Passief meeroken: al in 1929 een issue

Passief meeroken (secondhand smoke, environmental tobacco smoke) met sigarettenrokers staat zeer in de belangstelling en heeft een centrale plaats in de anti-rook campagnes. Sinds 1970 staat passief meeroken op de internationale agenda’s en vormt de belangrijkste reden voor het verbod van roken in openbare gelegenheden en restauranten en cafe’s. Passieve meerokers lopen een kans op rokengerelateerde kankers, longziekten en hart-en vaatziekten. Met name kinderen lopen een groot risico. Sinds begin jaren 1990 verschijnen er wetenschappelijke studies waarin het onlosmakelijke verband tussen passief meeroken en longkanker bij niet-rokers werd bewezen.

Reeds in 1929 schreef de Duitse arts dr Fritz Lickint uit het Stadtkrankenhaus im Küchwald, Chemnitz,  in zijn artikel  ‘Tabak und Tabaksrauch als ätiologischer Faktor des Carcinoms’ :

Ich möchte auch darauf hinweisen, dass für den Nichtraucher dieser Weg de Rauchaufname der wesentlichste ist, wenn er in geschlossenen Räumen die Einatmungsluft mit Rauchern teilt. Dass dieses passive Rauchen eine ausserordentlich häuftige Erscheinung geworden ist und auch Frauen und gelegntlich Kinder mit erfasst, muss jetzt besonders mit berücksichtigt werden, wenn auch Nichtraucher mit nervösen und ähnlichen Neschwerden zum Artzt kommen, um so mehr, als die Nichtraucher meist besonders nicotinempfindliche Individuen zu sein pflegen. Doch dieses nur nebenbei.

In de ruim zeventig jaar die sinds Lickint zijn artikel zijn verstreken zijn rokers nog altijd egoistisch en naief. Dagelijks zie ik ouders met kinderen op de achterbank in de auto sigaretten roken en hoor ik van kinderen dat hun ouders en diens vrienden thuis er lustig op los roken in het bijzijn van de kinderen.

Ik vind het passief meeroken het belangrijkste ethische aspect van sigaretten roken. Dat volwassenen zichzelf een vroege en ellendige dood in roken; dat is hun keus. Maar dat zijn anderen, en dan met name kinderen, hieraan blootstellen is ronduit immoreel. Doctor Lickint had dat in 1929 al door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s