in mij.
  Boosheid naar de regering die de mensen bang blijft maken.
  Boos naar de samenleving die wijzen naar mensen die NORMAAL WILLEN LEVEN alsof die mensen zware criminelen zijn.
  Boos naar degene die onze kleinkinderen angstige verhalen vertellen, zodat ze niet durven te knuffelen of een kusje naar opa of oma, want dan komt Coroontje die opa en oma dood maken.
  Boos om de besmettingsgetallen, maar geen feiten over echte zieken.
  Boos dat mensen als kuddedieren achter al die onzin lopen.
  Boos omdat de regering nu durft te zeggen dat het een 1/2 procent van de bevolking overlijdt is en niet de verwachte 3 %.
  Boos dat het niet klopt. 1/2% van 17443566= 87.217
  Dat is nog steeds niet de 6.215 corona doden op dit moment dat 0,036% is
  Dus 0,036 % is ruim 81.000 doden minder dan dat de regering ons doet geloven.

  Like

 5. “Het is een taboe om je kritisch uit te laten over COVID-19 met alle gevolgen van dien als je dit toch doet. ”

  Helaas, en is dat niet vreselijk? Een open dialoog, gebaseerd op FEITEN – die er op neer komt dat het gewoon een compleet raadsel is waarom dat hele COVID-19 überhaupt op de A-lijst infectieziektes van de WHO is geplaatst want de mortaliteit lijkt eerder 1% te zijn dan de daarvoor geldende > 50% – lijkt niet (meer) mogelijk. Alles, alles stellen de media in het gelid om maar te kunnen blijven slaan op de bangmakerij-trom.
  Tot opperste verbazing van eenieder die kritisch de feiten beziet.

  Hoewel ik het uiterst jammer vind om wéér een kritische stem in het dwalende concours te verliezen begrijp ik uw beslissing volledig. Bij deze in ieder geval heel hartelijk dank voor uw evenwichtige en kritische bijdragen aan de COVID-discussie tot op heden, ik zal ze gaan missen.
  Dat gezegd hebbende, uiteraard blijf ik uw blog volgen!

  Like

 6. Jullie praten elkaar allemaal lekker na. Kijk eens naar de gevolgen in landen waar geen afdoende maatregelen zijn genomen, VS, Brazilië, etc. Feit blijft dat zonder de overheidsmaatregelen de IC’s zouden zijn overstroomd, nu bleek het (net) beheersbaar.

  Like

  • Beste Wiim,

   De situatie was nijpend in maart, april. Maar door alle media aandacht werd de situatie uitvergroot. In 2017/2018 soortgelijke situatie met griepseizoen: https://www.ad.nl/gezond/griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn~aae8e106/
   Elke dag sterven er in NL 400 mensen aan van alles en nog wat. Afgelopen week helemaal niemand met Covid.
   In VS tot nu toe Dit jaar 180.000 mensen met Covid waarbij gemiddelde leeftijd 80 jaar is en onderliggend lijden hebben. Per jaar sterven er 650.000 doden in de VS door hart- en vaatziekten. Kijk aub verder dan alleen de krantenkoppen of het nieuws. Groet, Wendy

   Like

 7. Duidelijk bericht en onvoorstelbaar ,dat mensen als makke schapen hier in mee gaan !!

  De angst en de leugen regeren
  Logisch dat hierdoor ook complot theorieën door ontstaan !

  Like

 8. De quote “‘It is said that the first casualty of war is the truth. Never has this been more certain that with COVID. In this case, first we killed the truth, then we killed science, then we beat inconvenient facts to death with a club. It is all extraordinarily depressing.’” deed me denken aan een politicus die vorig jaar journalisten, wetenschappers en kunstenaars als vijanden van het volk aan wees (” We worden ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen. “). Terwijl dit de “vrije denkers” horen te zijn, die aan waarheidsvinding moeten doen en ons beschermen tegen tunnelvisie…

  Like

 9. Jammer dat u hier niet meer over kan schrijven. Want we hebben juist meer wetenschappers als u nodig die hun gezonde verstand laten werken en zich durven uit te spreken.
  Politici zijn puppet on strings in het theater van Bill Gates.. de opvoering heeft de naam P(l)andemie.

  Kijk wat er op dit moment in Victoria (Australië) gebeurd. Waarom Victoria? Zijn ze zo ziek in hun hoofd om dit als test ground te gebruiken en bij succes kunnen spreken over een “victory”.. ?

  En wanneer komt dit op ons af..? Want van op onze politici kunnen wij niet rekenen, dat is nu wel duidelijk.

  We moeten ons verbinden om deze gekkigheid te weren. Het komt er nu op aan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s