Atypische paniekaanvallen kunnen een uiting zijn van chronische borreliose

Borreliose (ziekte van Lyme) is een acute infectieziekte, maar kent ook een chronische variant. Net als syphilis wordt borreliose door een spirocheet veroorzaakt. Net als syphilis is de ziekte in chronische vorm een multisysteemziekte, wat wil zeggen dat meerdere orgaansystemen aangedaan kunnen zijn. Net als syphilis in de vorige eeuwen wordt chronische borreliose de ‘grote imitator’ genoemd. De neurologische en neuro-psychiatrische verschijnselen van chronische syphilis en chronische borreliose lijken op ‘gewone’ neurologische en psychiatrische aandoeningen, zijn vaak aspecifiek en daardoor worden veel artsen en psychiaters op het verkeerde been gezet als zij een patient krijgen met dit soort aspecifieke verschijnselen.

Neem bijvoorbeeld paniek-aanvallen (panic-attacks) als uiting van een paniekstoornis. De paniekstoornis is een psychische aandoening die ingedeeld wordt bij de angststoornissen. Kenmerkend is een ‘out-of-the-blue’ optreden van lichamelijke verschijnselen (snelle ademhaling, snelle hartslag, trillende spieren, duizeligheid) die gepaard gaat met grote angst. De persoon denkt dat hij/zij dood gaat of een acute zeer ernstige aandoening aan het krijgen is (zoals een beroerte). Ook kan de persoon depersonalisatie of derealisatie ervaren. Een paniekstoornis (meerdere paniekaanvallen) gaat vaak gepaard met agorafobie (pleinvrees). De persoon gaat de situatie waar hij/zij een eerdere aanval heeft doorgemaakt vermijden. Een paniekstoornis kan invaliderend zijn in de zin dat een persoon die er aan lijdt het huis niet meer uitkomt en zich sociaal isoleert. Als oorzaak wordt vaak erfelijkheid (meerdere personen in een familie lijden eraan), ernstige levenservaringen meemaken of een lichamelijke aandoening (zoals een mitralisklepprolaps) genoemd.

En dan zijn er mensen die vol in het leven staan, geen erfelijke belasting hebben voor paniekstoornis, die geen mitralisklepprolaps hebben, geen grote life-events hebben meegemaakt en toch ineens een paniek aanval of meerdere paniekaanvallen krijgen. Ze schrikken zich rot, gaan na de eerste aanval vaak naar een spoedeisendehulpafdeling of huisarts. Als de aanvallen aanhouden gaan ze veelal het ‘medische circuit’ in. Ze gaan naar psychiaters, neurologen en cardiologen, maar die kunnen niets vinden. Ze worden vaak naar huis gestuurd met een label ‘hyperventilatie’, ‘hypochonder’ of ‘aansteller’.

Hun paniekaanvallen zijn vaak atypisch, niet volgens het boekje. Vrijwel nooit hebben ze agorafobie. Een gemiddelde ‘normale’ paniekaanval duurt kort, meestal minuten (maximaal een half uur). Een atypische paniekaanval duurt veel langer, tot uren toe. Personen die deze atypische aanvallen hebben zijn ook vaak overgevoelig voor licht en geluid, hebben vaak gewrichtspijnen en lijden opvallend vaak aan ‘brain-fog’, concentratiestoornissen en vergeetachtigheid. Allemaal atypisch voor gewone paniekstoornis.

