Is visolie slikken zinloos?

Screen Shot 2015-03-31 at 09.07.18

‘Fish oil claims not supported by research’ kopte de New York Times gisteren. Het slikken van visoliepillen zou zinloos zijn om een hartinfarct of beroerte te voorkomen. Zo zou blijken uit studies gepubliceerd in belangrijke medische tijdschriften waaronder het New England Journal of Medicine PDF. De hoofdonderzoeker van deze studie Dr Gianni Tognoni uit Milan zegt: ‘I think that the era of fish oil as medication could be considered over now’. Alle grote kranten aapten de goede dokter na in hun koppen: ‘Visolie kopen is zonde van je geld’.

Screen Shot 2015-03-31 at 08.39.04 Op zich was de uitkomst raar, want de gedachte achter de visolie is deugdelijk. Atherosclerose, de onderliggende ziekte die aanleiding geeft voor hartinfacten en beroerten, is een inflammatieziekte van de bloedvaten. Voeding blijkt zeer belangrijk te zijn voor het ontstaan of voorkomen van de ontstekingsziekte. Voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren werkt anti-inflammatoir en voeding die rijk is aan omega-6 werkt inflammatoir. De verhouding tussen omega-3 en omega-6 in de westerse voeding is volkomen uit balans. Ideaal zou deze 1:1 moeten zijn, maar is in het westerse voedselpatroon 20:1 ten nadelen van omega-3. Visolie is puur omega-3. Waarom werkt het dan niet (volgens de toonaangevende studies)?

Screen Shot 2015-03-31 at 09.39.15 De studie in de NEJM is uitgevoerd bij patiënten die zwaar belast waren met hart-en vaatziekten (cardiac cripples)  en deze kregen allemaal 1 gram visolie. De controle groep kreeg geen visolie. Gezien het feit dat alle patiënten al ernstig hart-en vaatlijden hadden betekent dat hun levenswijze niet zo best is geweest en waarschijnlijk ten tijde van de studie ook niet was. De verhouding van omega-3 en omega-6 was al dramatisch uit balans (dat is aannemelijk). Dan doet een pilletje van 1 gram visolie niet veel.

Ten tweede zit bij deze studie het venijn in de staart. Zo kunnen we lezen aan het einde van het artikel dat de studie onder andere is gefinancieerd door Pfizer en Sigma-Tau. Wie zijn dat?

Pfizer is de farmaceutische industrie die o.a. Lipitor verkoopt, een statine. Statines worden voorgeschreven als primaire of secundaire preventie van hartinfarcten of beroerten. Maar helaas voor Pfizer hebben statines veel bijwerkingen, waardoor gebruikers afhaken met slikken (en dan wel visolie kopen). In 2012 verdiende Pfizer 9,75 miljoen aan Lipitor. De verkoop van Lipitor is echter de laatste jaren gedaald.

Sigma Tau, de andere geldschieter, is de fabrikant van Simvastine, de best verkochte statine momenteel. Zowel Pfizer als Sigma-Tau hebben er dus groot belang bij dat dokters zeggen dat visolie niet werkt, maar statines wel. Zo gaat dat dus. De journalist van de New York Times heeft het artikel in de NEJM blijkbaar niet kritisch gelezen en kopt nu dat visolie niet werkt. Pfizer en Sigma-Tau blij want daardoor stijgt de verkoop van statines mogelijk weer wat. Het is een corrupte wereld.

Ik blijf elke dag vette vis en een paar maal per week gemalen lijnzaad eten vanwege de omega-3 vetzuren, maar als je dat niet wil: er zijn plenty goede studies die bewijzen dat visolie bij gezonde mensen preventief kan werken. Maar deze zijn niet gefinancieerd door de Big-Pharma. dat dan weer niet.

Screen Shot 2015-03-31 at 09.05.34 Met dank aan Kees Moeliker die mij attent maakte op het artikel in de New York Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s