Barb Tarbox, icoon voor longkanker bij jonge vrouwen door roken

Canada heeft al geruime tijd afschrikwekkende afbeeldingen en teksten op pakjes sigaretten staan in een poging meer mensen van het roken af te helpen of te voorkomen dat zij gaan roken. Onlangs  is er geheel nieuwe serie verschenen met 16 verschillende afbeeldingen en teksten. 75% van de voor-en achterkant van het sigarettenpakje wordt ingenomen door de waarschuwingen. Het zijn de heftigste en meest afschrikwekkende tot nu in Canada. Op een van de plaatjes is een aan longkanker stervende vrouw te zien.

Screen Shot 2012-12-27 at 16.10.59

Barb Tarbox before
Barb en haar dochter Mackenzie

Het is Barb Tarbox. Barb werd op 10 april 1961 geboren en overleed op 18 mei 2003 aan de gevolgen uit uitgezaaide longkanker. Zij was toen 42 jaar oud.  Zij begon op 11 jarige leeftijd met het roken van twee pakjes sigaretten per dag. Dat maakt 60 pack-years. Na dat bij haar longkanker met uitzaaiingen in de hersenen werd vastgesteld in september 2002 werd zij een van de bekendste antirook sprekers van Canada. Zij heeft vele tienduizenden, met name jonge mensen, toegesproken over de gevaren van roken en heeft vele tienduizenden doen stoppen (of niet beginnen) met/aan roken. Haar dochter Mackenzie was 10 jaar oud toen zij haar moeder verloor. Bekijk hier de aangrijpende video

Het is een eer aan Barb, en een werkelijke afschrikking dat een foto van haar op haar sterfbed op Canadese pakjes sigaretten komt te staan. Nog mooier zou zijn als ook andere landen haar foto zouden gebruiken. Nog beter zal een before-after zijn (zoals in deze blog). In de hoop om jonge mensen te weerhouden om te beginnen met het roken van sigaretten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s