De mooiste dermatologische atlas ooit uitgegeven

443px-Erasmus_WilsonSir William James Erasmus Wilson (25 november 1809-7 augustus 1884) was een Engelse chirurg en dermatoloog. Al vroeg in zijn carrière trok hij zich het lot van de arme inwoners van Londen aan. Hij adviseerde, bijzonder voor die tijd, de rijke zieken van de Engelse hoofdstad hun luxe levenswijze te verminderen, dan zouden ze minder vaak ziek zijn.  De armen werden door hem gratis behandeld. Tijdens de behandeling van patiënten uit de onderlaag van de negentiende eeuwse stadsbevolking is zijn interesse in huidziekten en syfilis ontstaan. Elke dag werd hij immers met patiënten met deze aandoeningen geconfronteerd.

Hij reisde naar het verre oosten om patiënten met lepra en naar Italie om de huideffecten van ondervoeding te bestuderen.

Sir Erasmus Wilson was een veelschrijver. Voor zover ik hebben kunnen nagaan staan 22 boektitels op zijn naam, waarvan 12 over huidziekten, maar ook drie over Egypte en drie over menselijke anatomie. Een boek over syfilis is doorspekt met casuïstiek uit zijn eigen praktijk.

Zijn mooiste boek is ‘Portraits of Diseases of the Skin’ dat in folio formaat in 1855 in London bij John Churchill werd uitgegeven. In dit grote boek staan uitgebreide beschrijvingen van patiënten met huidziekten en patiënten met syfilis. Het is geïllustreerd met 48 paginagrote handgekleurde steendrukken, allen gemaakt door de kunstschilder M. William Bagg. Het zijn deze prachtige platen die de atlas van Wilson een van de indrukwekkendste dermatologische atlassen maken die ooit is uitgegeven. Het kan moeiteloos concureren met de magistrale atlas van zijn Franse collega Alphonse Cazenave,  Leçons sur les Maladies de la Peau. Professées à l’Ecole de Médecine de Paris en 1841, 1842, 1843, 1844, uitgegeven in Paris bij Ancienne Maison Béchet jeune, Labé, successeur tussen 1845 en 1856.

Onlangs wist ik in Canada een exemplaar van deze atlas van Sir Erasmus Wilson te bemachtigen. Hieronder een paar van de portretten uit dit exemplaar. Het is een grootse atlas met grootse platen over ons grootste orgaan: de huid.

Herpes zoster (gordelroos)
Herpes zoster (gordelroos)
Impetigo (huidinfectie door streptococcen of staphylococcen) bij een jongen
Impetigo (huidinfectie door streptococcen of staphylococcen) bij een jongen
Sucosis barbae, folliculitis van de baardstreek. Ontsteking van haarzakjes door staphylococcus aureus
Sycosis barbae, folliculitis van de baardstreek. Ontsteking van haarzakjes door staphylococcus aureus. Meestal ontstaan door gebruik van vuil scheergerei
Secundaire syfilis
Secundaire-tertiaire syfilis
Scabies (schurft)
Scabies (schurft)
Syfilis
Secundaire syfilis bij een jonge vrouw
Lupus vulgaris
Lupus vulgaris
Syfilis
Secundaire syfilis bij een jonge collega-chirurg van Wilson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s