Jong, gezond en toch overleden aan COVID-19

 

Millennials-2

Worden alleen ouderen en mensen met comorbiditeit zodanig getroffen door het coronavirus dat zij COVID-19 ontwikkelen? Er wordt, ter verdediging van dat corona een onvoorspelbaar killervirus is dat ook gezonden vanuit een onbeschadigd bestaan kan treffen, gezegd dat door te stellen dat alleen ouderen en chronisch zieken komen te overlijden aan COVID-19  het probleem van het virus gebagatelliseerd wordt. Mij wordt ook verweten dat ik gesteld heb dat het vrijwel niet voorkomt dat jonge gezonde mensen op een intensive care aan COVID-19 komen te overlijden.

In onderstaande analyse ga ik, voor de argumentatie, ervan uit dat een jong iemand jonger is dan veertig jaar en aan de gevolgen van COVID-19 is overleden.

De sterfte aan COVID-19 is wereldwijd onder ouderen (ouder dan 70 jaar) het hoogst. Dat is geen punt van discussie en verklaarbaar omdat zij veel gevoeliger zijn voor het krijgen van een fatale infectie. Dat is het natuurlijk gevolg van het verouderen van het immuunsysteem. Daarom komen de meeste ziekten die met chronische inflammatie te maken hebben in de figuurlijke herfst en winter van het leven. Een acute infectie verloopt dan snel fataal. Dat zien we in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Er zijn bij deze ouderen bij zo’n aanval nog maar heel weinig soldaten (afweer) over die het fort (het oude lichaam) kunnen verdedigen.

In Italië werd dat al snel duidelijk. Hieronder een tabel van de verdeling van leeftijd bij overlijden van 2870 COVID-19 patiënten in Italië. Het overgrote deel is ouder dan zeventig jaar. Van de overleden patiënten waren er negen (dat is 0,31%) tussen 30 en 39 jaar. Er waren onder de overleden patiënten er geen die jonger waren dan dertig.Schermafbeelding 2020-05-18 om 07.44.36

In Italie had slechts 1,2% van 481 daarop onderzochte patienten geen comorbiditeit, 23,5% een onderliggende ziekte, 26,6% twee en 48,6% drie of meer.

In Nederland zijn tot 17 mei 2020 5680 patiënten overleden aan bewezen COVID-19, 5037 (89%) overleden patiënten waren ouder dan zeventig jaar en 14 (0,24%) patiënten waren jonger dan veertig jaar.

Schermafbeelding 2020-05-18 om 11.09.57
Bron: RIVM

Van de in Nederland overleden COVID-19 patiënten die jonger waren dan zeventig jaar had 70% een onderliggende ziekte(n), 10% geen onderliggende ziekte(n) en van 20% was dat bij opname in het ziekenhuis niet bekend. 43,5% had ziekten van hart en bloedvaten, 26% diabetes, 25% chronische longziekten, 15% kanker en 15% chronische neurologische ziekten.

Van de eerste honderd COVID-19 patienten in het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis in Tilburg had ongeveer 80% onderliggende ziekten waarvan de meesten hypertensie en suikerziekte.

Ook bij andere acute infectieziekten zoals influenza zien we dat de meeste patienten comorbiditeit hebben voorafgaande aan opname. Bij de H3N2 was dat ruim 80% . Dit is logisch en verklaarbaar. Veel van de onderliggende ziekten zijn systemische inflammatieziekten waardoor de gevoeligheid voor infecties vele malen groter is. Het is al heel lang bekend dat het hebben van suikerziekte de patiënten veel vatbaarder voor infectieziekten maakt.

Belangrijk om te bedenken is dat niet alle ziekten worden gerekend onder comorbiditeit, het zijn vooral de voor de hand liggende onderliggende chronische ziekten zoals diabetes mellitus, hypertensie, hart-en vaatziekten, COPD en kanker. Ziekten zoals chronische reumatoïde artritis, psoriasis en andere minder voorkomende chronische inflammatoire ziekten, maar ook verminderde weerstand door chronisch medicijngebruik zijn niet meegenomen in de berekeningen, maar kunnen gezien hun invloed op immuniteit wel degelijk van belang zijn geweest bij het krijgen van (fatale) COVID-19.

Ja het is waar, en ook heel triest, dat in Nederland ook enkele jonge mensen zijn komen te overlijden aan COVID-19. Ook gezonde jonge mensen. Van de 5680 overleden patiënten in Nederland (stand tot 17 mei 2020) waren er veertien overledenen jonger dan veertig jaar. Dat is 0,24% van alle aan COVID-19 in Nederland overleden patienten.