De paniekaanvallen bij deze personen zouden heel goed te duiden kunnen zijn als uiting van chronische neuroborreliose. In november 2000 beschreef de Amerikaanse psychiater Virginia Sherr in het Journal of Psychiatric Practice in het artikel Panic attacks may reveal previously unsuspected chronic disseminated Lyme disease, drie patienten met atypische paniekaanvallen. Ik vond dit artikel op internet in 2007 nadat ik een reeks van atypische paniekaanvallen had doorgemaakt. Het was voor mij de sleutel tot een verklaring van jaren van atypische systeemklachten. Ik bleek chronische borreliose te hebben, kreeg een maand lang intraveneus Ceftriaxon en heb daarna nooit meer een paniekaanval doorgemaakt. Ik beschreef mijn ervaringen in Medisch Contact. Daarna heb ik vele tientallen brieven en emails ontvangen van mensen die ook atypische paniekaanvallen hadden doorgemaakt. Sommigen waren gediagnosticeerd als lijdende aan chronische neuroborreliose, kregen therapie en genazen. Andere werden voor hyperventilator, hypochonder of aansteller uitgemaakt en tobden voort. Ik heb, buiten het artikel in Medisch Contact mijn eigen ervaringen nogmaals als case report opgeschreven en naar het American Journal of Psychiatry gestuurd. Ik kreeg het terug met de mededeling dat het niet gepubliceerd zou worden omdat ik volgens de reviewers en de editor van het tijdschrift iets had beschreven dat niet zou bestaan. We hebben nog een lange weg te gaan. De macht van vooringenomen artsen en verzekeringsmaatschappijen is enorm. Anderen mensen die mij naar aanleiding van mijn Medisch Contact artikel schreven waren op zoek naar artsen of psychiaters die hen ‘geloofden’. Een uitdaging voor artsen en met name psychiaters om atypische paniekaanvallen te herkennen en de lijder een eerlijke kans op genezing aan te bieden.

7 gedachtes over “Atypische paniekaanvallen kunnen een uiting zijn van chronische borreliose

 1. ( Er ging iets fout .)

  Ik had ook paniekaanvallen… Ik heb letterlijk spoken gezien , waanbeelden horrorfilmpjes…..ik schrok van licht , geluid , bewegingen …….Ik had ze voor mijn gevoel niet meer op een rijtje……
  Mijn mri- scan vertoonde ook wittestoflaesies .
  Geen 2 zoals bij jou ,maar een niet te tellen aantal……
  Ik weet niet wat het is zij de radioloog , ik weet ook niet wat het is zij de neuroloog.
  Je hebt lyme , dat wijst het bloed uit maat wat die witte plekjes zijn………de homeopaat die ik bezocht die wist het wel !

  Like

  • Beste,
   ik ben zo blij dat ik dit artikel heb gelezen.Ik ben aan het einde van mijn Latijn,ik weet me echt geen raad meer,ik wordt bestempeld als hypochonder,theatraal,aandacht vragend…ik heb hyperventilatie,dat weet ik en ik heb ook last van angsten,maar ik heb er nooit bij stilgestaan dat het wel eens de ziekte van Lyme kon zijn,ik ben in 1992 gebeten door een teek vanachter in mijn knie,toen ik het ontdekte zat dat ding al onder mijn huid,het heeft me veel moeite gekost om het eruit te krijgen.Enfin,ik heb nu al vele dokters bezocht,zoals onder andere cardiologen bij de vleet,psychiaters,een neuroloog…teveel om op te noemen,maar dit ga ik toch eens laten nakijken.

   Like

 2. Hallo Erwin,

  Mijn man die electricien geweest is en heel wat nauwe kruipruimtes gezien heeft, durfde laatst alleen naar de MRI als ik mee naar binnen ging(Wat gelukkig kon) Mijn hand op zijn been heeft hem er door heen gesleept. En zo zijn er nog tal van voorbeelden van zijn angsten.
  Heeft pijnklachten en neurologische uitvalverschijnselen. MRI toont niets aan. Geen teek gezien wel een EM. NU bezig met een orale antibiotica kuur van 30 dagen. (Azitromycine). NEuroloog vond het geen Lyme en stuurde ons naar de huisarts terug. Die meent toch Lyme en is daarom gestart met de antibiotica.
  groetjes Yvonne Bijster

  Like

 3. Ik lees mijn levensverhaal, heb al ontzettend veel onderzoeken laten doen en vooral, hyperventilatie werd weerhouden, en met aandrang werd me aangeraden door verschillende darmspecialisten om toch maar Prozac te nemen zodat ik niet verder zou piekeren en fantaseren over wat ik zou kunnen mankeren.
  Bedankt , na het lezen van je artikel voel ik me iets minder gek, en minder hypochonder;
  Mevr terryn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s