Narcisme

Onlangs stuurden wij (een neuroloog, een neuroloog in opleiding, een arts onderzoeker intensive care en ik) een manuscript over historische bronnen van een bijzondere en zeldzame soort beroerte (trombose van de arteria basilaris) ter beoordeling voor publicatie naar een hoogstaand Amerikaanse tijdschrift.  In het artikel benoemden wij dat vier Amerikaanse auteurs in het verleden originele Franstalige bronnen verkeerd hadden gelezen en geinterpreteerd. Daarnaast hadden deze Amerikaanse auteurs verzuimd andere (eerdere) Duitstalige en Franstalige bronnen te melden als eerdere beschrijvingen van de aandoening. Wij corrigeerden dit in ons manuscript en beschreven de ontbrekende bronnen. Twee van de drie reviewers van het manuscript  konden zich in ons betoog vinden en gaven nog enige contructieve opmerkingen. Maar de derde reviewer was op zijn zachts gezegd ‘not amused’. Zijn betoog kwam er op neer dat hij zich afvroeg waar wij het lef vandaan haalden om (Amerikaanse) auteurs van naam zo publiekelijk te kijk te zetten en hen te wijzen op hun omissies. Daarbij kwam dat wij ‘obscure and exotic publications’ hadden gebruikt. Hij bedoelde hiermee Duitse en Franse wetenschappelijke literatuur. Ach, het was bijna pathetisch hoe deze reviewer zijn nationale eer trachtte te verdedigen.

Mij schoot een andere vergelijkbare geschiedenis in herinnering, die ik er voor de gelegenheid even bij heb gezocht. Pierre Vinken en George Bruijn waren de Nederlandse initiatiefnemers en editors van het omvangrijke Handbook of Clinical Neurology dat nu meer dan 90 lijvige delen telt. Na deel 44 namen zij zich voor om verouderde hoofdstukken te herzien. Auteurs van deze hoofdstukken werden aangeschreven met de vraag of zij hiertoe genegen waren. Zo ook de Amerikaanse neuroloog professor Michael Melnick. Hem werd een deadline gesteld, waar hij mee instemde. Op een gegeven moment was de deadline verstreken en schreven de editors een vriendelijke maar duidelijke herinnering.

Een maand later antwoordde de arts:

Thank you for your note of 13 May 1986. Attached you will find a copy of same. Please follow my instructions carefully. Beginning at the bottom of the page, roll the letter into a very tight tube configuration. Be sure that the hole down the center of this tube is no larger than a standard #2 pencil’s diameter. Next, lubricate the exterior of this tube with some high-quality petroleum jelly. Finally, very carefully, and perhaps, with the aid of a mirror, place the tube in the only place certain never to see the sun, your rectum. With absolute sincerity, etc…..

Kijken we naar de DSM-IV criteria voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis dan zien onder andere als diagnostisch criterium ‘Hij wordt kwaad als hij wordt tegengesproken door mensen die hij als minderwaardig beschouwt’ Bij een dergelijk staaltje onmiskenbaar narcisme kan je alleen maar in verbijstering zwijgen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s