Ook jonge mensen komen helaas voortijdig te overlijden. Aan ongevallen of kanker. In 2018 overleden  in Nederland 153.363 mensen, waarvan 1464 in een leeftijd tussen 25-40 jaar. Dat is 0,9% van de totale sterfte. En de 14 jonge COVID-19 doden? Dat is dan 0,9% van de overlijdens in deze leeftijdcategorie.

En, laten we voor de argumentatie, stellen dat het bij deze 14 jonge overledenen blijft en er er geen jonge COVID-19 overledenen meer bijkomen. Per jaar gaan er zo’n 150.000 mensen dood in Nederland. Dan vormen deze 14 overledenen 0,009% van alle overledenen. In het individuele geval is het uiterst tragisch en vreselijk voor de nabestaanden, maar, vergeef mij alsjeblieft het kille gebruik van de getallen, statistisch verwaarloosbaar klein over het grote geheel.

Hoe toch enkele jonge gezonden mensen zo ziek kunnen worden en komen te overlijden aan COVID-19 terwijl bijna alle leeftijdgenoten niet ziek worden is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk dat zij toch een onbekende genetische afwijkinghebben die hen zo gevoelig maakt voor het krijgen van een fatale infectie.

Schermafbeelding 2020-05-18 om 11.56.18

Schermafbeelding 2020-05-18 om 11.56.00

 

Het is dus waar dat enkele jonge gezonde mensen komen te overlijden aan COVID-19, maar gelukkig zijn dat er heel weinig.

 

9 gedachtes over “Jong, gezond en toch overleden aan COVID-19

 1. Prima stukje weer Erwin! Jij relativeert hiermee de mediagekte en infodemic, en stelt ongetwijfelt veel mensen hiermee gerust!

  Like

 2. Ben zo blij met al je blogs waarin je stil staat bij COVID-19, de dood, sterfelijkheid. Bevestigd mij in al mijn gevoel en verstand.

  Like

 3. Beste Erwin jou interview met Flavio gezien op you tube en voor mij klinkt het ook zo logisch wat je daar allemaal zei. Ik snap er werkelijk ook helemaal niets meer van hoe dit beleid gevoerd word.
  Weer een goed geschreven stuk top.👍

  Like

 4. Uit de citaten…

  ‘In Nederland zijn tot 17 mei 2020 5680 patiënten overleden aan bewezen COVID-19, 5037 (89%) overleden patiënten waren ouder dan zeventig jaar en 14 (0,24%) patiënten waren jonger dan veertig jaar.’

  en…

  ‘Van de in Nederland overleden COVID-19 patiënten die jonger waren dan zeventig jaar had 70% een onderliggende ziekte(n)’.

  kan dus geconcludeerd worden dat 14 x 0,3 = 4,2 mensen onder de 40 overleden zijn aan Covid-19 die en geen onderliggende ziekte(n) hadden.

  Als de leeftijdsgrens naar 25 verlegd zou worden dan daalt dit cijfer zelf bijna naar nul.

  Like

 5. Dank voor weer een goede, onderbouwde bijdrage! Ik volg nu een tijdje met veel belangstelling wat u schrijft. Vanuit de praktijk weet ik hoe onmenselijk het is dat ouderen zonder hun toestemming opgesloten zitten. Mijn moeder van 90 verblijft in een verpleeghuis. Het is intens verdrietig en onmenselijk zoals u ook zei in de video. Wat mij verbaast, u zit in het Erasmus MC waar de hele operatie vandaan wordt gecoördineerd. Bent u een eenling daar? Ik wil u met klem vragen om uw gedachten te delen met het ministerie. Het roer moet echt om.

  Like

 6. Wederom een reactie. Laat duidelijk zijn er is een virus dat wereldwijd rondwaart. Wat ik mij afvraag, ook in het geval dat er ook jongere en ogenschijnlijke gezonde mensen aan zijn overleden, in hoeverre er juiste diagnoses zijn gesteld en hierdoor juiste behandelingen zijn gegeven!? Ondertussen is duidelijk dat het overleven op een IC-afdeling na de ingestelde protocollaire behandeling bij corona een behoorlijke zware weg is. Ook lijkt vanuit verschillende landen, een behoorlijk aantal artsen en wetenschappers aan te geven dat corona niet zozeer een longproblemen is maar uit nader onderzoek blijkt meer trombose gerelateerd te zijn. Dit is bij velen, na autoptie, bij aan corona overledenen vastgesteld. Stel dat dit klopt, kan het dan zijn dat velen uiteindelijk gestorven zijn aan een verkeerde behandeling van deze zogenoemde virale infectie? Ik hoor deze vraag nergens gesteld worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s