Cliniclowns en zwangerschap

Van sommige wetenschappelijke onderzoeken word ik gelijk blij. Zo ook van het artikel van Shevach Friedler en collega’s dat nu als ‘Article in Press‘ te vinden is op de website van het tijdschrift ‘Fertility and Sterility’. Zij hebben een experimentele prospectieve quasi-gerandomiseerde studie verricht naar het effect van de aanwezigheid van een cliniclown op het slagen van in vitro fertilisatie en embryo transfer.

Humor and laughter may have an effect on the embryo-uterine interplay through neuroendocrine pathways or nonovarian stress reduction, augmenting uterine receptivity‘ redeneren de auteurs in de inleiding van hun artikel. Zij betrokken 219 vrouwen in hun onderzoek, 110 in de interventiegroep (die voor de IVF handeling aan het lachen gemaakt werden door een cliniclown) en 109 in de controlegroep. Het effect was duidelijk. Zwangerschap trad op in 36,4% van de interventiegroep en in 20,2% van de controlegroep (P=.008). De interventiegroep had een 2,67 (95% CI) hogere odds ratio dan de controle groep.

Het effect is verbluffend, zeker als je realiseert dat de vrouwen in de interventiegroep slechts 12-15 minuten werden ‘blootgesteld’ aan de humor van de cliniclown.

Zeker een onderzoek dat vervolg moet hebben en zal krijgen. Humor overwint alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s